Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    En bonde i nabobygden er kristen så det suser, men stemmer Frp. Utifra hva han selv sier så er det kun fordi FrP er mot muslimer. Det er ikke alltid bøndene er den skarpeste kniven i skuffen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Nå var det vel strengt tatt ikke så interessant hva disse stemmer på, men mer hvilke tanker de har gjort seg om landbrukspolitikken og hvilke muligheter de ser for bønder som er villig til å begynne å tenke på seg selv som næringsdrivende og ser muligheter utover et liv som trygdemottakere på sysselsettingstiltak.

    Jeg synes han gjør mye positivt:

    Satse på produkter som egner seg der man bor, innovasjon og nytenking og vilje til å satse, satse på kvalitet og se hva forbrukere og markedets etterspør, ikke være bundet til Nortura/Tine etc. men være en fri bonde, foredle råvarer lokalt. Alt i alt en positiv optimisme i motsetning til dyster svartmaling og subsidieavhengighet.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    Veldig romantisk tanke at alle småbrukere skal ha sitt eget utsalg hvor de selger spesialprodukter laget på gården. Man glemmer fort at slike gårdsutsalg krever et visst kundegrunnlag. Man er avhengig av en mottager som kan ta imot f.eks. 40 tonn bringebær eller 300 sau i løpet av et par hektiske uker.
    Hvis han får mer betalt utenfor sin egen organisasjon så er det en jobb som må gjøres innad i organisasjonen, hvis han da er medlem. På den annen side så er jeg helt enig i at det burde være større muligheter for bøndene å selge sine produkter direkte til forbruker. Slik det er idag så er det på den ene siden lover ang. eksempelvis hygiene som gjør dette vanskelig. Dessuten er kjedene lite interessert i å la butikkene sine selge varer utenom deres egne varer.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Veldig romantisk tanke at alle småbrukere skal ha sitt eget utsalg hvor de selger spesialprodukter laget på gården. Man glemmer fort at slike gårdsutsalg krever et visst kundegrunnlag. Man er avhengig av en mottager som kan ta imot f.eks. 40 tonn bringebær eller 300 sau i løpet av et par hektiske uker.
    Det er vel ingen av disse som har snakket om gårdsutsalg. Slikt kan aldri bli noe annet enn en bikilde til inntekt. Men i stedet for å gjøre sev avhengig av å måtte levere alt på en gang, så har jo den ene av disse investert i fryseanlegg som dypfryser enkeltbær. Da er man mye mindre avhengig av å måtte omsette alt øyeblikkelig og være totalt prisgitt en byråkratisk mottaker. Det fører også til at man får et helt annet produkt enn om det hele bare skulle gå til syltetøy i plasspann.

    Hvis han får mer betalt utenfor sin egen organisasjon så er det en jobb som må gjøres innad i organisasjonen, hvis han da er medlem.
    Ja er det ikke forferdelig at det tillates flere aktører som kan kjøpe fra bøndene enn de tunge monopolistene... Tvinger man alle til å underkaste seg dem så har de bøndene i sin klamme hånd og kan diktere pris, betingelser og volum og holde dem som leilendinger, mer eller mindre. Kjekt å se noen som bryter med dette.


    På den annen side så er jeg helt enig i at det burde være større muligheter for bøndene å selge sine produkter direkte til forbruker. Slik det er idag så er det på den ene siden lover ang. eksempelvis hygiene som gjør dette vanskelig. Dessuten er kjedene lite interessert i å la butikkene sine selge varer utenom deres egne varer.
    Ja i Norge har vi 3 kjeder + ICA som har monopol på det meste av markedet. De er en del av det samme tunge monopolsystemet. De selger, og Tine/Nortura og et par andre tunge aktører leverer. Alt annet er en trussel mot disses milliardinntekter.

    Det vi som forbrukere kan gjøre er å handle mindre i kjedebutikker og mer direkte fra leverandører, i småbutikker, på markeder, på nett og gjennom andre slike kanaler. Ikke alt selvsagt, det er for upraktisk... men det er rom for mer for de fleste. Og handler man i kjedebutikkene kan man i større grad være litt mer bevisst hva man handler og velge bort de største tunge aktørene som Tine, Nortura, Prior, Orkla etc.

    Bønder som dem i artikkelen fortjener ros og støtte, på tross av de stemmer på feil parti.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    Hvis han får mer betalt utenfor sin egen organisasjon så er det en jobb som må gjøres innad i organisasjonen, hvis han da er medlem.
    Ja er det ikke forferdelig at det tillates flere aktører som kan kjøpe fra bøndene enn de tunge monopolistene... Tvinger man alle til å underkaste seg dem så har de bøndene i sin klamme hånd og kan diktere pris, betingelser og volum og holde dem som leilendinger, mer eller mindre. Kjekt å se noen som bryter med dette.

    .
    Tine og Nortura er eid av bøndene selv.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tine og Nortura er eid av bøndene selv.
    Nei, de er ikke "eid av bøndene", selv om de er en del bønder inne på eiersiden. Det spiller forøvrig ingen verdens rolle hvem som er eier eller aksjonær. Medlemmene i Kinas kommunistparti eier sikkert partiet de også, uten at det utgjør noe stor forskjell.

    Problemet med disse mastodontene er at de er alt for store og medlemmene er hver for seg små maur som ikke har annet valg enn å underkaste seg eller bli utfrosset, motarbeider, sabotert og gjort livet surt for.

    Hadde vi hatt 100 små tiner og norturaer bestående av samarbeidende bønder så var i i en annen situasjon. Ikke en landbruksmessig ettpartistat med alle driftsmodeller som det medfører.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Man kan jo lese litt om dette "eierskapet her"

    https://medlem.nortura.no/organisasjon/medlem-i-nortura/vedtekter/

    Det vi snakker om er kun at en bedrift betaler et innskudd på minst 12.000 kr. Nå er de "eier" av Nortura og har rett men også plikt til å levere ALT til Nortura. En totalslakt av alle muligheter for å gjøre noe selv, utvikle produkter selv, foredle noe eller selge til andre enn Nortura.

    "Andelseierne har rett og plikt til å levere hele sin produksjon av egg og fjørfeslakt og/eller hele sin produksjon av øvrige slaktedyr til Nortura SA eller den som Nortura SA har godkjent for mottak. Unntatt fra dette er slakt og egg til eget forbruk, til kårfolk og ansatte på gården."

    Så ... at man som bonde "eier" Nortura om man har betalt denne symbolske andelen er vel utelukkende en ordning for å komme inn under spesielle skatteregler, støtteregler og andre slike ordninger innen veldet av støtteordninger. Om noe er det vel i praksis Nortura som eier dem, og dikterer alle priser, betingelser, kvaliteter og begrensninger.

    Dette er en kommersiell bedrift som andre kommersielle bedrifter, selv om du må ut med en liten sum så lenge du er leverer.

    Så "bøndene eier Nortura" er vel en ganske slett forståelse av hva dette handler om.

    Men det er et utsagn som klinger sympatisk og egner seg i propagandasammenheng. Har man ikke levert på en stund får man det innsuddet i retur, og er nå ikke lenger "eier".

    Det er vel omtrent som alle dem i Norge med "medlemskort" fra Coop som går rundt å regner seg som bedriftseiere på linje med Reitan & Co.

     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tine har et lignende system.

    Men for at du som bonde skal "eie tine" holder det å betale inn 500kr.

    Vis vedlegget 260855

    Det er vel mer på linje med å melde seg inn i Bokklubben.

    Så i ingen av tilfellene gir det noen som helst mening å snakke om eierskap. Summen av disse andelene holder vel knapt til julebordet for de kontoransatte og utgjør jo på ingen som helst måte selskapets kapital og verdier.

    ...
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    Ett vesentlig moment i overstående er at Nortura/Tine har plikt til å ta imot det bøndene produserer. Drar du en paralell til skogbruket er det ingen slik organisering, med den følge at norske skoger råtner på rot på grunn av at det er billigere å importere tømmer enn det er å kjøpe tømmer i Norge. Prisene skogeierene blir tilbudt er så lave at det ikke er lønnsomt å hugge.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Ett vesentlig moment i overstående er at Nortura/Tine har plikt til å ta imot det bøndene produserer. Drar du en paralell til skogbruket er det ingen slik organisering, med den følge at norske skoger råtner på rot på grunn av at det er billigere å importere tømmer enn det er å kjøpe tømmer i Norge. Prisene skogeierene blir tilbudt er så lave at det ikke er lønnsomt å hugge.
    Tror ikke deph-jordbruket er liv laga.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Man kan jo lese litt om dette "eierskapet her"

    https://medlem.nortura.no/organisasjon/medlem-i-nortura/vedtekter/

    Det vi snakker om er kun at en bedrift betaler et innskudd på minst 12.000 kr. Nå er de "eier" av Nortura og har rett men også plikt til å levere ALT til Nortura. En totalslakt av alle muligheter for å gjøre noe selv, utvikle produkter selv, foredle noe eller selge til andre enn Nortura.

    "Andelseierne har rett og plikt til å levere hele sin produksjon av egg og fjørfeslakt og/eller hele sin produksjon av øvrige slaktedyr til Nortura SA eller den som Nortura SA har godkjent for mottak. Unntatt fra dette er slakt og egg til eget forbruk, til kårfolk og ansatte på gården."

    Så ... at man som bonde "eier" Nortura om man har betalt denne symbolske andelen er vel utelukkende en ordning for å komme inn under spesielle skatteregler, støtteregler og andre slike ordninger innen veldet av støtteordninger. Om noe er det vel i praksis Nortura som eier dem, og dikterer alle priser, betingelser, kvaliteter og begrensninger.

    Dette er en kommersiell bedrift som andre kommersielle bedrifter, selv om du må ut med en liten sum så lenge du er leverer.

    Så "bøndene eier Nortura" er vel en ganske slett forståelse av hva dette handler om.

    Men det er et utsagn som klinger sympatisk og egner seg i propagandasammenheng. Har man ikke levert på en stund får man det innsuddet i retur, og er nå ikke lenger "eier".

    Det er vel omtrent som alle dem i Norge med "medlemskort" fra Coop som går rundt å regner seg som bedriftseiere på linje med Reitan & Co.

    Det er ikke riktig det du skriver her, alle bønder som leverer f.eks slaktedyr til Nortura kan kjøpe dette tilbake for videreforedling til en veldig bra pris. Det som er bra med denne ordningen er at man er garantert og få solgt alle slaktedyra sine og kan kjøpe tilbake passe/ønsket mengde for videreforedling.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et ekstremt dårlig forslag:

    Bondelaget: Kan gjerne fjerne «best-før»-dato - Mat - VG

    Fjerner man datomerking på mat så er det ingenting som stopper butikker fra å selge gammel mat i årevis etter de burde vært kastet. Det finnes nok av småbutikker som aldri noensinne ville kastet en ostebit med mindre den var synlig infisert av giftig mugg.

    Greit nok at man sikkert kan oppgi noe lengre holdbarhet på endel varer, men å fjerne datomerkingen vil være en katastrofe for forbrukerne.
     

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.746
    Antall liker
    672
    Fullstendig uenig. "Best før" på egg og kjøtt nører oppunder ignoranse mht hvor lenge matvarer holder. Det vesentlige er vel når maten er produsert/pakket.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fullstendig uenig. "Best før" på egg og kjøtt nører oppunder ignoranse mht hvor lenge matvarer holder. Det vesentlige er vel når maten er produsert/pakket.
    Kjøtt har vel generelt en siste forbruksdag, så den blir jo litt utenfor uansett. Men jeg er sabla glad for at jeg ikke risikerer å kjøpe egg eller ost som burde vært kastet i bosset for mange år siden.

    At mange folk er for dum og uopplyst til å forstå at de bør og kan bruke mye mat over best før datoen bør ikke frita produsenten fra datomerking. Det er en viktig indikasjon på når butikkene skal slutte å selge et produkt.

    Man kan gjerne bytte ut teksten "best før" med "siste salgsdato" om det hjelper der mest hjelpeløse, samtidig som matvaresikkerheten blir ivaretatt. Å tro at folk er i stand til å bedømme holdbarhet kun ut i fra en produksjonsdato når det blir for komplisert for dem å forholde seg til en 'best før' er nok alt for optimistisk.

    Nei, det hele er nok mest et komplott fra de store kjedene for at de skal kunne selge mat med dårlig kvalitet til full pris. I dag, med datomerking, selger butikkene ut varer på tilbud når de nærmer seg dato. Det er dette de vil ha slutt på, slik at de kan presse opp prisen på dette også, og kanskje heller selge varer i månedsvis etter selv om kvaliteten er sterkt forringet.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Evt så er det som det står i artikkelen at det kastes altfor mye mat.. Typisk vestlig problem, man sutrer over dyr mat ssamtidig som man handler mesteparten ferdig kuttet og/eller ferdig tilberedt for så å dra hjem å kaste 20/30% . Omtrent på nivå med å brokke seg over bensinprisen med skiboksen på hele året..
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Evt så er det som det står i artikkelen at det kastes altfor mye mat.. Typisk vestlig problem, man sutrer over dyr mat ssamtidig som man handler mesteparten ferdig kuttet og/eller ferdig tilberedt for så å dra hjem å kaste 20/30% . Omtrent på nivå med å brokke seg over bensinprisen med skiboksen på hele året..
    Ja det kastes alt for mye mat. Men løsningen på det problemet ligger ikke å bli mer slepphendt med å la butikkene selge utgått og dårlig mat til uvitende forbrukere.

    Jeg bidrar gjerne til å holde statistikken ned. Min nærmeste butikk er flink til å sortere ut og selge datomat til 50%, og jeg ser gjerne hva det er når jeg er innom. Alle tjener på det. Butikken slipper å kaste, kunden kan gjøre gode kjøp, og mange av produktene er faktisk av bedre kvalitet etter modningen enn da de var helt ferske.

    Men jeg hadde følt meg lurt om jeg hadde oppdaget at jeg hadde kjøpt 6 måneder gamle egg som en eller annen luring hadde kjøpt opp fra et restlager som ellers hadde blitt kastet. Forbrukerne skal ikke være levende avfallsbeholdere som kan prakkes på hva som helst av gammel mat, spesielt ikke om det forventes at de betaler nypris for maten.

    Å tillate produsentene å tilbakeholde informasjon til forbrukerne om maten vi kjøper å spiser er en farlig utvikling.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Skummel utvikling, og en naturlig følge av at forbrukerne dresseres til å kjøpe industrimat i stedet for at det tillates høykvalitetsmat i butikkene, og at det ikke satser på bønder som vil drive sunt og økologisk i stedet for bare å være leverandører til storindustrien.

    - Vi er på vei mot stupet i rakettfart - DN.no
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Skummel utvikling, og en naturlig følge av at forbrukerne dresseres til å kjøpe industrimat i stedet for at det tillates høykvalitetsmat i butikkene, og at det ikke satser på bønder som vil drive sunt og økologisk i stedet for bare å være leverandører til storindustrien.

    - Vi er på vei mot stupet i rakettfart - DN.no
    Storindustri som dette finnes vel bare i verdens største land, enn så lenge. Frp-dilterne gjør hva de kan for at også Norge skal ta del i den herlige galskapen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Skummel utvikling, og en naturlig følge av at forbrukerne dresseres til å kjøpe industrimat i stedet for at det tillates høykvalitetsmat i butikkene, og at det ikke satser på bønder som vil drive sunt og økologisk i stedet for bare å være leverandører til storindustrien.

    - Vi er på vei mot stupet i rakettfart - DN.no
    Storindustri som dette finnes vel bare i verdens største land, enn så lenge. Frp-dilterne gjør hva de kan for at også Norge skal ta del i den herlige galskapen.
    Vi har akkurat den samme problemstillingen i Norge også, om enn i en litt mindre skala. Det er lite som er tilrettelagt for bønder som vil drive økologisk og f.eks. la sine griser være utendørs store deler av året. I stedet stues de sammen på bås hele sitt liv og ser ikke dagslys så lange de lever og blir sendt rett til Norturas masseproduksjonsanlegg.

    Ikke mange bønder som gidder å reise til byen å stå på torget for å selge sine produkter i stedet for kun å levere til Nortura og vente på sjekken fra dem og staten.

    Frp-modellen er ingen god løsning for den vil forsterke utviklingen mot et industrialisert landbruk, men SP-modellen er heller ingen god løsning for den er passiviserende og kveler det meste av innovasjon, utvikling og veien mot mer selvstendige bønder. I den er bøndene å regne som statsansatte som gjør som de får beskjed om, får sin lønn, og er fornøyd med det.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Forbrukermakt kan brukes til å oppnå forandringer

    Danmark og Sverige i FLESKE-KRIG - nyheter - Dagbladet.no
    Et godt argument for å beholde tollmuren. Vi har litt mer kontroll på det som blir produsert i Norge enn det som produseres i "utlandet"
    Tollmuren har bare ført til at vi aldri har fått utvikle en smak for kvalitet, men i stedet har blitt tvunget til å ta til takke med middelmådig og dårlig industrimat til høye priser.

    Det er ikke kvalitetesprodusenter og nærmat som kan komme til å slite om tollmurene fjernes, men de som har satser på masseproduksjon av intetsigende lavkvalitetesmat som Tine og Nortura må begynne å tenke anderledes.

    Det er bedre å på sikt bygge opp et landbruk som ikke er totalt avhengig av regelmessige statlige almisser og en full skjerming mot all konkurranse.

    Tror det må en hestekur til her og at all toll på mat bør fjernes over natten.

    Så får man heller ha mye strengere regler på merking av opphav og produksjonsmetoder.

    Men det er jo litt ønsketenking for modige politikere er mangelvare i landet.

    Men en god plass å begynne ville være å fjerne all toll på dokumentert ekte økologisk mat, samt all mat med beskyttet opphav.

    binary-1141035-14006.png
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.964
    Antall liker
    8.382
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Evt så er det som det står i artikkelen at det kastes altfor mye mat.. Typisk vestlig problem, man sutrer over dyr mat ssamtidig som man handler mesteparten ferdig kuttet og/eller ferdig tilberedt for så å dra hjem å kaste 20/30% . Omtrent på nivå med å brokke seg over bensinprisen med skiboksen på hele året..
    Ja det kastes alt for mye mat. Men løsningen på det problemet ligger ikke å bli mer slepphendt med å la butikkene selge utgått og dårlig mat til uvitende forbrukere.

    Jeg bidrar gjerne til å holde statistikken ned. Min nærmeste butikk er flink til å sortere ut og selge datomat til 50%, og jeg ser gjerne hva det er når jeg er innom. Alle tjener på det. Butikken slipper å kaste, kunden kan gjøre gode kjøp, og mange av produktene er faktisk av bedre kvalitet etter modningen enn da de var helt ferske.

    Men jeg hadde følt meg lurt om jeg hadde oppdaget at jeg hadde kjøpt 6 måneder gamle egg som en eller annen luring hadde kjøpt opp fra et restlager som ellers hadde blitt kastet. Forbrukerne skal ikke være levende avfallsbeholdere som kan prakkes på hva som helst av gammel mat, spesielt ikke om det forventes at de betaler nypris for maten.

    Å tillate produsentene å tilbakeholde informasjon til forbrukerne om maten vi kjøper å spiser er en farlig utvikling.
    Her skjer det mykje kreativt. Spesielt med kjøtdeig, har eg høyrt nyss om.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    Forbrukermakt kan brukes til å oppnå forandringer

    Danmark og Sverige i FLESKE-KRIG - nyheter - Dagbladet.no
    Et godt argument for å beholde tollmuren. Vi har litt mer kontroll på det som blir produsert i Norge enn det som produseres i "utlandet"
    Tollmuren har bare ført til at vi aldri har fått utvikle en smak for kvalitet, men i stedet har blitt tvunget til å ta til takke med middelmådig og dårlig industrimat til høye priser.

    Det er ikke kvalitetesprodusenter og nærmat som kan komme til å slite om tollmurene fjernes, men de som har satser på masseproduksjon av intetsigende lavkvalitetesmat som Tine og Nortura må begynne å tenke anderledes.

    Det er bedre å på sikt bygge opp et landbruk som ikke er totalt avhengig av regelmessige statlige almisser og en full skjerming mot all konkurranse.

    Tror det må en hestekur til her og at all toll på mat bør fjernes over natten.

    Så får man heller ha mye strengere regler på merking av opphav og produksjonsmetoder.

    Men det er jo litt ønsketenking for modige politikere er mangelvare i landet.

    Men en god plass å begynne ville være å fjerne all toll på dokumentert ekte økologisk mat, samt all mat med beskyttet opphav.

    Vis vedlegget 261200
    Jeg tror du bør handle i en annen butikk hvis du ikke finner god, norskprodusert mat der. Er kjøtt fra Nortura dårligere enn kjøtt fra Belgia, Tine dårligere enn Arla?
    Men, hvis du syntes lasagne med hestekjøtt fra en ukjent produsent og har ukjent kvalitet er en delikatesse........ velbekomme.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg tror du bør handle i en annen butikk hvis du ikke finner god, norskprodusert mat der. Er kjøtt fra Nortura dårligere enn kjøtt fra Belgia, Tine dårligere enn Arla?
    Men, hvis du syntes lasagne med hestekjøtt fra en ukjent produsent og har ukjent kvalitet er en delikatesse........ velbekomme.
    Det desidert beste kjøttet jeg har vært borti i år var et parti med mørbrad fra Botswana. Usannsynlig mørt og herlig og kostet 99kr/kg på Rema. Kjøpte mange kilo og har fremdeles i fryseren av det. Bytter det aldri for dobbel mengde med gildefilet til 4-500kr/kg.

    Det jeg har smakt av hest har vært mye bedre enn oksekjøtt fra Gilde i alle fall.

    Ellers er jeg ingen tilhenger av å kjøpe ting som "lasagne". Det er nettopp et eksempel på den drittmaten vi er lært opp til å spise i Norge fordi tilgangen til gode rimelige råvarer har vært svært mangelfull.

    Det er mye bra norsk kjøtt, men Nortura kjøper jeg ikke. Det er stort sett overpriset og middelmådig og representerer en industrialisering og ensretting jeg ikke liker.

    Arla lager ikke så mye spennende, og er vel egentlig bare en dansk utgave av Tine som har tilpasset seg et marked der de ikke selv får diktere betingelsene og nekte konkurrenter tilgang til markedet gjennom korrumperende konstruksjoner som den norske markedsregulatorrollen. Har ikke oversikt over hele deres produkjson, men de har noen oster som er ganske bra.

    Belgisk ost kjenner jeg dårlig til, men det ville forbause meg ekstremt om ikke osteutvalget i Belgia var ekstremt mye bedre enn i Norske gjennomsnittsbutikker.

    For ost er det bedre å se til England, Irland, Tyskland, Sveits, Østerrike, Frankrike, Spania og Italia. Mange geniale produkter her som aldri når grensen pga tollmurer og markedsmanipulering/regulering.

    Det finnes god norsk ost også, men den er som oftest ekstremt dyr. Mellom 4-500kr/kg på Kiwi er ikke uvanlig for lokale oster. (Som Tysnesost). Og når bondelaget bar spredd propaganda om at vi i Norge fint lever for 250kr uken i mat ... ja så går ikke regnestykket helt opp for min del i alle fall.

    Det blir i så fall i en ekstrem fasteuke.
     
    N

    nb

    Gjest
    Det har etter hvert blitt en slags trend å ta en merpris for ting som ikke fortjener det. Som den biffserien til Gilde. Ethvert øye med et minimum av sans for hva som avgjør om en biff er god eller ikke ser ganske kjapt at eksempelvis få av entrecôtene oppfyller selv de mest basale kravene. Likevel fremstilles det som et premiumprodukt. Å kjøpe kjøtt i butikken er alltid et visst lotteri, men av og til kan man på forhånd se at det ikke er et vinnerlodd som er kjøpt.

    Det er langfra gull alt som ligger i disken på et fransk supermarked heller - svært langt derifra. Den største praktiske forskjell jeg har sett er at det stort sett er greit å finne en faghandel hvor man kan få prima vare om man ønsker det og at det er mange flere aktører som selger direkte. Men jeg kan vanskelig se for meg at det kan være særlig butikk i å reise langt og lenge fra gården og inn til Oslo og stå der hele dagen og selge varer - det er vel en grunn til at det ikke er ukentlige markeder i Oslo. Forbudt er det neppe.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men jeg kan vanskelig se for meg at det kan være særlig butikk i å reise langt og lenge fra gården og inn til Oslo og stå der hele dagen og selge varer - det er vel en grunn til at det ikke er ukentlige markeder i Oslo. Forbudt er det neppe.
    Nei med dagens system er det liten grunn for mange å gidde noe slikt. Lever alt til industrien og la de lage noe middelmådig og overpriset av det. Nortura har jo makt til å skjerme seg mot all konkurranse gjennom sin markedsregulatorrolle uansett, og bøndene får sin lønn av staten.

    Det er ikke mange som tar seg bryet med å levere noe de kan være stolt av. Det handler vel kun om å møte minimumsspesifikasjonene til industrimottaket. Og det er nok ikke all verden, i alle fall ikke når det kommer til kvalitet på kjøtt.

    Er det ikke giftig, veier noe, er magert nok og har stått på bås i Norge og gnafset kraftfor så kan man få solgt hva det skulle være til garantert pris.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Men jeg kan vanskelig se for meg at det kan være særlig butikk i å reise langt og lenge fra gården og inn til Oslo og stå der hele dagen og selge varer - det er vel en grunn til at det ikke er ukentlige markeder i Oslo. Forbudt er det neppe.
    Nei med dagens system er det liten grunn for mange å gidde noe slikt. Lever alt til industrien og la de lage noe middelmådig og overpriset av det. Nortura har jo makt til å skjerme seg mot all konkurranse gjennom sin markedsregulatorrolle uansett, og bøndene får sin lønn av staten.

    Det er ikke mange som tar seg bryet med å levere noe de kan være stolt av. Det handler vel kun om å møte minimumsspesifikasjonene til industrimottaket. Og det er nok ikke all verden, i alle fall ikke når det kommer til kvalitet på kjøtt.

    Er det ikke giftig, veier noe, er magert nok og har stått på bås i Norge og gnafset kraftfor så kan man få solgt hva det skulle være til garantert pris.
    Du brude ta deg en tur til f.eks køltzow eller laks og vilt så ser du fort hva norske bønder er i stand til å produsere og hvor lite det koster. Å ha utvalget på kiwi som utgangspunkt i denne debatten blir bare tullete. I takt med kvinnefrigjøringen har slaktere og faghandlere lagt ned, ola og kari nordmann klager stadig over tidsklemma og mat er en av de tingene som ikke blir prioritert. Jeg forstår det veldog godt, det krever litt kompetanse og stor interesse for å øage god mat fra bunnen i en travel hverdag mellom jobb, unger og fritidsaktiveter. Fravær av tollmur vil ha null innvirkning på dette, resultatet er at det bare tysk matindustri som produserer maten med like variende kvalitet
     
    N

    nb

    Gjest
    Du brude ta deg en tur til f.eks køltzow eller laks og vilt så ser du fort hva norske bønder er i stand til å produsere og hvor lite det koster. Å ha utvalget på kiwi som utgangspunkt i denne debatten blir bare tullete. I takt med kvinnefrigjøringen har slaktere og faghandlere lagt ned, ola og kari nordmann klager stadig over tidsklemma og mat er en av de tingene som ikke blir prioritert. Jeg forstår det veldog godt, det krever litt kompetanse og stor interesse for å øage god mat fra bunnen i en travel hverdag mellom jobb, unger og fritidsaktiveter. Fravær av tollmur vil ha null innvirkning på dette, resultatet er at det bare tysk matindustri som produserer maten med like variende kvalitet
    Jepp. Det er ikke noe problem å lage god og variert mat basert på hva man får på en vanlig norsk dagligvarebutikk. Problemet til folk flest i Norge er ikke at det er vanskelig å oppdrive allverdens delikatesser, problemet er at folk flest ikke aner hvordan de skal lage noe eller ikke prioriterer det. Til tross for opptil flere alternativer velger fortsatt veldig, veldig mange å kjøpe Norvegia ost.

    Nordmenn er stort sett opptatt av en eneste ting: Pris. Og tilgjengelighet som en god nummer to - selv jeg - som godt over gjennomsnittelig opptatt av hva som står på bordet hjemme har knapt satt min fot på Mathallen i Oslo ganske enkelt fordi jeg ikke er interessert i å sette av en formiddag til å handle. Jeg bor på motsatt side av byen, så det blir for tungvindt.

    Det er hundrevis av hyllemetere med ferdigmat og posemat i enhver dagligvarebutikk. Det er ingen som tvinger folk til å kjøpe det, men det gjør de åpenbart åkke som.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Du brude ta deg en tur til f.eks køltzow eller laks og vilt så ser du fort hva norske bønder er i stand til å produsere og hvor lite det koster. Å ha utvalget på kiwi som utgangspunkt i denne debatten blir bare tullete. I takt med kvinnefrigjøringen har slaktere og faghandlere lagt ned, ola og kari nordmann klager stadig over tidsklemma og mat er en av de tingene som ikke blir prioritert. Jeg forstår det veldog godt, det krever litt kompetanse og stor interesse for å øage god mat fra bunnen i en travel hverdag mellom jobb, unger og fritidsaktiveter. Fravær av tollmur vil ha null innvirkning på dette, resultatet er at det bare tysk matindustri som produserer maten med like variende kvalitet
    Den første setningen forstod jeg ikke.

    Det er ingen som har snakket om utvalget på Kiwi, kun hva norske oster koster der. Og det er ment å skulle være en billigbutikk.

    Kompetanse mangler når det kommer til matlaging. Men hvorfor er det slik?

    Argumentet om at det skyldes at folk har dårlig tid stammer fra reklamen for søppelmat, så den kjøper jeg ikke overhodet.

    Fra linken under kan man lese følgende (tall fra 2010 ... men sikkert ikke så anderledes i dag)

    Ser på tv 1 døgn i uka - DinSide

    "Nordmenns gjennomsnittlige tv-titting er kommet opp i 181,2 minutter, altså over tre timer, hver dag"

    Så at man har så dårlig tid at man er nødt til å spise industrisøppel og ferdimat hver dag faller på sin egen urimelighet. Selv med mor ute av kjøkkenet. Forøvrig er det fult mulig å lage full middag på ganske liten tid. Ikke stort mer enn det tar å steke en Grandiosa, og langt mindre tid enn å varme Pinkys lasagnefavoritter fra Findus.

    ---

    Ting vil ta litt tid å endre, men om folk får tilgang til kvalitetetsråverer til en pris de kan leve med så er jeg overbevist om at ting vil endre seg til det bedre på sikt.

    Det er bra for økonomiene til de aller fleste, for deres helse og deres velvære og livskvalitet.

    Å fjerne tollmurene vil gjøre Norge til et bedre land å bo i.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.017
    Antall liker
    10.543
    Hva skal folk med bedre råvarer hvis de ikke kan tilberede dem? Dessuten er det ikke noe galt med det generelle råvareutvalget, selv hos KIWI. Det at man ikke finner gode nok råvarer fra Nortura/Tine til å tilfredsstille en påstått fisefin gane er bare en måte å prøve å virke beleven.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    "Å fjerne tollmurene vil gjøre Norge til et bedre land å bo i."

    Norge er allerede verdens beste land å bo i, så hvorfor skulle man fjerne tollmurer? Kanksje det er akkurat derfor vi faktisk har verdens beste land å bo i?
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Hva skal folk med bedre råvarer hvis de ikke kan tilberede dem? Dessuten er det ikke noe galt med det generelle råvareutvalget, selv hos KIWI. Det at man ikke finner gode nok råvarer fra Nortura/Tine til å tilfredsstille en påstått fisefin gane er bare en måte å prøve å virke beleven.
    Har selv ikke behov for orgasme hver gang jeg setter tennene i en kjøttbit.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Du brude ta deg en tur til f.eks køltzow eller laks og vilt så ser du fort hva norske bønder er i stand til å produsere og hvor lite det koster. Å ha utvalget på kiwi som utgangspunkt i denne debatten blir bare tullete. I takt med kvinnefrigjøringen har slaktere og faghandlere lagt ned, ola og kari nordmann klager stadig over tidsklemma og mat er en av de tingene som ikke blir prioritert. Jeg forstår det veldog godt, det krever litt kompetanse og stor interesse for å øage god mat fra bunnen i en travel hverdag mellom jobb, unger og fritidsaktiveter. Fravær av tollmur vil ha null innvirkning på dette, resultatet er at det bare tysk matindustri som produserer maten med like variende kvalitet
    Den første setningen forstod jeg ikke.

    Det er ingen som har snakket om utvalget på Kiwi, kun hva norske oster koster der. Og det er ment å skulle være en billigbutikk.

    Kompetanse mangler når det kommer til matlaging. Men hvorfor er det slik?

    Argumentet om at det skyldes at folk har dårlig tid stammer fra reklamen for søppelmat, så den kjøper jeg ikke overhodet.

    Fra linken under kan man lese følgende (tall fra 2010 ... men sikkert ikke så anderledes i dag)

    Ser på tv 1 døgn i uka - DinSide

    "Nordmenns gjennomsnittlige tv-titting er kommet opp i 181,2 minutter, altså over tre timer, hver dag"

    Så at man har så dårlig tid at man er nødt til å spise industrisøppel og ferdimat hver dag faller på sin egen urimelighet. Selv med mor ute av kjøkkenet. Forøvrig er det fult mulig å lage full middag på ganske liten tid. Ikke stort mer enn det tar å steke en Grandiosa, og langt mindre tid enn å varme Pinkys lasagnefavoritter fra Findus.

    ---

    Ting vil ta litt tid å endre, men om folk får tilgang til kvalitetetsråverer til en pris de kan leve med så er jeg overbevist om at ting vil endre seg til det bedre på sikt.

    Det er bra for økonomiene til de aller fleste, for deres helse og deres velvære og livskvalitet.

    Å fjerne tollmurene vil gjøre Norge til et bedre land å bo i.
    Det er ett faktum at ola nordmann kjøper toro saus istedenfor å koke kraft selv, ikke noe å krangle om en gang. Det er også ett faktum at salget av ferdigmat som fjordland etc har størst vekst i dagligvaremarkedet, heller ikke noe å krangle om.

    Når vi snakker kvalitet så koster en kilo primo klasse a entrecote 1000 kroner enten du er i oslo, paris, london eller roma, ett stykk prima restaurantbesøk er også stort sett likt priset. Der vi ikke kan konkurere er på industrimat
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hva skal folk med bedre råvarer hvis de ikke kan tilberede dem? Dessuten er det ikke noe galt med det generelle råvareutvalget, selv hos KIWI. Det at man ikke finner gode nok råvarer fra Nortura/Tine til å tilfredsstille en påstått fisefin gane er bare en måte å prøve å virke beleven.
    Man finner mer en gode nok anlegg på elkjøp, med mindre man har fisefine ører da :)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hva skal folk med bedre råvarer hvis de ikke kan tilberede dem? Dessuten er det ikke noe galt med det generelle råvareutvalget, selv hos KIWI. Det at man ikke finner gode nok råvarer fra Nortura/Tine til å tilfredsstille en påstått fisefin gane er bare en måte å prøve å virke beleven.
    Det er akkurat denne duknakkede husmannsmentaliteten jeg vil til livs. Dette med at vi bare skal ta til takke med det vi får servert, samme hvor dårlig, samme hvor ensrettet, samme hvor industrialisert og usunt, samme hvor trist og mangelfullt det er. Så lenge man har fått beskjed av sine herrer om at man skal være fornøyd så skal man være det og logre pent.

    Vi har et dødelig dårlig kosthold i Norge.

    Så får du sitte der med Grandiosaen, joikakakene og finduslasagnaen din og håpe at du i alle fall varer til litt over 60 før infarktet kommer din veg.

    Det er ikke noe problem å lage god mat ut av produkter fra Nortura, men det de leverer er undermåls i forhold til prisen de forlanger for det.

    Tine har helt grei melk og melkeprodukter, men de handler jeg ikke for å la være å støtte dette ekstremt usympatiske selskapet. Ostene deres er med noen unntak kjedelig og triste og smakløse. Men det største problemet her er det grove maktmisbruket de demonstrerer. De har sørget for ekstremtoll som blokkerer svært mye av høykvalitetsost som dermed blir blokkerte for norske forbrukere, samtidig opptrer de nærmest kriminelt arrogant når deg gjelder å ta seg til rette.

    Det er ikke så lenge siden at de hadde litt problemer med å levere smør i butikkene, og ble tvunget til å senke tollmuren en stakket stund og forbrukerne fikk oppleve et natuelig utvalig i butikkene. Men det varte ikke lenge før det i praksis ble satt en stopper for, men det mest groteske i den situasjonen var at Tine rensket alle butikkhyllene for alle kokkurrentens produkter, helt fysisk fikk hyllene tømt, og erstattet dem med sitt ene produkt igjen. Så var det ikke lenger annet å få lov til å kjøpe i Norge. De burde blitt ilagt en milliardbot og fratatt sin regulatorrolle med øyeblikelig virkning. Men ingen våget å gjøre noe med det, og landbruksministeren var storfornøyd med dem.

    Et pill råttent og korrupt system.

    Vi som bor i dette landet er de store taperne i dette spillet.

    Selv om jeg på langt nær støtter alt i den nye regjeringens landbrukspolitikkk politikk, så håper jeg at de får ryddet opp i dette systemet og innfører permanente og irreversibel ordninger i hele landbrukssektoren. Det er usannsynlig mye bedre for oss som bor i landet, selv om det nok vil være en håndfull hobbybrukere som mister noen gratispenger.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.541
    Antall liker
    12.654
    Sted
    Smurfeland
    Hva skal folk med bedre råvarer hvis de ikke kan tilberede dem? Dessuten er det ikke noe galt med det generelle råvareutvalget, selv hos KIWI. Det at man ikke finner gode nok råvarer fra Nortura/Tine til å tilfredsstille en påstått fisefin gane er bare en måte å prøve å virke beleven.
    De aller fleste klarer å steke en biff, uten at det går helt galt.

    Og det er i aller høyeste grad noe galt med råvareutvalget både hos Kiwi og mange av de andre, hvis man ser på biff isolert sett. Mye av det som blir presentert forbrukerne som enten entrcote, ytrefilet, eller indrefilet er rett og slett bare dritt. Det er kriminellt skammelig hva vi blir tilbudt og forventes å betale top dollar for i veldig mange tilfeller.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn