Mat, drikke og røyk Kaffe-nerding

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Litt på siden kanskje:
    Har en DeLonghi med løs melketank som oppbevares i kjøleskapet når den ikke brukes.
    Opplever at melka blir VELDIG fort sur.
    Kartongen melka kom fra er grei lenge etterpå.
    Noen som skjønner hva som skjer her?
    Kaffe er ikke på siden, det er spot on 🙂
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Takk, da må jeg til byen
    Det ble filter, og v60 v3 med tilhørende kanne 😇

    Neste tror jeg blir fancy vannkoker hvor man kan stille temperatur. Jeg innbiller meg at hvis vannet er for varmt så blir kaffen bitter.
     

    Harry Stoteles

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2020
    Innlegg
    2.833
    Antall liker
    3.034
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    0
    Du mener enda grundigere?
    😂
    Prøvde å være høflig 😅

    kan det være noen hemmelige kriker og kroker inni der?

    Det ble filter, og v60 v3 med tilhørende kanne 😇

    Neste tror jeg blir fancy vannkoker hvor man kan stille temperatur. Jeg innbiller meg at hvis vannet er for varmt så blir kaffen bitter.
    Gratulerer!

    jeg bruker sånn hario-kanne med svanehals, rett på induksjonstoppen. Funker mega. Jeg koker opp og så er det ca 96 grader idet jeg begynner å helle, og så kjøles vannet noen få grader på de tre minuttene traktinga tar. Det skal være helt innafor. Med en sånn kanne blir det mindre dill og færre greier som kan gå i stykker (siden jeg knuser kolber i massevis tror jeg det er lurt 😅)
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Prøvde å være høflig 😅

    kan det være noen hemmelige kriker og kroker inni der?


    Gratulerer!

    jeg bruker sånn hario-kanne med svanehals, rett på induksjonstoppen. Funker mega. Jeg koker opp og så er det ca 96 grader idet jeg begynner å helle, og så kjøles vannet noen få grader på de tre minuttene traktinga tar. Det skal være helt innafor. Med en sånn kanne blir det mindre dill og færre greier som kan gå i stykker (siden jeg knuser kolber i massevis tror jeg det er lurt 😅)
    Uten at jeg har sjekket volum, funksjonalitet, pris eller annet så er det noe ala dette jeg ser for meg.

    Den vannkokeren vi har tror jeg at jeg kjøpte da jeg gikk på høgskolen på slutten av 90tallet.
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.957
    Antall liker
    7.678
    Sted
    Holmestrand
    Prøvde å være høflig 😅

    kan det være noen hemmelige kriker og kroker inni der?


    Gratulerer!

    jeg bruker sånn hario-kanne med svanehals, rett på induksjonstoppen. Funker mega. Jeg koker opp og så er det ca 96 grader idet jeg begynner å helle, og så kjøles vannet noen få grader på de tre minuttene traktinga tar. Det skal være helt innafor. Med en sånn kanne blir det mindre dill og færre greier som kan gå i stykker (siden jeg knuser kolber i massevis tror jeg det er lurt 😅)
    Du var høflig, absolutt. 💝🇳🇴

    Føler jeg går ganske grundig til verks, men problemet er der.
    Datter nr2 håndbrygger den lekreste kaffe,
    Men på farsgården så har nok automaten kommet for å bli.
    Veldig glad i den, selv om jeg ser at håndbrygg nok gjerne blir bedre.
    Tar en aeropress av og til, men går tilbake til maskina hver gang.
    🤗
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Du var høflig, absolutt. 💝🇳🇴

    Føler jeg går ganske grundig til verks, men problemet er der.
    Datter nr2 håndbrygger den lekreste kaffe,
    Men på farsgården så har nok automaten kommet for å bli.
    Veldig glad i den, selv om jeg ser at håndbrygg nok gjerne blir bedre.
    Tar en aeropress av og til, men går tilbake til maskina hver gang.
    🤗
    What ever floats your boat 🙂
     

    Atlerovik

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.08.2019
    Innlegg
    3.676
    Antall liker
    12.014
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Det ble filter, og v60 v3 med tilhørende kanne 😇

    Neste tror jeg blir fancy vannkoker hvor man kan stille temperatur. Jeg innbiller meg at hvis vannet er for varmt så blir kaffen bitter.
    Temperaturen på vannet bestemmer hvor mye av smaken/aromaen som hentes ut av bønnene når vannet går gjennom. Det er med andre ord en ekstra knott å skru på for å tune kaffen sånn du vil ;) Litt forenklet kan man si at kaldere vann gir svakere/syrligere kaffe og varmere gir sterkere/rundere smak.
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.406
    Antall liker
    1.249
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Temperaturen på vannet bestemmer hvor mye av smaken/aromaen som hentes ut av bønnene når vannet går gjennom. Det er med andre ord en ekstra knott å skru på for å tune kaffen sånn du vil ;) Litt forenklet kan man si at kaldere vann gir svakere/syrligere kaffe og varmere gir sterkere/rundere smak.
    Men stiller du for høy temp så brenner du kaffen, slik min Isomac var stilt når jeg kjøpte den brukt....og fikk den billig :) da kaffen ikke ble god. Gikk greit å stille ned (y)
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.299
    Antall liker
    6.665
    Tommelfingerregel:
    Lysbrent = varmt vann
    Mørkbrent = kjøligere vann.

    På espresso har jeg vært nede i 89grader på enkelte mørke, og det er ikke uvanlig med 95g på lysere.

    Enklere espressomaskiner har ofte overoppvarmet vann i starten av shoten, som kommer kokende ut. Det gir sjeldent gode resultat.
     

    Harry Stoteles

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2020
    Innlegg
    2.833
    Antall liker
    3.034
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    0
    Tommelfingerregel:
    Lysbrent = varmt vann
    Mørkbrent = kjøligere vann.

    På espresso har jeg vært nede i 89grader på enkelte mørke, og det er ikke uvanlig med 95g på lysere.
    Holder du da vanntemperaturen konstant gjennom hele prosessen?
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.406
    Antall liker
    1.249
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    men er det rette plassen - blir ganske mye søl av kaffebrygging synes nå jeg ... ;)
     

    YesJens

    Musikkelsker og Livsnyter😊
    Ble medlem
    21.08.2018
    Innlegg
    3.509
    Antall liker
    7.586
    Sted
    Under stjernene
    Hario V 60 fungerer utmerket sammen med kanne med liten stråle på hytta uten strøm. Kaffen kvernes manuelt.

    Hjemme brukes Wilfa black precision
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Jeg er le lei av å helle fra en vannkoker som gir mye vannsøl.

    Noen som har testet noe ala disse





    Det trenger selvfølgelig ikke være en av disse.
    Tanken er svanelhals, 1 liter eller litt til og kan stille temperatur.
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Ja, og en ting til

    Brygger man mørkbrent/espresso etter 4/6 også?
     

    Kvad

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    25.11.2012
    Innlegg
    79
    Antall liker
    66
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    3
    Jeg er le lei av å helle fra en vannkoker som gir mye vannsøl.
    Har hatt Fellow i noen år. Ikke noe søl så sant man ikke blir veldig utålmodig og tipper kannen for mye : )

    Stort sett har den fungert fint og er fornøyd med den. Har hatt to problemer. Ene er knappen du skrur på/av med kan være litt kresen på hvor du trykker. Demontert den noen ganger og fungerer nå fint selv om en trykker ytterst på kanten. Det andre og litt mer alvorlig er at en og annen gang har temperatursensoren hengt seg opp, mens den fortsetter til det fosskoker og vann pipler ut på toppen. Har ikke skjedd på en stund nå.
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.507
    Antall liker
    3.824
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Prøver å finne rensetabletter til min Sage Oracle, men ser at "originale"tabletter koster 50,- pr.stk. Dette er tabletter som er produsert av Cafetto som har en nesten lik og mye billigere tablett (S15), men mangler Sulfuric acid, mono-C12-16-alkyl esters, Sodium salt. Noen som har kunnskap om/erfaring med andre rensetabletter til maskinen?
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.406
    Antall liker
    1.249
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Tror billige tabletter fra Ebay gjør samme nytten. Har en pakke der jeg moser en tablett og severer min Delonghi Perfecta De luxe når den ber om det. Den har ikke klaget på dette så langt..
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.507
    Antall liker
    3.824
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Maskinen har en renseprosedyre som gjør at jeg må ha en tablett som passer til innlegget som settes ned i portafilteret. Jeg tror dimensjonene er 16mm i diameter og 4mm tykk. Jeg tror disse fra Bakeren og kokken kan passe, 300,- for 100stk (har sendt dem en epost):

    urnex-cafiza-1-2-g-tablet-1092511-9865-1.jpg
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Prøver å finne rensetabletter til min Sage Oracle, men ser at "originale"tabletter koster 50,- pr.stk. Dette er tabletter som er produsert av Cafetto som har en nesten lik og mye billigere tablett (S15), men mangler Sulfuric acid, mono-C12-16-alkyl esters, Sodium salt. Noen som har kunnskap om/erfaring med andre rensetabletter til maskinen?
    Det er vel de samme restene de skal renske opp i så da burde det vel være omtrent lik i effekt vil jeg tro.
     

    E.I.A.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.07.2004
    Innlegg
    5.441
    Antall liker
    3.628
    Torget vurderinger
    49
    En hel benk med kaffe-utstyr ja.... Er det en commandante jeg ser?
    Det er en Comandante, bruker den til V60 kaffe.
    Jeg har det med kaffe utstyr som jeg har det med hifi, veldig mye på lager som jeg kanskje får bruk for en gang, alt for dårlig til å selge😅
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Det er en Comandante, bruker den til V60 kaffe.
    Jeg har det med kaffe utstyr som jeg har det med hifi, veldig mye på lager som jeg kanskje får bruk for en gang, alt for dårlig til å selge😅
    Er Comandante verd prisen? Maler den helt jevnt? Den har vel flat "burr"
    Er du fornøyd?
     

    Barbaresco

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    2.962
    Antall liker
    652
    Har en Wilfa Svart til å "poure over", tømme fra vannkoker heter det på norsk. Gjør det samme som svanehalsene, og er godkjent/designet av Tim Wendelboe. Kjøpt på salg på Jernia, så den er for billig for dere på Sentralen, men er bedre enn alt dere plages med!
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Har en Wilfa Svart til å "poure over", tømme fra vannkoker heter det på norsk. Gjør det samme som svanehalsene, og er godkjent/designet av Tim Wendelboe. Kjøpt på salg på Jernia, så den er for billig for dere på Sentralen, men er bedre enn alt dere plages med!
    Den så jo ganske smart ut, hvis den funker så bra som du antyder :)
    Men nå er jeg godt på vei ned i kaffehullet og må knote med utstyr. Meget mulig jeg ender opp med en sånn, og en mye dyrere kvern etterhvert😇
     

    ynot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.06.2006
    Innlegg
    2.621
    Antall liker
    1.835
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    I tilfelle det er interessant er dette sånn jeg brygger med V60:

    tid ⤵ gr. kaffe ➡202530354050
    0:00607590105120150
    0:45120150180210240300
    1:30180225270315360450
    2:15240300360420480600
    3:00300375450525600750

    Første kolonne viser timingen og kolonnene bortover viser hvor mye som skal stå på vekta ved de ulike tidspunktene i forhold til mengden kaffe. Det vil si at hvis du bruker 20 gram kaffe skal vekta vise 60 gram vann når du starter klokka (sånn ca), 120 etter 45 sek og så bortetter. Det trenger ikke helles jevnt, pulser går fint. Små avvik på timingen kommer du ikke til å merke heller.

    Med denne metoden trenger en ikke forholde seg til blomstringa («blooming») fordi den er bakt inn i prosessen. Når det er sagt pleier jeg å la første pulsen være på ca 2x mengden kaffe og så gjennomføre resten som planlagt. Synes det gir litt mer sødme, men har ikke gjort noen store studier på dette.
    Min utheving :)
    Det er vel konsistent med


    1700480991151.png

    Jeg har brukt metoden din siden du la den ut her og jeg har aldri hatt mer konsistent kaffe enn nå, selv om det fortsatt varierer noe så er jeg alltid i nærheten av det som er beskrevet av smaker på kaffeposen.

    Tenkte jeg skulle prøve metoden til den bloggeren over her :D


    Tid - gr kaffe202530354050
    0:00607590105120150
    0:45120150180210240300
    1:30180225270315360450
    2:15240300360420480600
    2:45300375450525600750
    3:30Ferdig dryppetFerdig dryppetFerdig dryppetFerdig dryppetFerdig dryppetFerdig dryppet
    - Around 93°C for light roast
    - Around 88°C for medium roast
    - Around 83°C for dark roast
     

    E.I.A.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.07.2004
    Innlegg
    5.441
    Antall liker
    3.628
    Torget vurderinger
    49
    Er Comandante verd prisen? Maler den helt jevnt? Den har vel flat "burr"
    Er du fornøyd?
    Jeg er fornøyd.
    Enkel i bruk, og lett å rengjøre. Jeg liker klikk systemet, er på 25klikk nå for V60 brygging.
    Bruker som oftest espresso maskinen, men liker å teste ut forskjellige afrikanske bønner, da får V60 Chemex etc frem mer nyanser i smaken.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn