Dette innlegget fra Mímir Kristjánsson på facebook er til stor ettertanke - jeg poster den her:
- Det er en ting jeg har tenkt litt på siden valget. I den avsluttende partilederdebatten på NRK tok Rasmus Hansson et skarpt oppgjør med norsk oljeproduksjon. Vår oljeeksport, sa han, var direkte medvirkende til de lidelsene som mennesker i Karibien møtte på grunn av ekstremvær. Det er en sjukt sterk anklage, egentlig. J'ACCUSE! Dere som tar opp olje – dere dreper. Hvem tok til motmæle? Ingen. I en valgkamp der det ble satt ny Norgesrekord i være krenka lot ingen seg krenke av Norges viktigste næring ble gjort medansvarlig for drap i Karibien.
- På en sånn «lufta er for alle»-måte, så er det selvfølgelig riktig det Rasmus Hansson sier. Norsk olje skaper klimaendringer. Men det gjør i grunnen hele vår eksistens. Hver gang du kjører bil, eller jeg flyr, eller Rasmus Hansson spiser biff, dør noen i Karibien. Eller hvorfor stoppe der? Når vi får foreldrepenger (delvis finansiert av grunnrente fra olja), er vi ikke med og dreper da? Barnehager? Sjukehus? Skoler? Det er jo derfor vi tar opp olje, er det ikke?
- Kulturfolk har laget sin egen definisjon av oljepenger, som innebærer å si nei til støtte fra Statoil, men ja til støtte fra staten. Som om det var to ulike pengesekker! Denne definisjonen bidrar ikke til annet enn å rense artistenes egen samvittighet. Men det var kanskje hele poenget også?
- Hva med de som varmer opp huset sitt i India? Eller Kina? Er ikke de også med og dreper i Karibien? Jo, selvfølgelig er de det.
- Realiteten er at om Norge hadde slutta å ta opp olje, ville verden ha forbrukt like mye fossil energi. Kanskje vil klimagassutslippene faktisk gå opp, om vår olje blir erstatta av for eksempel amerikansk skiferolje. Og neste år vil verden forbruke enda mer. Det finnes ingen seriøse scenarier, heller ikke i Paris-avtalen, som ikke tilsier at norsk olje og særlig gass vil være etterspurt i minst femti år til.
- Det er forbruket, etterspørselen, vi må gå i front for å stoppe, ikke produksjonen. Her har Norge en rolle å spille. Som stor global investor gjennom oljefondet. Som foregangsland for elbiler. Og så videre.
- Det finnes ingen ultimatum fra De Grønne som sier at hvis vi ikke slutter å fly innen 15 år, så nekter de å støtte en regjering. Fordi De Grønne har tenkt å fly. Deres urbane velgere har planer om helgeturer til New York og konserter med Sandra Kolstad i Berlin. Men å lage flybensin, til deres flyturer, det er drap.
- Det er vel denne selvmotsigelsen de 200.000 som jobber i og rundt olja synes er vanskelig å svelge.