Vinhuset vi skulle besøke, lå et stykke utenfor sentrum, men med all god mat etc man inntar på ferie i Frankrike,
er det greit å gå en del, hmm, fin kirke, kanskje på veien tilbake?
Der ligger det noe kjent oppe i åsen, like utenfor bygrensen
Fin liten tur opp bakken til vinhuset, med innlagt fossefall og natur
Spaserturen hadde vært en heller varm affære, så vi fikk servert en mugge vann, og et par kalde rosé,
mens vi ventet på at omvisningen skulle starte
Som man kan se, var det altså Gratien & Meyer som var målet, et gammelt vinhus,
som holder til i kilometerlange ganger inne i fjellet. Disse gangene var for lengst glemt,
men ble tilfeldig oppfaget av en gjeter som mistet en sau, den bare forsvant foran øynene på ham,
han oppdaget et stort hull som gikk ned i fjellet, sannsynligvis en ventilasjonssjakt, da man i ettertid innså
at det var her man hadde brutt stein til Saumur slott.
Vel, da fikk jeg pratet bort ventetiden, inn i fjellet med oss:
Gratien & Meyer ble for noen tid tilbake kjøpt opp av tyske Henkell, de har ikke lagt seg opp i produksjon (heldigvis!),
men spyttet penger inn, og tatt i bruk sitt distribusjonsnett, til gode for vår vert.
Dette har bl.a. gjort at Gratien & Meyer har en meget proff og interessant utstilling om seg og sitt.
Vår guidinne
Korkene som ble nyttet til gjæringsperioden
Champagneflasker må vendes jevnlig, over tid, for å samle bunnfallet i åpningen, slik at det kan fjernes,
slik gjorde man det fra starten av:
Madame Clicquot fikk dog en lys idé i 1806, og borret hull i kjøkkenbordet sitt, derfra kom man
til denne tekniske revolusjonen
Denne ble nyttet for å tilsette, - ehh, et eller annet
. :
Her ble etikettene limt på med nennsom hånd
Husets nyeste kreasjon; Cuvée Flamme, får sin egen hyllest, inne i fjellet
Men så var det ut av kulden, og tid for smakning
Her ble vi også tilbudt spyttebakke, men altså; spørre en nordmann om spyttebakke!
Ikke kjørte vi heller, dette var de åtte første vi testet, mye snadder der:
Vår guidinne viste ingen tegn til begrensning, vi kunne smake hva vi ville, ubegrenset, og gjerne om igjen, til slutt
slo vel samvittigheten inn, så vi takket for oss og tok fatt på veien tilbake. Handlet ikke vin her,
derimot en isbøtte og non andre småtterier.
Et siste blikk opp mot Gratien & Meyer, knall sted, med produkter av klasse.
Veien blir til men mans går
.
Vi så flere tegn på troglodytter i skråningene, hele området er for så vidt spekket med
minner etter troglodytter, og mange steder kan besøkes.
Hmm, der var den kirken
Åpen var den også, vakkert
.
Tid for middag, vi gikk opp til det gamle bytorvet, og satte oss på Les Forges De St Pierre
Spiste her flere ganger for ca 15 år siden, gode minner. Menyen lå på bordet.
Mademoiselle, un vin rouge sil vous plais!
Mye snadder vin fra området
Det kan sies mye godt om en solid kjøttbit med en skarp peppersaus til
..
Etter endt middag, spurte jeg pent om å få kjøpt en pose med isbiter. Isbitene fikk jeg,
og jamen fikk jeg en termobag også, snille menneskene!
Derfra var det rett ned til forretningen, som dagen før hadde lagt en flaske til kjøling for oss,
vi kjøpte den, og valgte ut en ny flaske til kjøling for morgendagen, så ruslet vi gjennom byen
til hotellet vårt, aftenen seg på
En tidligere Royal residens, eller det som er igjen av den, nå kontorene til det regionale Røde Kors
.
stemningsfull by, Saumur
Tilbake på rommet, vi hadde isbøtte:
Og isbiter
En flaske Premium Millessime
I tillegg hadde vi tatt vare på glassene fra Eiffeltårnet, det ble en perfekt avlutning på en givende dag, salut!
Vennlig hilsen
Morten