Asbjørn
Rubinmedlem
Ja, men de slipper å ha stemmerett i Brüssel, noe som også har vært veldig viktig for Norge å slippe. Dessuten slipper EU at UK har det, og det vil mange være glade for.
This was the day when Big Ben was supposed to ring at 11pm to mark the UK’s departure from the EU. When the Red (white and blue) Arrows did a fly past. When new 50p coins were worth 40p. Instead, we were back in a looking-glass world where everyone knew less than they did before. It can’t be long before no one knows anything. Back to the future.
Everything was up for grabs in Schrödinger’s Brexit: when we were leaving, if we were leaving and how we were leaving; who would be the prime minister, and if there would be a general election. Anything and everything was still possible. Parliament had said something but no one could interpret the language it was speaking. A delegation of ministers was going to No 10 to speak to Lino, but there was no guarantee she would be there. She is lost even unto herself.
There was just one certainty. By voting with the government, Boris Johnson had traded his principles for his career. But then we had always known he would. Johnson’s untrustworthiness is the only solid thing the country has left to hang on to. A Newtonian rock in a Quantum Brexit. We really are that far up shit creek.
A Downing Street spokesman highlighted the fact that May’s margin of defeat, 58, was smaller than the 149 majority she lost by earlier this month, and the crushing 230-strong defeat in the first meaningful vote in January. “We are at least going in the right direction,” the spokesman said.
Britene bør slutte å gjøre opp regning uten vert.
Underhusetes MPs utviser en arroganse uten sidestykke! Hva noen av de øvrige MPs i de 27 lande tenker er dem helt irrelevant.
Imponert er det vel ingen som blir, og ja det mest tragiske er at de ikke klarer å bli enig om noe som helst. Det eneste de er ens om er at de ikke vil ut uten en avtale og at de nekter å stemme for en avtale. Men jeg er enig i at det er tåpelig å stemme om og om i gjen over avtalen så lenge intet endres. Det har jo også speakeren gjort helt tydelig, og at han ikke tillater flere avstemninger om samme sak. EU er jo også veldig tydelig på at det ikke er aktuelt med noen reforhandlinger om avtalen, så en annen avtale er ikke en mulighet.Gjestemedlem har forklart, igjen og igjen, at det vil være ødeleggende for demokratiet å legge ut en ny folkeavstemning. Nå ser det ut til at May tenker å gå tilbake til Parlamentet en fjerde gang med samme deal som allerede har blitt nedstemt tre ganger, og det på overtid etter EUs frist for å vedta den. Man blir ikke veldig imponert.
https://www.theguardian.com/politics/2019/mar/29/mps-reject-theresa-mays-brexit-deal-third-time
A Downing Street spokesman highlighted the fact that May’s margin of defeat, 58, was smaller than the 149 majority she lost by earlier this month, and the crushing 230-strong defeat in the first meaningful vote in January. “We are at least going in the right direction,” the spokesman said.
Det virker som tilstanden er blitt kronisk. Her en fersk kronikk fra Gordon Brown, som burde vite bedre:Britene bør slutte å gjøre opp regning uten vert.
We could gain an opt-out from the European elections and take the time to debate our future
Kan hende han mener å ha «grunn til å tro» dette, men EU har sagt klart og tydelig at de ikke kommer til å sette seg i en situasjon hvor lovligheten av ethvert vedtak i EU-parlamentet kan bli utfordret i rettssaker. Ikke ved at et medlemsland ikke er representert i parlamentet, og ikke ved at det møter ulovlig valgte representanter fra et land. Kommisjonen har ikke mandat til å forhandle bort valgordningen, og det er ikke tid eller vilje til å vedta nye valglover bare fordi UK ikke greier å bestemme seg for hva de selv vil.I have reason to believe that the problems raised by the European election timetable can be negotiated away by indirect elections – selecting a contingent of MPs from our own parliament – and by not participating in the election of the presidents of the European commission and parliament.
http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/electionsElections to the European Parliament take place every five years by universal adult suffrage. 751 MEPs[1] are elected to the European Parliament, which has been directly elected since 1979.
Realiteten er at Mays deal er nedstemt og EUs frist for å vedta den har gått ut. UK har litt over en uke på seg med å komme tilbake til EU med et akseptabelt forslag. Det kan enten være en utsettelse på ubestemt tid, med eller uten nyvalg og/eller ny folkeavstemning, eller å trekke tilbake hele greia. I begge tilfeller må UK arrangere valg til EU-parlamentet i mai. I motsatt fall ryker de ut 12 april når tidsfristen for å melde inn valgprosedyren går ut.The next European elections take place on 23-26 May 2019 giving all adult EU citizens the
opportunity to select who will represent them in the European Parliament. Help shape Europe’s future and vote!
Ja man kan drite i folkeavstemningen man valgte å avholde. Det vil jo løse EU-problemet de har skapt seg, men vil nok medføre ganske mye intern uro. Troen på demokratiet vil få seg en skrape så det rekker og mange vil søke alternative metoder for samfunnspåvirking.^ Eller å trekke tilbake hele greia, eller å utsette den på ubestemt tid mens man arrangerer nyvalg (som Corbyn formodentlig vil vinne etter alt dette rotet) og/eller ny folkeavstemning (som formodentlig vil gi flertall for å forbli i EU etter alt dette rotet).
Ja, men det er jo greit å rydde det alternativet av veien siden det tross alt var resultatet av folkeavstemingen. UK skal forlate EU var fasit når de spurte folket. Da må det jo bli slik, så får man heller krangle om de andre alternativene.En «no deal» 12 april etterfulgt av generelt kaos vil også bare utløse nye forhandlinger om frihandelsavtaler og tollunion med EU, etter å ha fått tid til å smake på alternativet med bare WTO-regler. Derimot vil nok alternativet om å forbli EU-medlem være borte når man først har ramlet over kanten.
Velger man "feil" eller angrer seg i ettertid så får man vente til neste valg. Typisk 4-6 år for regjeringer og 20-30 år for mer fundamentale avgjørelser som medlemskap i EU. Slik gjør vi det her i Norge og det fungerer. Her også vant NEI til EU to ganger, og da respekterer vi det og overlater til politikerne å finne brukbare alternativer. For vår del fungerer EØS helt greit til det meste, så så lenge ingen ødelegger for det så går det bra med landet.Troen på demokratiet, slik det har blitt utøvd i UK, er allerede ødelagt. Det eneste britene er enige om er at politikerne og det politiske systemet har sviktet. Å nekte å legge frem forhandlingsresultatet for en ny folkeavstemning når flertallet i dag etter alt å dømme ville foretrukket å forbli i EU stinker også av taktiske hensyn fra politikere som ikke ønsker å respektere folkeviljen annet enn når det tjener dem selv. Populisme er alltid en ovenfra-og-ned-strategi. Ikke at «folkeviljen» er enig med seg selv om noe som helst, den heller.
NYT har noen funderinger om dette:
https://www.nytimes.com/2019/03/30/world/europe/uk-brexit-democracy-may.html
https://www.nytimes.com/2019/03/29/world/europe/brexit-theresa-may-democracy-chaos.html
I mange andre land ville en slik situasjon vært utgangspunkt for et militærkupp for å «gjenopprette orden», og kanskje etterhvert en ny grunnlov og nyvalg etter noen års demonstrasjon av at en militærjunta heller ikke fungerer spesielt bra.
Hvor ofte mener du vi burde ha EU-avstemninger her til lands da. Siden døds- og fødselsraten sikkert ikke er all verdens forskjellig?Det har tross alt gått tre år siden avstemningen. Bare det faktum at tre årskull av sinte gamle menn har dødd og tre årskull av blåhårede ungdommer har fått stemmerett er nok til å vippe avstemningsresultatet motsatt vei. De ungdommene stemte ikke i 2016, og de må leve med konsekvensene av andres idioti.
Ja. Historien gjentar seg.Vi andre kan notere oss en repetisjon fra gymnaspensumet om hvordan Europas stater greide å snuble inn i en første verdenskrig som nesten ingen egentlig ønsket.
Hver gang folket vedtar noe som åpenbart er umulig å gjennomføre???? Merk Asbjørns 4. setning, den er cruxet her.Hvor ofte mener du vi burde ha EU-avstemninger her til lands da. Siden døds- og fødselsraten sikkert ikke er all verdens forskjellig?Det har tross alt gått tre år siden avstemningen. Bare det faktum at tre årskull av sinte gamle menn har dødd og tre årskull av blåhårede ungdommer har fått stemmerett er nok til å vippe avstemningsresultatet motsatt vei. De ungdommene stemte ikke i 2016, og de må leve med konsekvensene av andres idioti.
I fundamentale avgjørelser som medlemskap i EU, NATO etc. så skal vi snakke om generasjoner og ikke årskull. Forutsigbarhet og stabilitet er mye viktigere enn hurtig skiftende politiske vinder. Selv om vi lever i en hurtig tidsalder der mange unge ser for seg at alt kan endres over natten om bare man får nok likes for en sak... så er det likevel ikke slik verden fungerer. Mikrobølgeovnsdemokratiet har jeg liten tro på.Hver gang folket vedtar noe som åpenbart er umulig å gjennomføre???? Merk Asbjørns 4. setning, den er cruxet her.Hvor ofte mener du vi burde ha EU-avstemninger her til lands da. Siden døds- og fødselsraten sikkert ikke er all verdens forskjellig?Det har tross alt gått tre år siden avstemningen. Bare det faktum at tre årskull av sinte gamle menn har dødd og tre årskull av blåhårede ungdommer har fått stemmerett er nok til å vippe avstemningsresultatet motsatt vei. De ungdommene stemte ikke i 2016, og de må leve med konsekvensene av andres idioti.
Det er ingen ting som tyder på noen generasjonskløft i det spørsmålet i Norge. Det er ingen ungdomsgenerasjon som klager over en beslutning tatt over hodene på dem, blant annet fordi norske polikere fant en brukbar vei ut av uføret. Norske ungdommer kan fritt studere og jobbe i EU uten å møte hindringer, søke Erasmus-stipender og reise på Interrail. Det er snarere et stabilt konsensus om at ting får være som de er, så det er ingen grunn til å avholde nye folkeavstemninger med bestemte intervaller. Det får man gjøre hvis og når spørsmålet skulle bli aktuelt igjen. For eksempel hvis et stortingsflertall skulle bestemme seg for å si opp EØS-avtalen. Da ville det være på tide å spørre folk på nytt om det kanskje ville vært bedre å ha stemmerett også.Hvor ofte mener du vi burde ha EU-avstemninger her til lands da. Siden døds- og fødselsraten sikkert ikke er all verdens forskjellig?Det har tross alt gått tre år siden avstemningen. Bare det faktum at tre årskull av sinte gamle menn har dødd og tre årskull av blåhårede ungdommer har fått stemmerett er nok til å vippe avstemningsresultatet motsatt vei. De ungdommene stemte ikke i 2016, og de må leve med konsekvensene av andres idioti. Og i UK har politikerne ikke greid å bruke de tre årene til å finne brukbare alternativer, snarere tvert imot.
Du snakker fornuft og du har overbevist meg.Det er ingen ting som tyder på noen generasjonskløft i det spørsmålet i Norge. Det er ingen ungdomsgenerasjon som klager over en beslutning tatt over hodene på dem, blant annet fordi norske polikere fant en brukbar vei ut av uføret. Norske ungdommer kan fritt studere og jobbe i EU uten å møte hindringer, søke Erasmus-stipender og reise på Interrail. Det er snarere et stabilt konsensus om at ting får være som de er, så det er ingen grunn til å avholde nye folkeavstemninger med bestemte intervaller. Det får man gjøre hvis og når spørsmålet skulle bli aktuelt igjen. For eksempel hvis et stortingsflertall skulle bestemme seg for å si opp EØS-avtalen. Da ville det være på tide å spørre folk på nytt om det kanskje ville vært bedre å ha stemmerett også.Hvor ofte mener du vi burde ha EU-avstemninger her til lands da. Siden døds- og fødselsraten sikkert ikke er all verdens forskjellig?Det har tross alt gått tre år siden avstemningen. Bare det faktum at tre årskull av sinte gamle menn har dødd og tre årskull av blåhårede ungdommer har fått stemmerett er nok til å vippe avstemningsresultatet motsatt vei. De ungdommene stemte ikke i 2016, og de må leve med konsekvensene av andres idioti. Og i UK har politikerne ikke greid å bruke de tre årene til å finne brukbare alternativer, snarere tvert imot.
Det er ikke den situasjonen UK er i, for å si det litt forsiktig. Den utelatte fjerde setningen fra mitt innlegg er lagt inn igjen i sitatet og uthevet.
Problemet er hva som skjer hvis det oljefilteret plutselig må tolles inn på en helt ny måte, tollkontorene ikke har fått instruks om hvordan det skal gjøres eller ressurser til å gjøre det, og transportørene blir stående i kø over Svinesundbroen og langt forbi Strømstad. Da blir traktoren din stående en god stund.Må dere slutte og overdrive. Har du en Massey Ferguson som trenger deler (det har jeg) så er delene sendt fra hovedlaget i Danmark samme dag og ankommet forhandler i Surnadal dagen etter. Det går så raskt at ingen ligger inne med deler over oljefilternivå.
Av og til synes jeg dere smører litt for tjukt på. Vent nå og se litt før dere erklærer tredje verdenskrig på grunn av brexit.
Han har vel ikke vist den mest finstemte politiske teften de seneste par år, denne karen. Problemet er det finnes en Corbyn i den motsatte leir, som på mystisk vis trekker Labour over mot en nokså u-britisk venstredreining, det er litt vanskelig å se for seg at det er fordelaktig eller samlende for et nokså splittet britisk samfunn akkurat nå.The Daily Torygraph har lyst på en ny statsminister. En som har lyst til å bli statsminister har trent vekk noen kilo og klippet håret.
https://www.telegraph.co.uk
The Guardians litt for opplagte aprilspøk peker kanskje mot en løsning?Han har vel ikke vist den mest finstemte politiske teften de seneste par år, denne karen. Problemet er det finnes en Corbyn i den motsatte leir, som på mystisk vis trekker Labour over mot en nokså u-britisk venstredreining, det er litt vanskelig å se for seg at det er fordelaktig eller samlende for et nokså splittet britisk samfunn akkurat nå.The Daily Torygraph har lyst på en ny statsminister. En som har lyst til å bli statsminister har trent vekk noen kilo og klippet håret.
https://www.telegraph.co.uk
Joda. Det er bare å gjøre som over dammen: bygg mur og la irlenderne betaleDen delen som ikke vil gå seg til etter noen måneder er om det blir en hard tollgrense tvers over Irland. Det er ca 4000 ulike veier som krysser grensen, store og små, og umulig å sette opp grenseposter ved alle. Det vil være massivt potensiale for smugling av hva det nå enn vil være lønnsomt å smugle. Eventuelle veisperringer og tollstasjoner som settes opp vil bli mål for et gjenfødt IRA. Det der kan bare ende fredelig med UK i tollunion med EU eller med et gjenforent Irland og tilsvarende amputert UK. Alternativet er The Troubles 2.0.
Barnier says some outside the EU, and some people within it too, see Brexit as a means of weakening the EU.
The EU must respond, he says.
He says this came up at at meeting he held with Nigel Farage, the former Ukip leader. He says he asked Farage how he saw the UK’s future relationship with the EU after Brexit. Farage said, after Brexit, the EU would “no longer exist”. Barnier goes on:
So these people want to destroy the European Union from inside, and others from outside.
Barnier says that is why people have to defend the European Union.
EU countries must stick together, and defend the EU.
Det er vel hva regjeringen drøfter nå. Klarer man å få "leavers" i regjeringen til å gå med på en folkeavstemning og hva skal spørsmålet være? Tyve av de mest iherdige Brexiteers i regjeringen har meldt at de vil stemme mot en utsettelse eller en soft-Brexit, så May har ikke flertall uten at Labour går med på hva hun foreslår -- og May har behandlet Labour som hundelort under skosålene.Det virker ikke å være noe flertall for ny folkeavstemning, hva er vitsen med å gå til EU med det alternativet?