WayAhead
Æresmedlem
Det går vel mest rett til gjenvinning uansett = vinn - vinn.. en klarer jo ikke å fremstille disse "råvarene" til samme pris her i NO-DUREK land....
Fordi det blir dyrere å produsere varer i Norge, ergo blir norske eksportvarer mindre konkurransedyktige, ergo vil eksportbedrifter i større grad gå konkurs eller måtte si opp ansatte.Beklager, - men jeg tok ikke den direkte.. Hvordan blir handelsunderskuddet større med økte innenlands skatter?
Konsumvarer er bare ca 20% av den totale importen til Norge. Den største andelen er vareinnsats, altså ting og arbeid som norsk industri og næringsliv trenger for å få driften til å gå rundt. Det du skisserer vil gi massearbeidsledighet, og mye mindre inntekter til staten for å kunne betale ledighetstrygd.Med unntak av matvarer ( men tildels også her) er vel det meste av det som selges importert. Mindre import vil redusere handelsunderskuddet, og betydelig mindre import av allskens skrot er vel sterkt ønskelig fra et klimaperspektiv...
Det stemmer ikke. Her er en oversikt over offentlige utgifter, "andre utgifter" er i hovedsak lønn. Danmark og Finland som har omtrent like mange folk og ingen oljeinntekter, ligger på hhv ca 900 milliarder (Danmark) og ca 700 milliarder (Finland). Vær så god og kutt.Store offentlige utgifter henger ikke nødvendigvis på antall ansatte og lønninger i offentlig sektor, men minst like mye på alle millioner og milliarder som sløses bort i alskens idiotiske påfunn for omorganisering, omstilling, endringer....Statsadministrasjonene har bla økt med flere tusen ansatte bare under denne regjeringen. Jeg og flere i min omgangskrets er mer enn gjennomsnittlig opttatt av forsvaret, hvor man har sløst vekk omtrent et helt forsvarsbudsjett i løpet av en tiårsperiode pluss noen få kommende år.
I Norge kommer svært mye av økningen de siste 10-20 årene og Norges geografi har ikke endret seg nevneverdig i det tidsrommet. Siden 2001 har det norske statsbudsjettet økt fra ~500 milliarder til ~1325 milliarder. Eller 165% opp. I samme periode har den generelle prisstigningen i Norge vært 40%.Å sammenligne med Danmark som er mindre enn Finnmark blir ikke bare litt feil.... Norge er både langstrakt og vanskleig på mange måter. Kanskje på tide å få av seg sentraliseringsbrillene og innse at Norge er "litt" annerledes....
Det hjelper fint lite å unnskylde seg med at "Norge er annerledes" hvis vi ikke har penger til å betale utgiftene våre, da er vi føkka uansett topografi. Hvor skal pengene tas fra når oljeinntektene tar slutt? Hvis man trykker opp mer penger blir de bare verdiløse, og samme effekt vil du få av et stort og vedvarende handelsunderskudd.Å sammenligne med Danmark som er mindre enn Finnmark blir ikke bare litt feil.... Norge er både langstrakt og vanskleig på mange måter. Kanskje på tide å få av seg sentraliseringsbrillene og innse at Norge er "litt" annerledes....
hva med finland. Noen ganger større enn finmark og 700 milliarder i budsjett. Forklar den. Halvparten av norge budsjettet. Svensken sentraliserte voldsomt på 80-90 tallet. La ned landsbyda noe vi bør vurdere å gjøre også. De er selvforsynt med mat til tross for detÅ sammenligne med Danmark som er mindre enn Finnmark blir ikke bare litt feil.... Norge er både langstrakt og vanskleig på mange måter. Kanskje på tide å få av seg sentraliseringsbrillene og innse at Norge er "litt" annerledes....
Jeg skjønner at vi trenger litt næring i fremtiden, men det er altså ikke slik at AS Norge går dundrende underskudd uten oljen.Men uansett så må vi ha nok inntekter til å dekke utgiftene, ellers går det på trynet. Og uten oljeinntektene, som ubønnhørlig vil forsvinne på sikt, så går AS Norge 250 milliarder i underskudd hvert år. Og det må det gjøres noe med.
^ I gjennomsnitt har det på en eller annen måte gått inn 200 milliarder pr år hvert år siden 1969. Hva er det som skjer i disse dager, siden sparingen nå er noen få % av gjennomsnittet de siste 50 årene?
Det er jo ikke noe problem å leve av renter.AS Norge, eller AS Fastlandsnorge, går i dundrende underskudd uten oljen. De totale inntektene fra Fastlandsnorge i 2018 var 1.031 milliarder kroner og utgiftene 1.377 milliarder kroner. Med dansk eller finsk utgiftsnivå ville vi gått med overskudd. Å regne inn avkastningen fra oljefondet er vel litt juks, om du ikke mener at vi i fremtiden skal slutte å produsere ting og leve av avkastning? Det vil gi høy arbeidsledighet og en kraftig økning i trygdeutbetalinger.
Og underskuddet er én ting, men handelsbalansen er noe annet. Handelsbalansen er massivt negativ uten oljeinntektene, og så vidt jeg har lest meg til er det hva som er oppskriften på Hollandsk syke med etterfølgende inflasjon og arbeidsledighet. Hvis vi importerer mye mer enn vi eksporterer vil kroneverdien falle sammen.
Vi kan ikke leve av råvarer. Land som lever av råvarer kaller man generelt for U-land eller utviklingssland, og det er ingen land som lever av andre råvarer enn olje som også er rike og velutviklede. De som lever av landbruk, fiske osv er generelt veldig fattige land.Et interessant spørsmål til sentraliseringshysterikerne er jo hva og ikke minst hvor vi skal produsere for å skape inntekter etter oljå, - nå vi har lagt ned distriktene..??
Jo, på en eller annen måte må det ha kommet inn 200 milliarder hvert år i 50 år (gjennomsnitt), ettersom totalverdien på fondet i dag er på svimlende 10 000 milliarder NOK.^ I gjennomsnitt har det på en eller annen måte gått inn 200 milliarder pr år hvert år siden 1969. Hva er det som skjer i disse dager, siden sparingen nå er noen få % av gjennomsnittet de siste 50 årene?
Det har på ingen måte gått inn 200 MRD hver år.
Oljefondet er bygd opp de siste 20 årene og mesteparten ble satt inn når oljeprisen var rudt 100 dollar. Også er innskuddene 3300 MRD - resten er avkastning og endring i kronekursen.
At overskuddet blir midnre skydles jo mange ting - men i hovedsak så er det jo at vi bruker enormt mye mer penger over statsbudsjettet - rause helseordninger og flyktninger er vel de to største postene.
Oljefondet fantes ikke for 50, 40 eller 30 år siden - så det er meningsløst å snakke om gjennomsnitt.Jo, på en eller annen måte må det ha kommet inn 200 milliarder hvert år i 50 år (gjennomsnitt), ettersom totalverdien på fondet i dag er på svimlende 10 000 milliarder NOK.
Hva er det som får deg til å tro at eksport er det eneste som skaper verdier.Det er i utgangspunktet knekkende likegyldig hvor eksportverdiene skapes, men det går ikke an å opprettholde et moderne og avansert samfunn basert på råvareeksport, med mindre råvaren er olje. Det har i hvert fall ingen andre land i verden noensinne fått til og da er det liten grunn til å tro at Norge kan det.
Hvis man skal dekke inn tapet av direkte oljeinntekter gjennom moms, AGA og skatt må de økes med ca 25%. I tillegg vil det bli mange flere arbeidsledige og mer trygdeutbetalinger så vi snakker kanskje om 50%. Og da vil kostnadsnivået til de allerede eksisterende eksportbedriftene skyte i været så veldig mange av de vil gå konkurs og arbeidsledigheten vil gå opp ytterligere. Og da vil skattene måtte økes enda mer. Det høres ikke ut som en sunn runddans. Og så er det vel slik at hvis vi har et veldig stort og vedvarende handelsunderskudd så vil krona på sikt bli mindre verdt og vi vil få gallopperende inflasjon.Hva er det som får deg til å tro at eksport er det eneste som skaper verdier.
Statens utgifter på 1300 MRD kan like gjerne dekkes av moms, AGA, skatt på frisører, bloggere og ansatte i statlige selskper som eksport av fisk og olje.
Skjønner hva du sier, OMF. Så om fondet er bygget opp over 20 år, og direkte innskudd er totalt 3300 mrd., så er gjennomsnittet 160 milliarder hver år i direkte innskudd. Deretter kommer avkastning og valutasvingninger i generøse mengder på toppen.Oljefondet fantes ikke for 50, 40 eller 30 år siden - så det er meningsløst å snakke om gjennomsnitt.Jo, på en eller annen måte må det ha kommet inn 200 milliarder hvert år i 50 år (gjennomsnitt), ettersom totalverdien på fondet i dag er på svimlende 10 000 milliarder NOK.
Hva om jeg sa vi sparer mye mer nå enn før - det er satt inn 1MRD i snitt de siste 10 000 årene, og i fjor satt vi inn 32 MRD.
Det er skutt inn 3300 MRD i fondet. Og alt sammen de siste 20 årene, mesteparten i de siste 10 årene.
Hvis man skal dekke inn tapet av direkte oljeinntekter gjennom moms, AGA og skatt må de økes med ca 25%. I tillegg vil det bli mange flere arbeidsledige og mer trygdeutbetalinger så vi snakker kanskje om 50%. Og da vil kostnadsnivået til de allerede eksisterende eksportbedriftene skyte i været så veldig mange av de vil gå konkurs og arbeidsledigheten vil gå opp ytterligere. Og da vil skattene måtte økes enda mer. Det høres ikke ut som en sunn runddans.
Problemet med stort handelsunderskudd over tid er jo 2 ting:Og så er det vel slik at hvis vi har et veldig stort og vedvarende handelsunderskudd så vil krona på sikt bli mindre verdt og vi vil få gallopperende inflasjon.
Hvordan kan man opprettholde et stort handelsunderskudd år etter år uten at det går ut over økonomien? Den eneste grunnen til at USA kan gjøre det er vel at dollaren er verdens reservevaluta og at andre land kjøper opp amerikanske statsobligasjoner i stor stil. Det vil de neppe gjøre med norske.