Er det forbudt å eksportere næringsmiddler?
Siden du vet så lite om dette og spør så rart.
Det er elendig tilrettelagt for eksport av norske matvarer fra landbruk, det har simpelthen ikke vært ønsket. Vi har et årlig underskudd i handelsbalansen på landbruksfødevarer på 20 milliarder. Pga den enorme inngangen av matvarer fra utlandet, har vi rik anledning til å øke kvoterammer for eksport, men vi utnytter dem ikke.
De mest ondsinnede vil si at det skyldes at norsk landbruk ikke tåler innsyn fra utenlandske mattilsyn, men vi får gå ut ifra at det ikke er årsaken.
Pga grensevernet har vi lagd et merkelig innfløkt system som gjør det vanskelig for mindre produsenter å få satt i gang eksport, det dukker straks opp en mengde regler som er skapt for å vanskeliggjøre denne, siden man frykter for at økt eksport vil gi EU ammunisjon for å øke rammene for import. Vi har mulighet til eksport etter ganske spesielle regler, der ferdig bearbeidet vare er et problem.
Moreller, noe svinekjøtt, masse margarin og planteoljer (står for 25% av totaleksporten på 4,2 milliarder (2007)), paradeproduktet Jarlsberg (som også produseres i Irland og Ohio), og noen pølser fra Nortura som går til utlandet gjennom ESSOs stasjoner utenfor Norge.
Enjoy. Der har du det vi kan påstå er eksport av volum.
Men vi kunne eksportert utrolig mye mer, og skapt arbeidsplasser i distriktene på den måten. Det ville vært aktiv distriktspolitikk. Eksporten av bearbeidede varer utgjør nå i underkant av én milliard -- OG DET ER EN JÆVLA SKANDALE (dersom målet er å bevare arbeidsplasser, eller skape nye.)
Og skylden for den skandalen ligger utelukkende ved Senterpartiets føtter - et parti som altså identifiseres som distriktsvennlig.
Nåja - dette ville vært distriktsvennlig, tenk om bedrifter som denne fikk lett adgang til utenlandske markeder:
Norske spesialiteter
Heldigvis ser enkelte på utfordringen med noe mer optimistiske briller enn dem du anvender:
http://agrianalyse.no/file=1566