Espen R skrev:
VG skrev i september at norske forskere var vantroende til at Cern kunne vise til at partikler kunne bevege seg hurtigere enn lysets hatighet, altså at man slår i stykker selve grunnmuren i relativitetsteorien.
Nå har Cern gjentatt forsøket.
Jeg skrev tidligere om disse èneggede tvillingene som var så på samme frekvens at den ene kunne føle den andres smerte. Men det mest oppsiktsvekkende var at i forsøkende som ble gjort kunne den andre personen til og med føle smerten blittelitt før årsaken hadde skjedd, altså at årsak - virkningsforholdet ble snudd rundt på tidsaksen.
Hva mener Gjestemedlem om disse tingene, er vi i snåsamannland nå?
Gjestemedlem mener nok sitt, ja. Jeg mener at forsøket i CERN så langt er en interessant observasjon. CERN har gått gjennom sitt opplegg for det første forsøket, gjort noen forbedringer, og resultatet er der ennå. Så langt har ingen andre har vært i stand til å reprodusere resultatet. Det kan fortsatt være dusinvis med feilkilder som ikke er avdekket ennå. Effekten er omtrent i samme størrelsesorden som forskjellen mellom en flertrådig signalkabel og en med massiv senterleder, 60 nanosekunder på 743 meter, så kablingen kan jo være verdt å sjekke en gang til. Deretter får vi se om andre laboratorier, f eks Fermilab, får samme resultat hvis de gjentar forsøket der borte. Inntil da er dette bare en interessant observasjon som ikke slår i stykker noe som helst.
Imidlertid har naturen allerede vært så vennlig å gjøre dette forsøket for oss flere ganger. Når en supernova eksploderer, vil den sende ut en foss med nøytrinoer rett før lysglimtet fra eksplosjonen. Slike eksplosjoner skjer fra tid til annen. Hvis det nå var slik at nøytrinoer kunne bevege seg raskere enn lyset, så burde nøytrinoene fra en slik eksplosjon komme frem lenge før fotonene. Det gjør de ikke, selv ikke når eksplosjonen var mange hundre tusen lysår unna. Hvis nøytrinoene gikk så mye fortere enn lyset som CERN-eksperimentet kan tyde på, burde nøytrinoene fra en supernova som den i 1987, 168000 lysår unna, kommet frem flere
år før fotonene. Det gjorde de ikke. De kom frem tre timer før lysglimtet, noe som stemmer bra med at nøytrinoene kommer direkte fra den kjernefysiske reaksjonen i kjernen av stjernen, mens lysglimtet først starter på turen når sjokkbølgen fra den kjernefysiske eksplosjonen har nådd overflaten av stjernen etter litt tid. Altså samme hastighet på reisen som fotonene.
Å tolke noe som mest sannsynlig er en målefeil i CERN til å snu opp ned på både relativitetsteori og alminnelig kausalitet, samtidig med at man åpner for tankeoverføring, er for meg fjorten steg bortenfor Snåsa og langt opp i Hessdalen. Det er en ting å ha et åpent sinn, noe annet å ha skallen så åpen at hjernen faller ut og evnen til kritisk tenkning med den.