Siden energi er såpass sentralt her, har du tenkt på en high BL løsning?
Jeg fant en driver som kan egne seg til dette, en Faital 10PR300 i 4 ohms utgave:
FaitalPRO combined the latest R&D methods and technologies with the most advanced industrial automation techniques and all FaitalPRO drivers are made in Italy with the highest level of quality, consistency and durability.
faitalpro.com
Dersom vi setter den i 60 liter, tunet til 38Hz med 3 ohm utgangsimpedans, får vi dette:
Vis vedlegget 773007
Ser vi på den samme med 0 ohm utgangsimpedans får vi dette:
Vis vedlegget 773008
I en forsterker der dette er "innebygget" vil vi altså få en fornuftig kurve, men når vi har 0 ohm utgangsimpedans er virkningsgraden oppe i 95,8dB og følsomheten oppe i nesten 100dB i passbandet. Ser vi på impedanskurven ser den slik ut:
Vis vedlegget 773009
Det betyr at selv om dette er en 4 ohms driver så ligger impedansen ved 50-120Hz på ca 10 ohm eller høyere. Det betyr igjen at det går fint lite strøm i dette området. Selv ved 200Hz er vi på 5 ohm, og det samme er vi ved Fb. Når kraftfaktoren blir såpass dominant øker med andre ord ikke følsomheten i dypbassen, men impedansen øker, også i impedansbunnen, og dermed går det mindre strøm. Med andre ord, skal dette lønne seg må du på en 4 ohms driver (som dette). Legg også merke til at denne har Fs på 50. Mange PA-drivere har Fs på 60+Hz, og da får du problemer med for mye av den øvre impedanstoppen.
Så hvordan utnytte dette i praksis? Bare å ha nok spenningssving tilgjengelig og ta det med EQ rett og slett. Det er ikke noe å tape på det og det ødelegger ikke impulsresponsen slik mange tror. Det som skal heves med EQ krever veldig lite spenning, og du vil ligge på ca 108dB eller mer pr høyttaler (1 meter half space) med 20W reell effekt inn i denne konstruksjonen.