Fush skrev:
I vinsmaking, som mange liker å sammenlikne HiFi-hobbyen med, er det anerkjent at skal man gjøre en full test/sammenlikning mellom viner, går man gjennom tre steg:
1. Er det forskjell på objektene?
2. Hva er forskjellene? (Beskrivelse)
3. Hvilke
liker vi best?
I HiFi går man svært ofte rett på steg 3, etter å glatt ha hoppet bukk over 1 og 2. Kanskje går man litt tilbake til 2 for å begrunne 3, men man har i beste fall et begrepsapparat som brukes svært forskjellig. I vinsmaking har man et så presist sett med karakteristikker for smak, farge og lukt, at en dyktig vinkjenner senere kan kjenne igjen en vin uten å vite merke og årgang på forhånd. Hvor mange audiofile kan gjøre det med for eksempel en høyttalerkabel eller en CD-spiller, kun ved å bruke ørene?
Blindtesting og ABX er selvsagte redskap for en vinsmaker. Og det brukes blant annet for å finne svar på 1. Debatten mellom skeptikere og de som hevder det er forskjell på kabler står fortsatt om punkt 1. Det er lite poeng i å diskutere 2 og 3 før man har konklusjonen på 1.
Mennesket har 6 sanser: Syn, Hørsel, Lukt, Smak, Følelse og Balanse. ABX er en metode (ikke vitenskap i seg selv) som kan brukes til å teste forskjeller i alle 6 sanseapparater. Hver sans har sine særegne egenskaper, og man kan ikke uten videre overføre konklusjoner fra en sans til en annen. (Selv om vi ofte gjør nettopp det i daglig tale, i form av analogier og metaforer).
Det er en naturlig årsak til at ABX fungerer bedre på Smak, enn på Hørsel*:
Når man tester viner så svelger man ikke vinen. Den spyttes ut.
Dernest lar munnhulen seg effektivt rense med vannskylling.
Eventuelle smaksrester fjernes med hvitt brød.
Dermed er smaksløkene nullstilte, og klar for vin "B".
Problemet med ABX testing av Hørsel, er at man ikke klarer å nullstille hørselsinntrykket like enkelt.
Hørselen trenger tid til, og har vanskeligere for å abstrahere fra A når man skal lytte på B.
A henger igjen og smitter over på B. Det er dette som er det såkalte "gullfisksyndromet", jfr Bob Stuart.
Gullfisksyndromet gjør seg gjeldene spesielt når man repeterer SAMME musikksstykke, og med HYPPIGE svitsjinger.
Et annen forskjell, i følge Bob Stuart, er at hørselen trenger lang tid på å sortere ut de minste/siste detaljer i lyden.
-Jeg vet ikke hvor lenge man gurgler og smatter på en slurk vin, men det er neppe like mange minutter som trengs til fin-lytting.
*Med hørsel tenker jeg på finlytting på små forskjeller, slik som vi bedriver i hi-fi sammenheng.