Joda, hjemmelaget rabarbravin laget av meg selv var en storslager i min omgangskrets på den tiden, utrolig god ble den, og utrolig fort oppdrukket! Damene likte den veeldig godt...Hvordan smaker slikt hjemmelaget øl? På 80-tallet var det populært å lage vin hjemme. Det var jammen ikke godt.
Potensielt svært godt. I verste fall helt greit så lenge det ikke blir infisert. Nøgne ø porter og nøgne ø ipa er originalt hjembrygg fra fyren bak nøgne ø. Nøgne ø two captains er vinneren av nm i hjemmebrygging for et par år siden. Prosessen er enkel og det kreves minimalt med utstyr. Prinsipielt er det liten forskjell på hjembrygg og kommersielt mikrobrygg. Pils er noe av det vanskeligste å lage da prosessen er mer komplisert og langvarig samt at feil blir mer tydelige enn i ales da det ikke er så mye humle etc å gjemme seg bak. Overgjæret øl som ales gjøres et par uker rundt 20 grader, det er enklere å få til hjemme enn noe som skal stå lenge på lav temperatur.Hvordan smaker slikt hjemmelaget øl? På 80-tallet var det populært å lage vin hjemme. Det var jammen ikke godt.
Panchetta kjøpes for 190 svenske kroner pr. kilo på harryhandel.Fann denne oppskrifta på nett: Hvordan lage pancetta (bacon)
Alt for dillete og omfattande, ville bestefar ha sagt (med styggare ord, sjølvsagt), men for den som likar sånt....
Ja det var noe slikt som skjedde med mitt forrige forsøk. Det ble for fuktig og ingen tørking og det begynte å gå mugg der hvor tauet var festet, selv om det var godt saltet. Tok ikke sjansen på å beholde det så det ble kassert. Må nok prøve å få en tørrere overflate før det henges til speking neste gang.Tørking er ein vanskeleg prosess, og her må du eksperimentere nokre gongar før du får topp resultat. Oppskrifter som seier at du skal henge det fuktig opp i eit fuktig miljø, er nok kalibrerte mot ein annan grad av "fuktig" enn vestlandsk kystklima. Eg tilstrebar å få denne tørkehinna før eg heng det på den ordentlege tørkeplassen der det skal modne, for då reduserast faren for at kjøtet slår seg, og kan verte surt.
Bestefa berga surt kjøt ved å vaske det i saltlake og gni det tørt med eit bomullsstoff som likna på gasbind. Har ikkje sett det sidan, men når kjøtet slår seg, må du så raskt som råd gni vekk tendensar til mygling. Den svarte typen som smakar intenst vondt, er giftig. Den grøne må berre gnukkast bort når han kjem.
Appetittforing med kraftfor og matrester + det de gravde frem selv.De er jo flinke på åkerrydding.Kva beitar grisen på?
Vi er då ikkje fullstendig off-topic vel? Berre litt i ytterkanten....
Ei radikalprivatisering av jordbruket det ein går utanpå både landbruksoppgjer og monopolistar, rett attende til naturalhusald er då vel postivt, både etter mørkeblåkonservatisme og klassisk anarkistisk ideologi? Kan vel ikkje bli betre enn det.
Hurra for grisane dine, Ymir. Bra dei stod av raudflekk-sykja. Har aldri høyrt om slikt, men det var iallfall eit skummelt namn....
Norske forbrukere KREVER at det finnes ingen smørkrise i Norge. Har norske forbrukere krevd palmeoljefritt smør? Kan ikke huske å ha sett det....."Jeg personlig har itte vøre klar over det," sier lederen av Bonde- og småbrukarlaget i radioen. "Det må vi for all del få slutt på."
TINE skriver på sine nettsider at de vil fjerne palmeolje fra sine produkter.
Problemet: kyrne får i seg en stor innsjø med palmeolje i kraftfôret.
TINE: "Vi har ikke opplevd det naturlig å opplyse om det."
Godt norsk.
Det er nok lurt å begrense fantasien stundom. Ingen som har kommentert kvaliteten på Lurpak overhodet, så her er det nok bare dine konspiratoriske fakulteter som jobber overtid.Morsomt å se at noen anser smør fra Lurpak som en delikatesse fremfor Tine.
ok, sikkert derfor de tilbyr distribusjon for småskala produsenter og andre..Det er nok lurt å begrense fantasien stundom. Ingen som har kommentert kvaliteten på Lurpak overhodet, så her er det nok bare dine konspiratoriske fakulteter som jobber overtid.Morsomt å se at noen anser smør fra Lurpak som en delikatesse fremfor Tine.
Den ene store fordelen med Lurpak er at det ikke er Tine som står bak.
Det er litt som med produkter fra den okkuperte vestbredden, Monsanto eller klær sydd av 5 åringer i Bangladesh, eller organer høstet fra henrettede politiske fanger i Kina. Noen ganger er det bare helt greit at det finnes alternativer man kan velge.
Tine gjør alt som står i deres makt for at vi ikke skal kunne velge.
Og vi nevner i fleng..?ok, sikkert derfor de tilbyr distribusjon for småskala produsenter og andre..
Da må det være noe galt med deg. All mat som er produsert utenfor Norge har jo høy kvalitet. Forferdelig at vi ikke kan ha billig, europeisk mat i butikkene våre.Lurpak har jeg spist, titt og ofte. I mangel på noe bedre.... Smakte absolutt ingen ting. Fysj & pføy...
Tine har et godt og effektivt distribusjonsnett, og det er hyggelig at noen utvalgte produsenter får innpass der. Det er dette Tine burde handle om. Lands- og regionsdekkende distribusjon av produkter fra mindre produsenter. Her er det et stort potensiale som kan utnyttes.Tja, lite lokalt smør i butikkene, noe bedre i storhusholdningen til Tine, men de som vil kan benytte seg av Tine sin distribusjon, mangel på småskala smør i butikkene handler mer om manglende interesse i befolkning og bønder. Når det gjelder ost og andre fersk/kjølevarer er situasjonen en helt annen, her distribueres alt fra tingvoll ost til salma laks med Tine. Vi som ivrer for norsk mat vil gjerne beholde disse ordningene gjennom Tine og Nortura, ved voksende interesse i befolkningene(som har pågått noen år nå) så har man unike muligheter i Norge, ikke bare får man distribuert gårdsproduktene sine men Tine plikter også å ta imot råstoff som blir til "overs".
Det blir artig å prøve produktet. Håper det smaker godt.Smøret kommer fra geita! - Norsk Landbrukssamvirke
Greit eksempel på at det skjer endel mer enn det som kan sees i den lokale kiwi butikken
Det her regner jeg med du kan dokumentere?Tine har et godt og effektivt distribusjonsnett, og det er hyggelig at noen utvalgte produsenter får innpass der. Det er dette Tine burde handle om. Lands- og regionsdekkende distribusjon av produkter fra mindre produsenter. Her er det et stort potensiale som kan utnyttes.Tja, lite lokalt smør i butikkene, noe bedre i storhusholdningen til Tine, men de som vil kan benytte seg av Tine sin distribusjon, mangel på småskala smør i butikkene handler mer om manglende interesse i befolkning og bønder. Når det gjelder ost og andre fersk/kjølevarer er situasjonen en helt annen, her distribueres alt fra tingvoll ost til salma laks med Tine. Vi som ivrer for norsk mat vil gjerne beholde disse ordningene gjennom Tine og Nortura, ved voksende interesse i befolkningene(som har pågått noen år nå) så har man unike muligheter i Norge, ikke bare får man distribuert gårdsproduktene sine men Tine plikter også å ta imot råstoff som blir til "overs".
Men så lenge dette konkurrerer med Tines egne produkter vil det alltid settes sterke begrensinger på hva som tillates, slik at jeg er redd det aldri vil kunne så et omfang der det blir særlig volum ut av det.
En svært god løsning her ville være å dele opp Tine og lage uavhengige enheter av dette.
Distribusjonsnettet og -kanalene bør være i et eget selskap som ikke på noen måte skal favorisere Tines egenproduksjon fremfor andre konkurrenter.
Videre bør eventuell markedsregulering foretas av en egen og uavhengig organisasjon, med representanter for tine, andre produsenter, butikker og ikke minst forbrukerne.
Så kan man ha produksjonsavdelinger som i dag, for meieriprodukter.
Annen produksjon av ikke-meierivarer bør kanskje også være organisert i en egen enhet. Juice, fruktprodukter og importvarer.
Får vi til noe slik kan vi kunne beholde de positive elementene som eksisterer i dag, men samtidig gi et mye større spillerom for småskalaprodusenter, og forhåpentligvis også store etterhvert.
Det her kan du opplagt ikke noe om, dette handler om ildsjeler og håndverkere på små meierier i utkantnorget som er genuint opptatt av det de holder på med, samt nye produkter og gamle håndverkstradisjoner.Det blir artig å prøve produktet. Håper det smaker godt.Smøret kommer fra geita! - Norsk Landbrukssamvirke
Greit eksempel på at det skjer endel mer enn det som kan sees i den lokale kiwi butikken
Men dette produktet har ikke oppstått fordi Tine ønsker å tilby forbrukerne noe nytt. Hensyn til forbrukere er en fjern tanke i Tine.
Det handler rett og slett om at det er overskudd på geitemelk, om man må finne på en lur måte å bli kvitt det på siden brunost etterhvert blir ansett som et litt usunt sukkerpålegg a la Nugatti, med fallende etterspørsel.
Handelsbladet
Så noe må man jo bruke det til... og noe av det mest melkekrevende man kan lage er jo ... smør. Med litt fjong innpakking og masse reklame kan det sikkert selges endel av dette.
Litt synd at ingen i tinesystemet har fattet at man kan lage de herligste lagringsverdige hardoster av geitemelk og sauemelk. Men det ville jo smake noe, og det er skummelt og må unngås. Enda mer synd at det ikke finnes noen andre produsenter som kan nyttegjøre seg råstoffet.