Ja nå er bestillingsverkenes tid kommet.. landbruksoppgjøret står for døren og "innspillene" er i gang...
Nordmenn jobber minst for maten - Mat - VG
Jeg tok en liten sjekk av denne matkurven som skal forestille en ukes kosthold, mht pris i min lokale Kiwi.
Vis vedlegget 257857
Vis vedlegget 257862
1. Det er kun middager for
4 dager i denne ukeplanen. Skal man leve på potet,mel og sukker i helgen??
2. Det finnes ikke grønsaker utenom gullrot og potet.
3. Rødt kjøtt er ikke med , kun billigste tilbudskjøtt som kjøttdeig,og svin.
4. Du får en gulost og noen skiver skinke som pålegg hele uka...
Så til påstanden om at vi jobber så lite for maten i Norge 1:48 timer:minutter for dette mot ,2:03 i Sveits, 2:06 i Sverige 2:45 UK, 2:58 Frankrike.. Hvilken norsk lønn og timepris er ikke oppgitt i reportasjen, så jeg hadde moro av å regne baklengs for å se hva lønna må være , og den den relle tiden er for en gjennomsnittsnormann...
Varen kostet meg 416.90kr på Kiwi. (forøvrig anser sifo
matbudsjett ? PersonligBudsjett.no 504 kr som er svært nøkternt ukesbudsjett for en person)
La oss anta en skatte% på 40 som er moderat og ikke så uvanlig på en mellompasse lønn. Da må man altså tjene 416,9/0,6=694.83 kr på 108 minutter jobb, altså 694,83/108*60=386 kr per time.
Med 1750 timer et årsverk gir det 676500 kr.en lønn som ganske mange i offentlig sektor kan se lenge etter.... Dette er altså lønnen som undersøkelsen baserer seg på.
Gjennomsnittlønnen for heltidsansatte er 510 000 kr pr år, dvs som er lærerlønn, nyansatt sivilingeniør, og 20% høyere enn en sykepleier med max ansiennitet.
Den relle timebrøken for folk flest blir dermed 1:48 timer* 676/510= 2 timer og 23 minutter. Og legger man inn rødt kjøtt, grønnsaker, leverpostei, bacon og manchego og brie må vi jobbe mer enn de fleste...
Bestillingsverk som jeg sa....Her tar man bevisst den billigste type varer i Norge og deler på en lønn som er for høy,så får man det svaret som er bestilt. Med SSb sine tall for lønn og Kiwis priser faller vi fra første plass til 5te, såvidt foran Nederland og italia!!
PS
Når det er sagt er maten i Europa steget i forhold til lønna der, er jevnig i Frankrike og maten der er ikke så veldig billig, slik det var før. Men gåselever , biff,andbryst og snadder mat koster fortsatt mye mindre enn i Norge.