nettkabler - har de noe å si på lyden

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • mr.electric

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.12.2014
    Innlegg
    113
    Antall liker
    45
    Sted
    Nes, Akerhus
    Ok, da er vi to! Jeg skal ikke påstå at jeg forstår alt jeg fremlegger og mye av dette er hentet ut i fra modeller og teorier som er foreslått av de beste forskere! De innrømmer gjerne at dette er teorier som de ikke kan fremlegge empiriske bevis for, men observasjonene som er gjort underbygger deres teorier.
    https://no.wikipedia.org/wiki/Teori
    Hei!

    Skjønner forskjellen mellom hypoteser, teorier og empiriske beviser! Gidder derimot ikke å gjøre jobben for deg så hva var ditt poeng/påstand/spørsmål/kommentar...?

    En henvisning til Wikipedia "won`t cut it" som det sies..:)
     
    Sist redigert:

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    Det eneste tidspunkt hvor 1 er 1 med sikkerhed, og 0 er 0 er når det er lagret statisk på en harddisk,cd, eller noget andet, så snart det ikke er statisk mere "og begynder at rulle ved hjælp af en clokfrekvens" eksempelvis hvis der skal læses data fra en disk,eller overføres et spdif signal.

    Så er der mulighed for at støj udefra kan forstyrre og give jitter eller direkte fejl, kredsløbene/komponenterne i sig selv skaber støj og jitter og skaber forstyrrelser i bl.a. strømforsyningerne som igen vil forårsage laver andre fejl eksempelvis i det analoge domænes forsyninger og fejl ender dermed i selve de analoge kredsløb osv.
    Hei!

    Forstår jeg deg riktig ved at du da mener at det er en bevegelse mellom 0 og 1, siden det "begynner å rulle ved hjelp av en klokkefrekvens"..?
    Det er jo logisk siden intet her på vår klode slipper unna de fysiske lover&regler..!
    Prøver bare at begrunde at man ikke behøver gå ned på atom-niveau , for at forklarer lydforskelle på digitale apparater, selvom de/det er bitperfekt.

    Derimod når jeg påstår at der er lydforskel på en netledning afhængig af om ledematerialet er kobber eller sølv.
    Ja så er jeg på skideren, jeg kan ikke forklarer den relativt større forskel elektrisk, og her tro jeg man måske skal ned på atom niveau , måske det endda har noget med det du selv nævne , det at elektronerne hele tiden står og dirre/bevæger sig , men jeg er bare spejlblank her, jeg ved ikke nok.

    Ok, da er vi to! Jeg skal ikke påstå at jeg forstår alt jeg fremlegger og mye av dette er hentet ut i fra modeller og teorier som er foreslått av de beste forskere! De innrømmer gjerne at dette er teorier som de ikke kan fremlegge empiriske bevis for, men observasjonene som er gjort underbygger deres teorier.

    Du og jeg er i godt selskap :) og jeg stiller vel egentlig bare spørsmålet!

    Det jeg ikke forstår at en kabel på 1,5 meter i sølv/legering kontra en tilsvarende normprodusert kabel i kobber skal utgjøre en stor forskjell på lydkvaliteten siden all foranliggende forsyning består av kabler og strekk bestående av aluminium og kobber...!
    Det er eksakt den anden mytiske/magiske ting som du nævner her, man kan sige at kæden kan blive stærkerer end det svageste led, modsat af hvad man normalt siger.

    Jeg kan udskifte en modstand ud af de i hundredvis af modstande der er i forvejen sider, med en særlig godt lydende modstand, eller et kabel, eller en kondensator , og hele anlægget kan blive løftet i lydkvalitet på en måde som jeg mener kan virker helt absurd, og jeg kan helt sikkert ikke forklarer det. Har forsøgt lidt her , men det bliver mest til beskrivelser af hvad som opleves.
    http://www.hifisentralen.no/forumet...abel-til-6000-er-rimelig-149.html#post1886442

    tilføjet:

    Ahhh jeg fandt et par korte beskrivelser af hvordan Jan Nielsen og Duelund og iøvrigt mig selv og sikkert mange andre oplever fænomenet:

    Som hifi entusiast kan det tit opleves som om at kæden kan blive stærkerer end det svageste led, et vanskeligt fænomen at forklarer.

    Jan Nielsen fra high-fidelity forklare det på ca følgende måde, du har en lommelygte foran den sættes en masse glasplader som hver især svarer til de enkelte delelementer i hifi kæden og som hver især er ridsede på sin egen unikke måde , en hvis mængde lys vil slippe igennem alle glaspladerne. Man kan nu skifter en af glaspladerne med en som mindre ridset end den som sad der i forvejen, der kommer mere lys igennem alle glaspladerne, eller vise verse og der komme mindre lys.

    Steen Duelund sagde om det at man satte noget ind i kæden som løftede hele kæden op i kvalitet , at man altid ville se/lægge mærke til rosen på en losseplads.

    Det vigtige i Duelunds udsagn er at vi reagerer ekstra kraftigt som mennesker når vi ser eller hører noget som er smukt og rigtigt, altså når vi i overføringsfunktionen rammer en struktur i lyden som vi mennesker tydeligt både kan genkende og finde naturlig/rigtig og smuk.


     
    Sist redigert:

    Sven_Palvig

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    4.006
    Antall liker
    1.830
    Sted
    Sjælland. Danmark.
    Vis vedlegget 296382

    Den her gav hos mig en klar forbedring i lyden. Udskiftes den til en billig fordeler sker der en tydelig reduktion i dynamikken i musikken.

    Hei!

    Skjønner. men utgangspunktet for tråden var angående "nettkabler, har de noe å si på lyden?" og ikke alt foranliggende nett og andre eventuelle problemstillinger i detalj som man kanskje ikke er herre over..!

    Så, legg til side mye av det som er nevnt (strengt tatt kanskje bare av akademisk interesse, dog nyttig for mange) og svar på det trådstarter satte opp som problemstilling! Det burde være enkelt å ha en mening om dette..! :)
    Nogle mennesker som jeg, har nemt ved at høre forskel på net kabler! Andre kan ikke høre forskel derpå og de påstår hårnakket, at der ikke er forskel. Der kan være mange grunde dertil, men trækker man strøm fra husets installationer, der har været fordelt mange gange undervejs! Der så fra stikontakten trækkes igennem tynde net kabler, billige fordeler bokse fra Ikea, der har godt med plastik materiale rundt om sig, vil det i hvert fald ikke blive nemmere, at høre hvad de forskellige strømkabler gør ved lyden. Derfor mener jeg, at det er relevant, også at se på kontakten i væggen og hvad der sker bagud. Jeg ved godt, at tråd starter skrev, at der ikke er mulighed for at gøre noget før stikkontakten. Men sådan en på billedet er jo efter stikkontakten og er da relevant! Det net stik der sættes i apparatets net brønd påvirker lyden. Selve net kablet påvirker. Net stikket påvirker. Og så selvfølgelig påvirker fordeler boksen, når sådan en bruges og det i høj grad også.
    I øvrigt er det ikke unormalt, at svar i diverse tråde bredder sig ud over de konkrete spørgsmål og derfor bliver trivielle tråde ofte spændende. Der dukker måske nye vinkler op, man kan bruge.
     

    RoyVidar

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2012
    Innlegg
    308
    Antall liker
    54
    Sted
    Sandefjord
    Ok, da er vi to! Jeg skal ikke påstå at jeg forstår alt jeg fremlegger og mye av dette er hentet ut i fra modeller og teorier som er foreslått av de beste forskere! De innrømmer gjerne at dette er teorier som de ikke kan fremlegge empiriske bevis for, men observasjonene som er gjort underbygger deres teorier.
    https://no.wikipedia.org/wiki/Teori
    Skjønner forskjellen mellom hypoteser, teorier og empiriske beviser!
    Det du beskriver er en hypotese. En teori er verifisert gjennom empiri/forsøk/tester.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.001
    Torget vurderinger
    2
    Nok en kabel-debatt...

    Dette er min opplevelse av kabeldebatten:

    1. Kabler har blitt et ufrivillig offer for en litt større problemstilling: Hva som er følelser og hva er fakta i HIFI-verdenen når det kommer til innkjøp av utstyr. Det er etter min mening langt verre ting å bruke pengene på enn kabler. Man ser en del utstyr som etter min mening er svært overpriset ift. produksjonskostnad - men man kan prise produktene slik man gjør fordi nettopp mange av oss handler på følelser og ikke kritisk lytting. Det er bare å se på en del fan-sider her, så ser man mye ukritiske innlegg om den ene og andre høyttaleren. For banne litt i kirken ønsker jeg gjerne å gi noen eksempler: Vi har B&W og Sonus Faber - begge med gamle løsninger - der de tilsynelatende har hatt lave R&D-kostnader de siste 20 årene.Likevel selger produktene deres godt, og de er godt omtalt i blader og andre steder da de har godt design og et svært godt rykte. Men, sannheten er at de lyder IMHO kjedelig og de lyder på samme måte som de har gjort de siste tiårene. Vi har også Magico, og mange andre merker som selv om de lyder svært bra - må være ganske så overpriset. Men, det er følelser, image og branding som gjelder - og slik er et også for kabler.

    2: Dere sier at kabler kun er en transportetappe, men de er det mange av også inne i din forsterker og i dine høyttalere også. Det betyr nok litt hva transportetappene er laget av. Det er ikke nødvendigvis noe klart grensesnitt mellom kabler og annet utstyr - så kabler bør velges etter øre og annet utstyr. Jeg hører selv stor forskjell på strømkabler på mine elektrostater m/aktiv subenhet da høyttalerene er svært ærlig og detaljert i lyden. Jeg hører støy på nettet uten filter - men jeg er klar over at dette i praktisk ikke er et problem på en del andre høyttalere - så der kan man kanskje legge pengene i en bedre DAC eller CD-spiller. Alt er knyttet til behov og setting - og det å diskutere kabler alene slik man gjør her (og mange andre steder) er en overforenkling som aldri ender i en konklusjon eller en felles enighet.

    Med all respekt og kun velmenende!!

    Hei!

    Enig i det siden anlegget samlet er en kjede der det svakeste leddet spolerer totalopplevelsen, men man kan kanskje sette grensesnittet ved stikkontakten der utstyret tilkobles..!?
    Tror det er mer å hente etter strømforsyningen i første punkt i "anleggskjeden" og utover. Dette blir etter stikkontakten og legg ikke alt for mye vekt på det foranliggende da jeg tror at det i de fleste tilfeller er minimalt/ingenting å hente til en alfor høy pris..!
    Mener at på det jevne så har de fleste husholdninger et ok utgangspunkt der i forhold til spenningsnivå, kortslutningsstrømmer, harmoniske og overharmoniske strømmer, støy og hvis ikke så kan støyproblemet løses ved f.eks. en skilletrafo. (iallefall på 230 volt IT-anlegg).

    En skilletrafo utgjør ingen forskjell.

    Usynlige fiender og Hi-Fi demoner! | senorc.no
    Skilletrafoer og Isolasjonstrafoer
    Nå er vi over på de virkelig effektive "støydreperne". Det er imidlertid viktig å skille klart mellom "skilletrafoer" og "isolasjonstrafoer" En skilletrafo er en "en-til-en" trafo med relativt dårlige dempningsegenskaper. En isolasjonstrafo er også en "en-til-en" trafo, men er, til forskjell fra skilletrafoene, bygget nettopp i den hensikt å dempe støy. Ved bruk av isolasjonstrafoer skapes et galvanisk skille mellom nettet på primærsiden, og lasten (f.eks. en CD spiller) på sekundærsiden. Isolasjonstrafoer har meget god demping av både asymmetriske og symmetriske pulser samt HF-støy. I tillegg fjerner den jordfeil (dvs. det ligger spenning i jordplanet).


    Og skal en ta det helt ut den veien er en støydemingstrafo veien å gå i følge Knut Ramheim,Noratel,
    som tar "støy" ned til 4-5kHz

    NORATEL - When PERFORMANCE matters?:::?Produkter?

    Som er i samme gate som dette,som vistnok tar "støy" ned til 2kHz

    Continental Europe – CE RM Series | Torus Power

    Plitron Transformers are the Key to Torus | Torus Power
     

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    Nogle kan måske ikke hører forskel på en enkelt netledning , men blive alle netledninger udskiftet i anlægget, plus eventuelt kablet ude til måleskabet så er jeg sikker på de fleste kan hører forskellen.

    Det er jo det som er hele fejlen i disse diskussioner man ser ikke holistisk på det.

    Men kan sikkert også til en hvis grad udskifte dele med dårligere stumper på en Mercedes og ikke ligge mærke til dette ved enkelt køretur, men bliver man ved med at udskifte gode stumper med ringerer, så kommer der et tidspunkt hvor der er udskiftet så meget at det ikke er en Mercedes mere, og alle kan registrerer dette, hvis der sammenlignes med en original Mercedes.

    Og lad nu være med at komme med alle mulige åndssvage kommentarer, det er kun mit noget håbløse forsøg på at lave et billede af situationen
     
    Sist redigert:

    Hb 52

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2014
    Innlegg
    946
    Antall liker
    718
    Torget vurderinger
    10
    Vis vedlegget 296382

    Den her gav hos mig en klar forbedring i lyden. Udskiftes den til en billig fordeler sker der en tydelig reduktion i dynamikken i musikken.

    Hei!

    Skjønner. men utgangspunktet for tråden var angående "nettkabler, har de noe å si på lyden?" og ikke alt foranliggende nett og andre eventuelle problemstillinger i detalj som man kanskje ikke er herre over..!

    Så, legg til side mye av det som er nevnt (strengt tatt kanskje bare av akademisk interesse, dog nyttig for mange) og svar på det trådstarter satte opp som problemstilling! Det burde være enkelt å ha en mening om dette..! :)
    Endelig et vettug inlegg .... Trådstarter hører forskjell til det bedre , jeg hører forskjell på mitt anlegg til det bedre med oppgradererte strømkabler og mange med oss ... Da er det jo enkelt ! Svaret er JA !:)
     

    mr.electric

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.12.2014
    Innlegg
    113
    Antall liker
    45
    Sted
    Nes, Akerhus
    Ok, da er vi to! Jeg skal ikke påstå at jeg forstår alt jeg fremlegger og mye av dette er hentet ut i fra modeller og teorier som er foreslått av de beste forskere! De innrømmer gjerne at dette er teorier som de ikke kan fremlegge empiriske bevis for, men observasjonene som er gjort underbygger deres teorier.
    https://no.wikipedia.org/wiki/Teori
    Skjønner forskjellen mellom hypoteser, teorier og empiriske beviser! [/QUOTE

    Det du beskriver er en hypotese. En teori er verifisert gjennom empiri/forsøk/tester.
    Hei!

    Hvis dèt var ditt poeng så var det en digresjon og har ikke noe med temaet i tråden å gjøre. Mener dessuten bestemt at du tar feil, da spesielt modellen for oppbyggningen av atomkjernen vitterlig er godkjent som en teori og ikke kun en hypotese! Dette fordi uten empiriske bevis kan det understøttes av et stort antall observasjoner!
    Du får heller ha et litt mer kritisk blikk på kildene du henter informasjon fra :)
     

    sjokolade7

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    05.05.2013
    Innlegg
    447
    Antall liker
    57
    Sted
    Hardanger
    Torget vurderinger
    1
    Litt forskjell er det på installasjonskablene i veggen og de kablene en gjerne får levert gratis ved innkjøp av diverse. Lederene i veggen har jo individuelt sett mye større tverrsnitt enn lederene i disse gratis nettkablene. Ikke at det har all verden å si. Men jeg vil tro de i veggen i det minste er bedre enn gratiskablene. Og før sikringsskapet i vår bolig så er jo kablene som går under jorden en del bedre enn dette igjen også. Og gjerne kraftige nok til å kunne legge bort all verdens undring om strømkvalitet, selv om de sikkert også kunne vært bedre i forhold til hva kabeltroende kunne tenkt seg.

    Det er merkelig. At det skulle utgjøre noe særlig forskjell. Men jeg har sjeldent merket så stor forskjell som med disse "dyre" nettkablene jeg har fått i min eie. Det var endring av lydbildet på en annen måte enn hva signal og høyttalerkabler er i stand til. Jeg er godt forundret over dette selv, men nyter godt av de hørbare forskjellene.

    En ting jeg kunne tenke meg å gjøre nå er (når det en gang blir bygging av dedikert hifi/kinorom) å legge opp skikkelig internkabling (i vegg). Bare for moroskyld.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    JA,- et sjikkelig bra skærmet strøm kabel med kvalitets kontakter kan udgøre en forskel.

    Nu ved jeg at spørsmålet til mig,- er hvilken forskel ?

    På 2 fuldstændige ens kabler med ens kontakter vi du kunne høre at:

    A. Forskellen kan vere veldig, veldig lille, ja faktisk ikke eksisterende ( selv på er kvalitets anleg, vil du have brug for at have bedre hørelse end mig og 99 prosent av medlemmerne indeher, for eventuel at høre forskellen).

    B. Forskellen kan vere veldig, veldig stor, ja faktisk en verden til forskel ( på et kvalitets anleg vil du og 90 prosent av medlemmerne absolut ikke have nogen problemer med at høre forskellen).

    Det er sent nu og andre forpliktelser kalder;D så i må vente med forklaringen på oven nevnte.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    JA,- et sjikkelig bra skærmet strøm kabel med kvalitets kontakter kan udgøre en forskel.

    Nu ved jeg at spørsmålet til mig,- er hvilken forskel ?

    På 2 fuldstændige ens kabler med ens kontakter vi du kunne høre at:

    A. Forskellen kan vere veldig, veldig lille, ja faktisk ikke eksisterende ( selv på er kvalitets anleg, vil du have brug for at have bedre hørelse end mig og 99 prosent av medlemmerne indeher, for eventuel at høre forskellen).

    B. Forskellen kan vere veldig, veldig stor, ja faktisk en verden til forskel ( på et kvalitets anleg vil du og 90 prosent av medlemmerne absolut ikke have nogen problemer med at høre forskellen).

    Det er sent nu og andre forpliktelser kalder;D så i må vente med forklaringen på oven nevnte.
    Kommer til at ta dette op i egen tråd her i Jule ferien, da dette bliver omfattende.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.545
    Antall liker
    784
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Hvordan låter et fordelingssystem?
    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:350779/FULLTEXT01.pdf

    IT-NETT

    Odde trippelharmoniske strømmer i et IT-nett vil kansellere hverandre i
    tilførselskabelen i et symmetrisk belastet anlegg.
    Hvem og hva svarte du?
    Måten spørsmålet stilles på hopper jeg over.
    Ja,jeg tror en nettkabel kan utgjør en forskjell,spesielt på et TN nett.

    Men,de fleste opplever lydforandringer til det bedre sen kveld/natt og helger.
    Det som forandrer seg og som er målbart er harmoniske.


    Målinger ved normale forhold hos meg (IT-nett) viser lave verdier av 3., 9., 15., 21., 27., 33., 39 og 45. harmoniske
    som her.

    Det man spesielt
    kan legge merke til, er at 3., 9., 15., 21., 27., 33., 39 og 45. harmoniske er tilnærmet kansellert.
    På grunn av nysgjerrigheten rundt hva grunnen til at alle odde tredjeharmoniske nesten var lik
    null, ble det bestemt å undersøke dette nærmere i kapittel 4.3.
    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:350779/FULLTEXT01.pdf

    På et TN nett vil som min saksbehandler sier

    " Alle harmoniske med ordenstall 3 eller multipler av 3 vil summeres i N-leder og dermed gi ekstra belastning og varme. Lengden av kabelen har ingen betydning så lenge den har lengde over en halv meter eller så.
    Generelt vil imidlertid harmonisk støy dempes mer når kabellengden øker. Større lengde gir større resistans og høyere frekvens gir igjen enda større resistans som følge av strømfortrengning.


    De fleste land uten om Norge og Albania bruker TN nett.

    Det er etter hvert blitt noe TN nett her hos oss også.

    Derfor tror jeg at det kan være sammenheng med lydforbedringer som beskrives
    i div. utenlandske forum og hifi presse på nettkabler.

    Da kommer skinneffekt og harmoniske inn,noe som min saksbehandler daglig jobber med.



    TN NETT
    2.6 Tiltak mot harmoniske strømmer
    Ideelt sett hadde det vært best hvis man lot være å benytte seg av utstyr som genererer
    harmoniske strømmer. Men siden stort sett alt man går til anskaffelse av nå inneholder mye
    elektronikk, vil dette nesten være umulig å unngå. Det finnes flere tiltak man kan gjøre for å
    redusere problemene overharmoniske strømmer kan medføre [1]:

    Filter

    Oppdeling av nett

    Øking av reaktanser

    Tilstrekkelig dimensjonering av kabler, skinner og lignende for å unngå konsekvenser


    Ser en da bort i fra Hypex og elektronikken du bruker,vil de fleste reagere på forholdene på nettet.

    http://www.hifisentralen.no/forumet...-stra-mrensing-woodoo-eller-na-dvendig-7.html


    http://www.hifisentralen.no/forumet/bransjenyheter/76149-swissonor-i-horten.html
    Tor hadde dratt opp en syk trefas kabel fra gata for å få ren strøm til Duo-riggen og Accuphase dsp´n
    Swissonor visste og hva de drev med....
    om greiene har noe for seg, hører man lett forbi dårlige rom, dassete strøm og litt ymse setup



    Ymir , bra inleg. Tak.

    Vis jeg husker ret, er ikke TN net i Danmark kontra Sverige og Norge bygget helt identisk op.

    Mener at have læst en artikkel i et Svensk fag tidskrift med at de har større problemer med støj end i Danmark.
    Det er var vis noget med at de sparede en leder i kablet mellem Transformator og husstands fordeler boksene. Eller var det fra hustands fordeler boksene og ind til hustandens sikrings skab. Husker ikke.

    Men jeg husker at svenskerne prøvde at gøre Norge opmærksom på dette støj problem, som opstår ved at velge denne løsning med at spare denne ene leder, da de inpliserte TN net her i landet.
    .

    Men tror de talte til det døve øre.

    Mvh.
     
    Sist redigert:

    mr.electric

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.12.2014
    Innlegg
    113
    Antall liker
    45
    Sted
    Nes, Akerhus
    Sitat fra ymir: En skilletrafo utgjør ingen forskjell.


    Hei!
    Du har rett og beklager at jeg var upresis der!

    Galvanisk skille var det jeg mente og det er et bedre utrykk å benytte!
    "I stand corrected", som det heter! :)
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.592
    Sted
    Stavanger
    Jeg antar at noe av fordelen ligger i at man kan operere med artificial ground (dvs. et kunstig jordingspunkt på sekundærsiden) på den type trafoer som gir best effekt mhp. jordingsproblematikk.
     

    mr.electric

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.12.2014
    Innlegg
    113
    Antall liker
    45
    Sted
    Nes, Akerhus
    Sitat fra "Kortvarig"
    Steen Duelund sagde om det at man satte noget ind i kæden som løftede hele kæden op i kvalitet , at man altid ville se/lægge mærke til rosen på en losseplads.


    Det vigtige i Duelunds udsagn er at vi reagerer ekstra kraftigt som mennesker når vi ser eller hører noget som er smukt og rigtigt, altså når vi i overføringsfunktionen rammer en struktur i lyden som vi mennesker tydeligt både kan genkende og finde naturlig/rigtig og smuk.


    [/QUOTE]


    Hei!

    Den var dyp, men akk så riktig...!
    En god metafor på hvordan en forbedring i en kjede oppleves og vi er jo bare mennesker! Hans uttalelse er jo nærmest formulert som poesi, men det er jo kvaliteter som god musikk og lytteopplevelser også har..!

    Greit, legger til side det som er begrunnet isolert sett, subjektivt oppfattet og teknisk! Opplever man en forbedring ved valg av spesielle nettkabler så velsigne de som gjør det, men jeg er ikke "der"! :)
     
    Sist redigert:

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    Sitat fra "Kortvarig"
    Steen Duelund sagde om det at man satte noget ind i kæden som løftede hele kæden op i kvalitet , at man altid ville se/lægge mærke til rosen på en losseplads.


    Det vigtige i Duelunds udsagn er at vi reagerer ekstra kraftigt som mennesker når vi ser eller hører noget som er smukt og rigtigt, altså når vi i overføringsfunktionen rammer en struktur i lyden som vi mennesker tydeligt både kan genkende og finde naturlig/rigtig og smuk.


    Hei!

    Den var dyp, men akk så riktig...!
    En god metafor på hvordan en forbedring i en kjede oppleves og vi er jo bare mennesker! Hans uttalelse er jo nærmest formulert som poesi, men det er jo kvaliteter som god musikk og lytteopplevelser også har..!

    Greit, legger til side det som er begrunnet isolert sett, subjektivt oppfattet og teknisk! Opplever man en forbedring ved valg av spesielle nettkabler så velsigne de som gjør det, men jeg er ikke "der"! :)
    Jeg ved ikke hvad du mener med velsignelse , det er der på ingen måde tale om.
    Duelund og Jan Nielsen og i al beskeden mig selv kommet op med tre forskellige måder at forklarer det samme fænomen.

    Alene det er næsten en transformation fra noget subjektivt til noget objektivt, specielt hvis man lægger alle dem til ude i verden som uafhængigt af hinanden vil kunne komme med lignede beskrivelser.

    Faktisk vil jeg sige at det er mere end tilstrækkeligt til en slags hypotese, med efterfølgende forskning.
    Det har åbenbart bare ikke den store betydning eller interesse for verden som helhed.

    Så hifi forskningen er desværre befolket med lettere debile (i hi-fi sammenhæng) andenrangs foskerer som Sean Olive , Sverre Holm, Tool og lignede , folk som sandsynligvis aldrig har haft fingerene nede i selve grøden, og med egne hænder lavet hi-fi på et plan som er lige så højt eller højre end det bedste High-end.
    Deres konklusioner som helhed bære i den grad præg af at være kommet fra forsøg med middelmådigt ,underdimensioneret, eller direkte fejlkonstrueret hi-fi udstyr.

    Havde disse foskerer virkelig eksperimenteret og været dybt nede i "sjælen" af high-end fremstilling , så ville det her omtalte ikke være magi eller overtro, og slet ikke være ubekendt for dem , det ville derimod være en fuldstændig håndgribelig realitet.

    Som ville give anledning til undren og forhåbentlig efterfølgende forskning , med udgangspunkt i at der sandsynligvis er lydforskelle på kabler og passive komponeneter generelt udover hvad teori og måling umiddelbart kan forklarer i dag.

    Omdrejningspunktet for forskningen bør dreje sig om at hi-fi muligvis drejer sig om mere end at "overføringsfunktionen" bare skal være så nøjagtigt som muligt (målemafiaen).

    Specielt når det tages i betragtning at der aldrig vil kunne laves en overføringsfunktion som er 100% nøjagtig, der vil altid være en hvis mængde fejl, nul fejl er en utopi , det mål er dødsdømt på forhånd, men det er et dejligt simpelt og håndgribeligt mål, så ikke underligt at det tiltrækker mange.
    Om vi finder lyden naturlig og rigtig er heller ikke nødvendigvis proportionel med fejlens mængde.
    Men jeg mener trods dette at målbare fejl alligevel skal forsøges at bringes til et absolut minimum, men uden at lytteresultatet blive "unaturligt", eller lider skade på anden måde.
    Faktisk mener jeg at netop dette er essensen i at lave hi-fi, finde balancen mellem minimum målbar fejl , korrekt og naturlig lyd , kombineret med maksimal opløsning/finkornet/og hul igennem.

    Det er åbenlyst at der er nogle "overføringsfunktioner" som er bedre og mere naturlige at lytte til end andre, og sammenhængen mellem hvad der er godt og skidt ikke altid kan beskrives med målinger, og mange gange kan det som sagt stort set slet ikke måles.
    Det virker mere som om man rammer et eller andet som bare virker mere rigtigt, et punkt hvor det hele falder bedre i hak.

    Det er meget besynderligt at kun en modstand , eller et kabel, eller en kondensator kan fremprovokerer denne fornemmelse af en afgørende forbedring i lyden i en kæde som består af hundredvis af delelementer, og som til sidst afsluttes af to variabler som farver lyden langt mere end de øvrige delelementer tilsammen , nemlig højtaleren og rummet, alene det at man kan hører disse små forandringer igennem højtaler og rum virker besynderligt i sig selv.

    Prøvede man at måle forandringen så ville man sandsynligvis ikke får meget ud af dette, andet end nogle ganske små forskelle, som realistisk set ikke burde kunne give anledning til så betydelige lydforskelle som der tit opleves, så enten måle vi det forkerte , eller også er der nogle sammenhænge vi ikke kender fuldstændigt.
     
    Sist redigert:

    mr.electric

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.12.2014
    Innlegg
    113
    Antall liker
    45
    Sted
    Nes, Akerhus
    Sitat fra "Kortvarig"
    Steen Duelund sagde om det at man satte noget ind i kæden som løftede hele kæden op i kvalitet , at man altid ville se/lægge mærke til rosen på en losseplads.


    Det vigtige i Duelunds udsagn er at vi reagerer ekstra kraftigt som mennesker når vi ser eller hører noget som er smukt og rigtigt, altså når vi i overføringsfunktionen rammer en struktur i lyden som vi mennesker tydeligt både kan genkende og finde naturlig/rigtig og smuk.


    Hei!

    Den var dyp, men akk så riktig...!
    En god metafor på hvordan en forbedring i en kjede oppleves og vi er jo bare mennesker! Hans uttalelse er jo nærmest formulert som poesi, men det er jo kvaliteter som god musikk og lytteopplevelser også har..!

    Greit, legger til side det som er begrunnet isolert sett, subjektivt oppfattet og teknisk! Opplever man en forbedring ved valg av spesielle nettkabler så velsigne de som gjør det, men jeg er ikke "der"! :)
    " Kortvarig" Jeg ved ikke hvad du mener med velsignelse , det er der på ingen måde tale om.






    Hei!

    " Velsigne de.." er et generelt uttrykk som beskriver ens innstilling til de man har respekt for og kanskje beundrer for å besitte egenskaper/kunnskap og meninger man ikke nødvendigvis selv har! Implisitt er det en aksept for det de mener, og en forventning om at de viser den samme respekt tilbake..! Tror muligens du har en annen oppfattelse av ordet "velsingelse", ikke bland kortene!

    Håper du også får tid til å LYTTE TIL MUSIKKEN du liker, i mellom all teoriseringen...!

    God Jul :)
     
    Sist redigert:

    KoperViking

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    399
    Antall liker
    415
    Sted
    Kopervik, Karmøy.
    Hei!
    Når det gjelder nettforsyningen, dets påvirkining på lyden og evntuelle tiltak er jeg nok bare delvis enig med deg.
    Grensesnittet bør ligge i stikkontakten der anlegget plugges inn. Et galvanisk skille montert der vil iallefall fjerne all nettstøy (230 volt IT)! Å bli kvitt andre eventuelle problemer (lave kortslutningsstrømmer, lav inn-spenning og store spennigstap) vil bli meget kostbart, siden forsyningen fra netteier da er av dårlig kvalitet og slike forbedringer belastes kunden med 100% av kostnadene ved utbedring!

    DLE i Norge har gitt netteierne tilatelse til å levere inn-spenningen hos kunden på 230 volt +- 10% og ingen begrensning i forhold til lave kortslutningsstrømmer..! Dette skaper problemer!

    Kommentarer til din liste:
    a. Tiltrekking av kontaktpunkter finnes det monteringsanvisninger fra leverandøren og tabeller på og i et anlegg som er sluttkontrollert skal dette fremgå. Kontaktene løsner ikke i en vanlig installasjon.
    b. "Høykvalitetssikring", hva er det? I Norge følger vi den europeiske normen, Genelec NEK 400, med nasjonale tillegg som er strengere enn for resten av Europa.
    c. Alle kabler som trekkes er produsert iflg. norm, er skjermet og kvadratet er tilpasset bruken, sikringsstørrelsen, forlegningsmåten, startstrømmer, etc. Dette må sluttkontrolleres og dokumenteres. Hverken 3,5 - eller 5mm2 finnes på markedet.
    d. Eventuelle vibrationer opptas av bygninskonstruksjone som anlegget er montert i og kan muligens være tema i off-shore og maritime, flyttbare maskinelle anlegg av ymse art og eventuelle beveglige enheter. El-anlegg i boliger er sjelden/aldri utsatt for vibrasjoner.

    Om du mener at dette er for dårlig og " i billigste kvalitet som er at fremskaffe i kapitalismens navn" skal jeg la stå ubesvart..! Jeg mener at kravene til kvaliteten på materiell som skal benyttes er basert på forskning og tekniske utregninger. Dette går på krav i forhold til materialenes egenskaper som de elektrotekniske, mekaniske, kjemiske, etc og sees i sammenheng med hvordan de benyttes.

    Kan ikke helt se at ditt innlegg besvarer spørsmålet om en forbedring av nettkabelen til elektronikken gjør lyden bedre!

    Mvh mr.electric

    Er der forskel på lydgengivelsen på en Dac til 1500- og en til 150.000-?
    Begge av læser jo bare 0 og 1

    Nogen som kender igen kabel debatten.

    Al hobby er jo dyrt og hvor i kæden man for mest valuta pr investeret krone, er jo en videnskab for sig.

    Jeg hælder nok mest til at shit ind,er lig med shit ud.

    Du kan umulig kompensere for fejl/ mangler opstået i de første led i avspillings kæden ( som begynder i sikrings skabet for mit vedkommende og av sluttes med akustikken i benyttet lytterom) med et par høytalere i 300.000- klassen. Snarere vil et sådan par, nok tydelig gøre fejl og mangler som tidligere er opstået i kæden.

    Om det så er formåls tjenestelig for Hr og Fru Jensen, som bare vil ha lyd til husbehov og samlet kansje har brukt 10.000. på udstyret, at begynde at investere de forholdsvis store beløb som kræves for at gøre ting ordenligt er en anden sag.

    Første led fra sikringskab og ind til utstyret består for de fleste,- av en billig bryter og kabel 1.5 til 2.5 kvadrat mm som er samlet med 1 kroner vridnings samlere på deres vej gennen flere kontakt udtag inden strømmen når frem til udstyret.
    Alt i købt ind i den billigste kvalitet som er at fremskaffe i kapitalismens navn.
    Hvilket alt andet tilsvarer at her er der noget at hente vis man er villig til at ofre nogle kroner.

    Vil foreslå at man går frem som følgende:

    a. Få elektrikker til at efterspænden alle lednings kontakt punkter.
    b. indset en Højkvalitets sikrigs bryter ( seperat for anleget)
    c. trek et høj kvalitets skærmet 3.5- 5.0 kvadrat mm kabel direkte til en fordelins padde m sjikkelige højkvalitets kobber kontakter.
    d. benyt igen sjikkelige kontakter( mekanisk stabile, for at forhindre at der opstår vibrationer ved samlings punkterne) for anslutning til padde og apperater samt kabel i tilsvarende kvalitet som benyttes frem til padde.

    På et hvilken som helst anleg kan/vil disse tiltag utgøre en verden i forskel, men det koster som sakt lidt gryn.

    Sådan er verden skruet sammen :)
    Vedrøende:

    d. Fuldtone høytalere er temmelig gode til at sette alting i lytterommet i resonans (Gulv, væggene forsterkere, møblerne produkterne står på, kabler, kontakt punkterne, ect.).
    c. Alle kabler fra sikring skab til veg udtag er skermet?,( kansje plastik rørene i væggene virker som skærm).
    c. Kvadraten på lederne er vel snarere minste krav specifiseret av brand myndigheder. Denne er vel langfra obtimal set i relation til strøm tab over løbende meter.( Jeg har 20 meter fra sikrings skab til anleg)
    Prøv at tilslutte en vinkelsliber direkte i en vægkontakt for derefter at gøre det med en indsat forlænger ledning på 20 meter 2,5 kvadrat kabel og det bliver klart for alle at der er tale om et effekt tab.
    c. mellen 3,5 og eller5- 6kvadrat er langt mere obtimal tabsmæssig end 2,5 kvadrat ( er der noget som hedder 4 og 6:))
    b,c. Kobber andelen prosentvis, er som regel højere i dyrere kontakter i audiophile sikrings brytere og kontakter end standart kontakter produkseret i genbrugs kobber fra Kina.
    a. du må ikke skrue selv i sikrings skabet med mindre du er elektriker.

    Ps. Kan du anbefale en galvanisk skille trafo for min 2000 watt ringkerne trafo i forsterkeren (uten effekt tab ) ?

    På forhånd tak.

    Mvh.

    Hei!
    Skilletrafo uten tap?

    Så vidt meg kjent eksisterer den ikke med mindre man kjøler den ned til det "absolutte nullpunkt"! Da slutter jo alle atomer å vibrere, står stille og det vil ikke gå noen strøm, så....!

    d. I såfall tror jeg du må spille så høyt at det vil påføres varig skade på personer lenge før kontaktene løsner..!
    c. Korrekt, jeg tenkte på PR-kabel åpent forlagt og glemte ledninger i rør i farten. Beklager! :)
    Spesifikasjonen utarbeides av den europeuske og internasjonale normkomitèen (Cenelec) og (IEC) med nasjonale tillegg og i Norge er det "Norsk Elektroteknisk Komitè (NEK) som definerer disse!
    Videre kommer Det Lokale Eltilsyn (DLE) og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) inn i bildet.

    Elektriske anlegg defineres og utføres med bakgrunn i Genelec, NEK 400 på drøyt 850 sider som igjen viser til Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) og er basert på årtier med erfaring, forskning og høringsrunder så dette er svært godt begrunnet! Du gir et inntrykk av at elektrobransjen gjør alt på billigste og dårligste måte og det er en drøy påstand!
    Selvfølgelig blir det effekttap men jeg tror ikke dette er så utbredt som du vil ha det til, at det påvirker lyden annet enn i ekstreme tilfeller og at kanskje nettstøy er et mer utbredt problem.

    Det er noe av en utfordring å skulle installere et annlegg fra A til Å som er tapsfritt!! :)
    For å gå til utgangspunktet:
    At en nettkabel skal stor innvirkning på lydgjengivelsen i et lydanlegg er jeg fortsatt ikke overbevist om!

    Mvh mr. electric :)

    Min kommentar her gjelder "Skilletrafo uten tap".


    En skilletrafo gir lik spenning ut, sekundært ved ~75% belastning. Oppnåes enkelt ved å transformere opp spenning aht nevnte faktor.
    Eks.: En 2.5 KW skilletrafo gir lik spenning ut ved 1875 W belastning.

    Selv benytter jeg disse kriteriene "i revers".
    Jeg har stabilt høy snittspenning her, ~247 V. Dette "korrigeres" ved å kjøre spenning inn på en symmetrisk* 2.5 KW skilletrafo sekundært.
    Da får hifi'n min en komfortabel spenning på ~229 V. (-Ut på ex.-primærside, belastet.)

    (* Anbefaler ikke å gjøre dette, uten videre.)

    Ellers; >>GODT NYTT ÅR<< :)
     
    Sist redigert:

    Zappern

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.10.2002
    Innlegg
    163
    Antall liker
    21
    Torget vurderinger
    4
    Veldig fasinerende att det fortsatt diskuteres i det uendelige om det er forskjell på kabler. Utrolig interesant att så mange tror att kabel har lite for seg.
    Mange har som meg erfart att kabel er viktig for lyden og har som meg fortsatt å bygge annlegget systematisk med god kabel. Tøft.
    Stol på det dere hører snarere enn det dere leser.
    Zappern
     

    E.I.A.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.07.2004
    Innlegg
    5.370
    Antall liker
    3.532
    Torget vurderinger
    49
    Veldig fasinerende att det fortsatt diskuteres i det uendelige om det er forskjell på kabler. Utrolig interesant att så mange tror att kabel har lite for seg.
    Mange har som meg erfart att kabel er viktig for lyden og har som meg fortsatt å bygge annlegget systematisk med god kabel. Tøft.
    Stol på det dere hører snarere enn det dere leser.
    Zappern
    Alle er enige om at det er forskjell på kabler.
    De blir bare ikke enige om de hører forskjell med eller uten hendene foran øya ;D
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    35.399
    Antall liker
    20.260
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Veldig fasinerende att det fortsatt diskuteres i det uendelige om det er forskjell på kabler. Utrolig interesant att så mange tror att kabel har lite for seg.
    Mange har som meg erfart att kabel er viktig for lyden og har som meg fortsatt å bygge annlegget systematisk med god kabel. Tøft.
    Stol på det dere hører snarere enn det dere leser.
    Zappern
    Alle er enige om at det er forskjell på kabler.
    De blir bare ikke enige om de hører forskjell med eller uten hendene foran øya ;D
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
     

    Cozy

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    09.11.2014
    Innlegg
    162
    Antall liker
    89
    Veldig fasinerende att det fortsatt diskuteres i det uendelige om det er forskjell på kabler. Utrolig interesant att så mange tror att kabel har lite for seg.
    Mange har som meg erfart att kabel er viktig for lyden og har som meg fortsatt å bygge annlegget systematisk med god kabel. Tøft.
    Stol på det dere hører snarere enn det dere leser.
    Zappern
    Alle er enige om at det er forskjell på kabler.
    De blir bare ikke enige om de hører forskjell med eller uten hendene foran øya ;D
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
    Hei lars_erik!

    Helt enig med deg, ingen tvil om at forskjellige kabler lyder forskjellig, det er en "naturlov", at forskjellige kabler lyder likt er naturstridig......forskjellene kan være små eller store, men de er der!!

    Hilsen Cozy
     

    LA8PV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    07.11.2012
    Innlegg
    272
    Antall liker
    287
    Veldig fasinerende att det fortsatt diskuteres i det uendelige om det er forskjell på kabler. Utrolig interesant att så mange tror att kabel har lite for seg.
    Mange har som meg erfart att kabel er viktig for lyden og har som meg fortsatt å bygge annlegget systematisk med god kabel. Tøft.
    Stol på det dere hører snarere enn det dere leser.
    Zappern
    Alle er enige om at det er forskjell på kabler.
    De blir bare ikke enige om de hører forskjell med eller uten hendene foran øya ;D
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
    Hei lars_erik!

    Helt enig med deg, ingen tvil om at forskjellige kabler lyder forskjellig, det er en "naturlov", at forskjellige kabler lyder likt er naturstridig......forskjellene kan være små eller store, men de er der!!

    Hilsen Cozy
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    35.399
    Antall liker
    20.260
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
    Hei lars_erik!

    Helt enig med deg, ingen tvil om at forskjellige kabler lyder forskjellig, det er en "naturlov", at forskjellige kabler lyder likt er naturstridig......forskjellene kan være små eller store, men de er der!!

    Hilsen Cozy
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
    Hva skal jeg forklare? At noen er bedre trent enn andre når det gjelder lytting? Selv er jeg utdannet musiker og dirigent, og lever av å kunne bruke ørene. At jeg syns at slike tråder er det reneste vås? At det er så tydelig at de aller færreste her har noen som helst erfaring når det gjelder faget musikk?

    Nei; det var dette "mantraet" om at man stoler på ørene, i stedet for hva man har lest seg til på mer eller mindre hobby-basis du spurte om. Da ender det nok opp med ørene likevel.
     
    Sist redigert:

    Cozy

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    09.11.2014
    Innlegg
    162
    Antall liker
    89
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
    Hei lars_erik!

    Helt enig med deg, ingen tvil om at forskjellige kabler lyder forskjellig, det er en "naturlov", at forskjellige kabler lyder likt er naturstridig......forskjellene kan være små eller store, men de er der!!

    Hilsen Cozy
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
    Hva skal jeg forklare? At noen er bedre trent til enn andre når det gjelder lytting? Selv er jeg utdannet musiker og dirigent, og lever av å kunne bruke ørene. At jeg syns at slike tråder er det reneste vås? At det er så tydelig at de aller færreste her har noen som helst erfaring når det gjelder faget musikk?

    Nei; det var dette "mantraet" om at man stoler på ørene, i stedet for hva man har lest seg til på mer eller mindre hobby-basis du spurte om. Da ender det nok opp med ørene likevel.
    Hei!

    Vi kommer vel aldrig til å bli enige , så det er vel ingen vits i å fortsette i det uendelige, det vi kan være enige om er at vi er uenige, så kan de som ikke hører noen forskjell på kabler bare bruke hva som helst som leder strøm og lene seg tilbake og nyte resultatet! Alle parametre i en kabelkonstruksjon påvirker signalet på en eller annen måte, derfor vil forskjellige kabler låte forskjellig og like kabler låte likt.

    Hilsen Cozy
     

    LA8PV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    07.11.2012
    Innlegg
    272
    Antall liker
    287
    Av en eller annen svært merkelig, uforståelig grunn, stoler jeg mest på mine ører. Og de forteller at det er lydmessige forskjeller på kabler. Noe ganger små, andre ganger store. Noen ganger til det bedre, andre ganger til det verre. Da er svaret enkelt; finne de kablene som passer mine ører og anlegg best. OT i denne tråden, selvsagt.
    Hei lars_erik!

    Helt enig med deg, ingen tvil om at forskjellige kabler lyder forskjellig, det er en "naturlov", at forskjellige kabler lyder likt er naturstridig......forskjellene kan være små eller store, men de er der!!

    Hilsen Cozy
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
    Hva skal jeg forklare? At noen er bedre trent enn andre når det gjelder lytting? Selv er jeg utdannet musiker og dirigent, og lever av å kunne bruke ørene. At jeg syns at slike tråder er det reneste vås? At det er så tydelig at de aller færreste her har noen som helst erfaring når det gjelder faget musikk?

    Nei; det var dette "mantraet" om at man stoler på ørene, i stedet for hva man har lest seg til på mer eller mindre hobby-basis du spurte om. Da ender det nok opp med ørene likevel.
    Les mitt innlegg en gang til. Det jeg ber om en forklaring på er hvorfor ingen hører forskjell på kabler i blindtest, selv ikke gullører.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    35.399
    Antall liker
    20.260
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
    Hva skal jeg forklare? At noen er bedre trent enn andre når det gjelder lytting? Selv er jeg utdannet musiker og dirigent, og lever av å kunne bruke ørene. At jeg syns at slike tråder er det reneste vås? At det er så tydelig at de aller færreste her har noen som helst erfaring når det gjelder faget musikk?

    Nei; det var dette "mantraet" om at man stoler på ørene, i stedet for hva man har lest seg til på mer eller mindre hobby-basis du spurte om. Da ender det nok opp med ørene likevel.
    Les mitt innlegg en gang til. Det jeg ber om en forklaring på er hvorfor ingen hører forskjell på kabler i blindtest, selv ikke gullører.
    Det svarte jeg på. Les en gang til du. Erfaring, eller mangel på sådan. Fagkunnskap om lyd og musikk. Hvorvidt din påstand om at "ingen hører forskjell" stemmer, har jeg ingen anelse om. Det kan nok også ha sammenheng med hvem disse labrottene er. Gullører aner jeg ikke hva er; en marsipangris påmalt gullfarge på ørene? Selv trenger jeg ikke blindteste noe som helst, grunnet nettopp erfaring og fagkunnskap. At du ikke hører forskjeller er jo synd, siden musikk blir mye bedre når lyden er bra.
     

    LA8PV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    07.11.2012
    Innlegg
    272
    Antall liker
    287
    Greit nok. Det du sier er altså at blindtester med negativt resultat kan skyldes uerfarne lyttere i testpanelet.

    Men: Når man får beskrevet hvor svært tydelige disse kabelforskjellene er, virker det likevel merkelig at det ikke finnes flere kjente blindtester med positivt resultat. Fra kabelfabrikantenes side ville det jo også være enkelt å samle noen erfarne lyttere og gjennonføre en test med positivt resultat og bruke dette som markedsføring.
     

    Cozy

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    09.11.2014
    Innlegg
    162
    Antall liker
    89
    Jada, det er store forskjeller så lenge dere vet hvilke kabler dere lytter til, merkelig at ingen hører disse forskjellene i blindtester. Prøv heller å forklare hvorfor det er slik, det hadde vært mer interessant å lese om enn terping av mantraet "Jeg stoler på ørene og hører forskjell så da er det sant."
    Hva skal jeg forklare? At noen er bedre trent enn andre når det gjelder lytting? Selv er jeg utdannet musiker og dirigent, og lever av å kunne bruke ørene. At jeg syns at slike tråder er det reneste vås? At det er så tydelig at de aller færreste her har noen som helst erfaring når det gjelder faget musikk?

    Nei; det var dette "mantraet" om at man stoler på ørene, i stedet for hva man har lest seg til på mer eller mindre hobby-basis du spurte om. Da ender det nok opp med ørene likevel.
    Les mitt innlegg en gang til. Det jeg ber om en forklaring på er hvorfor ingen hører forskjell på kabler i blindtest, selv ikke gullører.
    Hei!

    At ingen hører noen forskjell på kabler i blindtester er en sannhet med mange modifikasjoner, det finnes flere blindtester hvor deltagerene hører klare forskjeller. I en blindtest av høytalerkabler hos The Audio Society of Minnesota publisert 10. Mai 2012 hørte deltagerne klare forskjeller mellom kablene, og dette er vel folk med normal hørsel og god lyderfaring skulle jeg tro. Men enten hører man forskjell eller så hører man ingen forskjell, er det egentlig noe å diskutere i det uendelige, mye bedre å bruke tiden på å nyte musikken.

    Hilsen Cozy
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.592
    Sted
    Stavanger
    Hensikten er ikke å komme frem til et utvetydig resultat.
    Hensikten er diskusjonen.

    Akkurat som at det er ingenting som heter 'Veien til målet'
    Det er veien som ER målet.
     

    lovemusikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2009
    Innlegg
    9.577
    Antall liker
    2.935
    Torget vurderinger
    8
    Fatter ikke hva dere diskuterer etter?? Hæ?

    Det er jo vist her inne at det kan være målbare og hørbare forskjeller.
    Dette er vist flere plasser her inne og så driv dere å diskuterer og krangler likevel?
    Dette har jeg skrevet flere plasser, men det blir bare oversett.
    Har dere store minne problemer eller er det andre useriøse årsaker til at dere bare forsetter å krangle?
     

    tomerik

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    31.12.2006
    Innlegg
    798
    Antall liker
    253
    Sted
    Arendal
    Torget vurderinger
    1
    Vedrøende:

    d. Fuldtone høytalere er temmelig gode til at sette alting i lytterommet i resonans (Gulv, væggene forsterkere, møblerne produkterne står på, kabler, kontakt punkterne, ect.).

    Mvh.


    d. I såfall tror jeg du må spille så høyt at det vil påføres varig skade på personer lenge før kontaktene løsner..!
    Vil bare nevne at jeg må etterstramme høyttaler-terminalene (Cardas-type) en gang i året. De skrur seg rett og slett opp. I tillegg medfører vibrasjonene fra høyttalerene at spikesene borer seg gjennom 50-øringene de står på. Og dette er med en relativt liten 2-veis konstruksjon. For optimal lydkvalitet må alle ledd være så gode som mulig. Min erfaring er at jo mer "eksotiske" anleggene blir jo mer krever det av alle komponenter fra strøm til akustikk.

    SW_step5a.JPG


    Sist helg fikk jeg forøvrig en aldri så liten aha-opplevelse da jeg oppdaget at det blir mer fyldig lyd dersom de nedre kabel-spadene sitter på innsiden av jumper-kablene. Skulle tro at kabelskoenes rekkefølge er likegyldig, men det er det altså ikke.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn