weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.156
- Antall liker
- 14.702
Ja - det er et stort problem, og også ganske dumt sånn rent samfunnsøkonomisk - de som har godt med cash fra før forbruker mindre av hver ekstra krone de tjener, men lønnsøkning til folk som har lite å rutte med genererer større økonomisk aktivitet siden de vil tendere til å bruke den.Nå gjør du som vi nordmenn har svært lett for å gjøre nå for tida; setter deg selv på toppen av næringskjeden, den som har penger og kun skal shoppe varer og tjenester billigst mulig. Hva om du ikke har noe å kjøpe for, selv om du jobber ræva av deg?
"The working poor" - folk som er lutfattige, ikke fordi de er arbeidsløse, men fordi den jobben de har er møkkadårlig betalt. Der er det svært mange millioner i Europa nå. De har stemt for Brexit. Og de stemmer på Trump eller Sanders i USA. Når samfunnskontrakten som lover en anstendig lønn for anstendig arbeid er grundig brutt, da kan alt skje.
Jeg er dog fortsatt ikke så sikker på at dette har så mye med EU å gjøre. Arbeidslivet blir stadig mer spesialisert og krever større kvalifikasjoner og det blir ganske enkelt færre og færre jobber som kan utføres uten en eller annen kvalifikasjon eller kompetanse. Lønningene for de stadig færre jobbene av sorten blir nødvendigvis presset nedover siden det er en god del av befolkningen som må ta til takke med slike jobber. Når tilbud er større enn etterspørsel faller prisene, i dette tilfelle på arbeidskraften. Her på berget representerer vel hotellnæringen et slags lavmål lønnsmessig til tross for tariffavtale og fagforeninger. Det står heller ikke spesielt godt til i butikkbransjen regner jeg med, men her er det en stor del midlertidig arbeidskraft i form av studenter med deltidsjobb og dets like og de tar det kanskje ikke så veldig tungt siden de uansett ikke har tenkt å bli i jobben særlig lenge.
Og en del land i Europa sliter også med det som økonomene så fint kaller "strukturell arbeidsledighet". Frankrike er kanskje det beste eksempelet. Et ekstremt rigid arbeidsregelverk får mye av skylda for det. Det er fint for de som er innafor. Not so cool for de som står utenfor. Virksomheter kvier seg for å ansette fordi det kommer et lass av forpliktelser på toppen og det er omtrent fitte umulig å bli kvitt noen igjen når de først er ansatt. Da oppstår fort en underklasse på arbeidsmarkedet som er uorganisert, dårlig betalt og må ta til takke med noe slikt siden det lukkede arbeidsmarkedet med goder ikke er tilgjengelig for de. Og så har vi landene som ganske enkelt har en enorm arbeidsledighet. Spania for eksempel. Når så mange står uten jobb sier det seg selv at prisen på arbeid faller siden folk er desperate etter å i det hele få seg en jobb. Sverige har hatt samme problemet (arbeidsledigheten i gruppen 16-25 år var ca 25% (!) med söta bror var så heldige at de kunne dra til Norge for å jobbe og få bedre betalt enn hjemme.
Det er mange som tror at Oslo var/er proppfull av svensk ungdom fordi den norske krona var sterkere og lønningene høyere. Norge er proppfullt av unge svensker fordi det ikke finnes jobber til de i Sverige.
Igjen - jeg skjønner godt at folk er forbanna (og med god grunn). Men jeg ser ikke at det å melde seg ut av EU skal løse problemet.
Sist redigert: