Politikk, religion og samfunn Hva har gått galt i Norge?

  • Trådstarter Desillusjonert
  • Startdato

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.921
    Antall liker
    10.374
    Torget vurderinger
    2
    Alle vil vel like å synes de har ev viktig jobb å gjøre , men kloakk og renovasjon er grunnsteinen i et sivilisert samfunn. 3 dagers streik der merkes godt, mens funksjonærene i kraft og oljebransjen kunne vært streiket ett år uten noen hadde merket konsekvensene ….før lenge etterpå
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.130
    Antall liker
    12.734
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Faktisk veldig enig, og det er for enkelt bare å gjenta det evige mantra om at "det er jo bare å skifte jobb". For noen grupper, og særlig i større byer, kan det være mulig, men for en overveldende majoritet av lavtlønte er det ikke mulig uten en svært stor omveltning, særlig for familier.
    Gapet mellom offentlig privat sektor øker også sakte men sikkert, i hovedsak pga at muligheten for uttelling i lokale forhandlinger er betydelig mindre i offentlig sektor enn i privat. 0,2% i snitt blir feks over 10 år til et helt lønnsoppgjør. Lønnsglidning har i all hovedsak sitt opphav i privat sektor, men på grunn av måten det regnes på også gjeldende for offentlig sektor. Så lenge man hele tiden skal legge frontfagene til grunn er offentlig sektor omtrent dømt til å bli tapende part.
    Jeg har selv vært tillitsvalgt og årelangt medlem av et lokalt lønnsutvalg i bedriften hvor jeg var ansatt.. Det mest vanvittige eksemplet er fra slutten av 70-tallet hvor hovedoppgjøret endte på rundt 4%, mens typografene i Aftenposten tok ut utrolige 16% i lokale forhandlinger. Isolert sett kan man jo se på dette som helt OK, men det er slike drypp og krumspring i privat sektor som bl.a. bidrar til en tildes betydelig glidning i privat sektor, som igjen smitter over på offentlig oppgjør.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.008
    Antall liker
    14.569
    Faktisk veldig enig, og det er for enkelt bare å gjenta det evige mantra om at "det er jo bare å skifte jobb". For noen grupper, og særlig i større byer, kan det være mulig, men for en overveldende majoritet av lavtlønte er det ikke mulig uten en svært stor omveltning, særlig for familier.
    Har ikke registrert noen som har sagt at det "bare" er å bytte jobb. Min påstand er kun at all empiri tilsier at man ikke får noe stort løft i lønna i en kollektiv lønnsdannelse og forsåvidt også at streik ikke fører allverdens med seg til slutt, for de som faktisk blir tatt ut i streik blir det fort et tapsprosjekt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.008
    Antall liker
    14.569
    funksjonærene i kraft og oljebransjen kunne vært streiket ett år uten noen hadde merket konsekvensene ….før lenge etterpå
    Jeg tipper de som sitter på landssentralen til Statnett er uenige i den påstanden. Om de tok ut alle kvinner og menn i streik ville det blitt tvungen lønnsnemnd etter ca 2 minutter.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    Høyres ordførerkandidat i Trondheim er mest kjent for sine Eggen-parodier.
    Kjenner ikke til fyren, men må si at jeg ikke misunner ham å skulle ta over konkursboet til Rita!
    Han får halvannen periode til å rydde opp i underskudd og elendig økonomistyring og ca en halv periode for å
    implementere sin Høyrepolitikk, og så vinner AP igjen det følgende valget og får lov til å "leke med" byens økonomi
    helt til Namsmannen står på døra, og Robek ber om at byen skal føres opp på lista.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.008
    Antall liker
    14.569
    Gapet mellom offentlig privat sektor øker også sakte men sikkert, i hovedsak pga at muligheten for uttelling i lokale forhandlinger er betydelig mindre i offentlig sektor enn i privat. 0,2% i snitt blir feks over 10 år til et helt lønnsoppgjør. Lønnsglidning har i all hovedsak sitt opphav i privat sektor, men på grunn av måten det regnes på også gjeldende for offentlig sektor. Så lenge man hele tiden skal legge frontfagene til grunn er offentlig sektor omtrent dømt til å bli tapende part..
    Dessverre tas valg, som er svært avgjørende for ens livsløpsinntekt og inntektspotensiale i temmelig ung alder. Dersom man synes det er spennende med strøm & sånn og velger elektro yrkesfag vil man mest sannsynelig tjene mer enn om man synes å lage mat er veldig stats og utdanner seg til kokk. Liker man å programmere og fikle med datamaskiner vil man mest sannsynelig tjene veldig mye mer enn noen som liker å lese franske bøker. I den grad man er opptatt av lønn, og det er de langt fleste til en viss grad, så bestemmes i praksis mye i ganske ung alder og når man innser på ordentli' hva konsekvensene er på kort og lang sikt så er det vanskeligere å gjøre noe med det og vanskeligere jo lengre tid som går i yrkeslivet. Som student kan man også tenke at 450.000 i året er veeldig mye penger, men etter hvert så finner man ut at det var det visst ikke alikevel og speseilt når man oppdager at lønna ikke kan forventes å stige særlig fra år til år. Gjennom yrkeslivet kan man fort se at folk som hadde ca samme utgangspunkt men av ulike grunner valgte andre retninger etter hvert tjener mer enn en selv, til dels svært mye mer.

    Nå vet ikke jeg hvordan det er nå om dagen og tilgangen på informasjon er en helt annen enn hva den var da jeg gikk på videregående, men jeg kan aldri huske at det var særlig snakk om dette - men det var selvsagt noen legebarn som hadde en klar visjon om hva de skulle bli. Jeg tenkte i alle fall ikke spesielt mye over lønn selv før et godt stykke ut i universitetstiden og selv da var ting, sett i ettertid, ikke helt kalibrert i forhold til faktiske forhold. Og jeg gikk også et sted hvor man, for å si det diplomatisk, var langt over snittet opptatt av denslags selv om det ikke var grunnen til at jeg begynte der i utgangspunktet (jeg skullle egentlig studere matematikk og fysikk men slik ble det ikke av noe nær ren tilfeldighet).

    De som gikk videre til universitetet fra mitt kull på vidergående valgte stort sett noe de synes var spennende og noen valgte også temmelig på måfå i mangel av en særlig klar ide om hva man skulle styre med. En bråte av de som valgte yrkesfag av teknisk art fikk det etter hvert temmelig travelt med å komme seg inn i oljå.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    "Sveiseren" (Weld) har forstått dette. Det er helt logiske grunner til at ting er som de er. Det har ingen ting med "rettferdighet" å gjøre.
    Sykepleiere og lærere vil ALDRI få det de mener er en "rettferdig" lønn. De er rett og slett så alt for mange slik at totalsummen hvis de skulle få noe i nærheten av sine krav innfridd vil bli så gigantisk at det vil gå ut over kronekrusen! ( Ikke ment som fleip ).
    Da Randi Flesland ble kastet som direktør i Avinor måtte Samferdsel og Finans departementene akseptere et uhørt høyt krav om lønn for at flyene skulle fortsette å gå. Flygelederne var til regjeringens store overaskelse en så dramatisk manglevare at de måtte gå med på en lønnsavtale som ikke bare kastet Arbeidsmiljøloven på båten for en lang periode men som også, veldig enkelt fortalt gjorde om overtidsbetaling til fast inntekt slik at de satt igjen med høyere lønn også når arbeidstiden ble normalisert. Alternativet var at AML ble fulgt og flyene ville i praksis for det meste stått på bakken. Resultatet av dette "stuntet" var at ca 550 mann måtte "tas ut" av lønns statistikken over inntekt for statsansatte ved det neste lønnsoppgjøret. Disse 550 mann utgjorde en "feilmargin" i forhold til lønns statistikken for statsansatte som var så stor at neste lønnsoppgjør ville blitt helt feil hvis de skulle tas med. Så ca 100 mill fikk dramatiske statistikk følger.
    Tenk da hva som vil skje hvis 60-90.000 sykepleiere og lærere skulle få 50.000 ekstra. Det vil bli størrelsesorden 3-4,5 milliard. Det ville i praksis være umulig. Andre grupper ville selvsagt også kreve enorme tillegg og det eneste vi ville oppnå var et par omdreininger på
    inflasjonsskruen. Så "solidarisk" ( alle får like mye ) lønnspolitikk vil ALDRI kunne gi store lønnsøkninger. Den eneste måten man kan få
    solid lønnsøking på er å ha en kompetanse som er ettertraktet, så ettertraktet at arbeidgivere er villige til å betale for å få ansatt deg.
    Og da snakker vi ikke om "myke kvinneyrker", da er det teknologi og spisskompetanse innen sære fagfelt som gjelder.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.008
    Antall liker
    14.569
    Heldigvis tar mange sine valg basert på mer enn lønn. Mange motiveres av helt andre ting
    Det er greit nok, poenget mitt var primært at man først (for) lenge etterpå oppdager de lønnsmessige konsekvensene av valg i praksis tatt for lenge siden. Det er ikke gitt at man ville valgt annerledes med den kunnskapen, men valget ville vært mer informert. Hva man tjener har tross alt temmelig stor betydning for en bråte ting her i livet, at folk streiker for mer av sorten er en grei indikator på hvor sentralt det er.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.296
    Antall liker
    10.226
    Sted
    Oslo
    Om det er så at enkelte bedrifter drives så dårlig at de ikke makter å heve lønna i takt med inflasjonen,
    så drives de kanskje så dårlig at de ikke har livets rett.
    LO har jo ikke krevet uanstendige lønns hevinger.
    Selv borger pressa (for å bruke et uttrykk fra søttitallet) hevder det er snakk om småpenger!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.008
    Antall liker
    14.569
    Om det er så at enkelte bedrifter drives så dårlig at de ikke makter å heve lønna i takt med inflasjonen,
    så drives de kanskje så dårlig at de ikke har livets rett.
    Siden stort sett alle yrkesgrupper i Norge fikk reallønnsnedgang i fjor (og fort kan ende opp med å få det i år også), betyr det at vi kanskje også burde legge ned offentlig sektor?

    Selv borger pressa (for å bruke et uttrykk fra søttitallet) hevder det er snakk om småpenger!
    Det krangles stort sett allltid om småpenger for den enkelte - og det i en slik grad at det kan være litt vanskelig å forstå helt hva vitsen er sett utenfra. I et system hvor ting i større eller mindre grad baserer seg på prosentuelle endringer så er det imidlertid, for den enkelte, sentralt å ikke havne bakpå for den bakpåheten (jada jeg vet det ikke er et ord) drar man fort med seg resten av livet og det baller på seg etter hvert. Av samme grunn er det svært gunstig å få gode lønnshopp så tidlig som muliig i yrkeslivet - man drar i praksis fort med seg hele yrkeslivet videre.

    Om man ser bort fra det generelle kravet om at "alle" skal opprettholde kjøpekraften så står nok den relle striden om det som Ballle for noen innlegg siden kallte "lavere middelklasse" - der har det blitt betydelig trangere kår
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    15.082
    Antall liker
    19.031
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    Heldigvis tar mange sine valg basert på mer enn lønn. Mange motiveres av helt andre ting, men man trenger ikke la seg avspise med smuler av den grunn.
    En del valgte jo yrkesretninger etter råd og anbefalinger. Glad jeg ikke fulgte det vi fikk av vår lærer når jeg gikk på «filer’n».
    Husker godt han sa: Kom dere i læra på Nebb. Da er dere sikra jobb for all fremtid.
    Det var ikke så lenge i etterkant før de begynte å avvikle hele bedriften.
    Enkelte valgte jo også «karriere» innenfor yrker og tjenester som ikke finnes lenger.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.997
    Antall liker
    10.515
    Tenker på den gang man bygget Statfjord A (?) Når man var halvveis i glidestøpen gikk de som trillet betong i trillebår til lønnsforhandlinger med et skyhøyt krav, ellers så la de ned arbeidet. Kravene ble godtatt umiddelbart.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    Om det er så at enkelte bedrifter drives så dårlig at de ikke makter å heve lønna i takt med inflasjonen,
    så drives de kanskje så dårlig at de ikke har livets rett.
    LO har jo ikke krevet uanstendige lønns hevinger.
    Selv borger pressa (for å bruke et uttrykk fra søttitallet) hevder det er snakk om småpenger!
    Den finnes vel egentlig ikke lenger. De fleste aviser er jo kjøpt opp av Amedia.
    "Tanta"/Aftenposten har en blodrød kommunist som sjefsredaktør! VG og Dagbla er
    upolitiske klikkhorer. Borgerpressa har solgt sjela si! Borgerlige aviser skal du faktisk lete lenger etter.
    Amedia har ingen ideologi bortsett fra å tjene penger.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.296
    Antall liker
    10.226
    Sted
    Oslo
    Den finnes vel egentlig ikke lenger. De fleste aviser er jo kjøpt opp av Amedia.
    "Tanta"/Aftenposten har en blodrød kommunist som sjefsredaktør! VG og Dagbla er
    upolitiske klikkhorer. Borgerpressa har solgt sjela si! Borgerlige aviser skal du faktisk lete lenger etter.
    Amedia har ingen ideologi bortsett fra å tjene penger.
    E24 TRI, Hegnar og nettavisen.no er vel ikke akkurat selverklærte kommunister.
    Og sjefredaktøren i "Tanta" har bakgrunn fra Unge Høyre
    Men solgt sjela si....
    Og som jeg skrev litt ironisk "søttitallet", dengang vi hadde blodrøde kommunnisster.
    Men med Æggummen: Kor e alle heltane?
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    Tenker på den gang man bygget Statfjord A (?) Når man var halvveis i glidestøpen gikk de som trillet betong i trillebår til lønnsforhandlinger med et skyhøyt krav, ellers så la de ned arbeidet. Kravene ble godtatt umiddelbart.
    Jeg jobbet ikke direkte i olja, men på leverandørsiden rett etter videregående. Husker vi hadde en hysterisk "lønnsglidning", som det ble kalt. Begynte på 19kr og noen øre og etter et år da jeg sluttet lå jeg på 26kroner og noen øre. Dette må ha vært i 75-76 tror jeg. Vi ( våre tillitsvalgte ) forlangte noen kroner mere og det ble ikke engang streik. Vi tok fri første mai helga, ellers så jobet vi på Aker Verdal 7 dagers uke og 12 timers dager. Vi kom fra Bergens Mek. og gutta skulle legge seg opp penger til ny Granda, hytte eller leilighet. Shell som eide plattformen vi bygget ga beskjed om å punge ut og å sette mere gubb på jobben, det gikk for tregt! Aker svarte at produktiviteten pr mann allerede var under 30%, hvortil Shell repliserte at det driter vi i, la om så produktiviteten pr mann gå ned til 10% bare den øker for prosjektet totalt sett med minst 7%. Pengnene spillte jo ingen rolle for oljeselskapet, enten betalte de ut til oss som lønn eller ut til Staten i form av
    skatt. Skattetrykket lå vel ( her er jeg noe usikker, det er lenge siden ) rundt 80%. Husker at jeg tenkte at dette umulig kunne være godt for norsk økonomi. Smitteeffekten til landbaserte næringer viste seg jo også å være merkbar.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    E24 TRI, Hegnar og nettavisen.no er vel ikke akkurat selverklærte kommunister.
    Og sjefredaktøren i "Tanta" har bakgrunn fra Unge Høyre
    Men solgt sjela si....
    Da har de byttet redaktør siden jeg sjekket. De hadde jo ei bærte som kom fra KUL Kommunistisk Universiteslag. Det var de som så på
    AKP m/l som "Borgerskapets skjødehunder".
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.296
    Antall liker
    10.226
    Sted
    Oslo
    Da har de byttet redaktør siden jeg sjekket. De hadde jo ei bærte som kom fra KUL Kommunistisk Universiteslag. Det var de som så på
    AKP m/l som "Borgerskapets skjødehunder".
    Nei, Nei det var Hilde Haugsgjerd med fortid i AKP og tidligere gift med Sigurd Allern
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    I stand corrected.
    Det var Hilde H. jeg tenkte på. Hadde ikke fått med meg at hun var byttet ut.
    Men hun var som sagt tilsluttet KUL og de var det mest venstreekstreme vi har sett her i landet.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.296
    Antall liker
    10.226
    Sted
    Oslo
    I stand corrected.
    Det var Hilde H. jeg tenkte på. Hadde ikke fått med meg at hun var byttet ut.
    Men hun var som sagt tilsluttet KUL og de var det mest venstreekstreme vi har sett her i landet.
    Nei igjen hun var AKPer, det var Gerd Liv Valla tidligere LO Boss som kom fra KUL.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.653
    Antall liker
    11.660
    Nei igjen hun var AKPer, det var Gerd Liv Valla tidligere LO Boss som kom fra KUL.
    Og dessuten blir det feil å benytte ungdommelig opprørsvilje som argument for nor som helst. Blir litt som å påstå at Erna Solberg valgte en blodrød SV'r som statssekretær da hun satt i regjering. (Paul Chaffey). Selvsagt gjorde hun ikke det. Hun valgte den hun mente var best skikket. Akkurat som man velger redaktører eller toppsjefer andre steder, og man bruker ikke ungdommelig dumhet for 30 år siden som argument for å holde folk ute fra yrkeslivet.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Men det litt paradoksale er at lønnsarbeidere som streiker ofte (feks lærere) fortsetter å være relativt lavtlønte, mens lønnsarbeidere som aldri streiker (feks ingeniører) fortsetter å tjene vesentlig mer, og om noe drar i fra. Man kan jo lure på hvor effektivt streik er som verktøy, når de streikende aldri klarer å tette gapet til de som aldri streiker

    Litt i samme bane som at det er et paradoks at de som jobber for den benevolente staten, altså offentlig sektor, stadig henger etter de som jobber for utbyttende kapitalister, altså privat sektor.

    For all del, jeg underkjenner ikke arbeiderbevegelsens historiske betydning i å oppnå de rettighetene vi har i dag, men jeg klarer heller ikke å la helt være å drodle over om de fortsatt er like relevante. Arbeiderpartiets oppslutning tyder vel kanskje heller ikke på det.
    men protesten er alltid relevant. uten den stopper demokratiet.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.130
    Antall liker
    12.734
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det mangler jo ikke akkurat problemer i AS Norge som trenger en løsning... Helse og omsorg, skole, samferdsel osv osv... APs problem er vel heller at partiet framstår som Høire light med stort sett akkurat samme hovedargument mot å gå løs på problemene - "Vi har ikke råd.." men når man tilsynelatende heller leter etter unnskyldninger i stedet for å ta tak i problemene, så blir vel oppslutningen deretter... Jeg har en relativt stor omgangskrets lokalt, og bortsett fra enkelte partifanatikere i alle leire, så er folk stort sett pissleie av å høre på alle bortforklaringene fra både høyre og venstresida, mens problemene bare vokser fra år til år..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.146
    Antall liker
    18.434
    Torget vurderinger
    2
    Det mangler jo ikke akkurat problemer i AS Norge som trenger en løsning... Helse og omsorg, skole, samferdsel osv osv... APs problem er vel heller at partiet framstår som Høire light med stort sett akkurat samme hovedargument mot å gå løs på problemene - "Vi har ikke råd.." men når man tilsynelatende heller leter etter unnskyldninger i stedet for å ta tak i problemene, så blir vel oppslutningen deretter... Jeg har en relativt stor omgangskrets lokalt, og bortsett fra enkelte partifanatikere i alle leire, så er folk stort sett pissleie av å høre på alle bortforklaringene fra både høyre og venstresida, mens problemene bare vokser fra år til år..
    Problemene vil fortsette å vokse fra år-til-år og kanskje er det blitt slik at tradisjonell, demokratisk partipolitikk ikke fungerer lenger?
    Vi må huske at demokratiet kom samtidig med at samfunnets verdier ble brutt opp og fordelt på annet vis, mellom borgerne. Borgerskapets opprør mot aristokrati og monarki førte til en utjevning, og handelsmannen ble viktigere enn godseieren og fikk større reell innflytelse på maktfordelingen.
    Mot dette kom så arbeiderbevegelsen, som krevde sitt. Det ble kjempet, det gikk med blod, svette og fabrikkbygninger, og til slutt ble man enige om at det var greiest å helle olje på stormfullt hav ved å innføre "demokratiske spilleregler". Men alt dette var mulig i en vekstøkonomi, planeten hadde tilsynelatende endeløse ressurser man kunne ta av (dvs, som europeere og senere amerikanere kunne ta av), men der er vi ikke lenger. Vi stanger mot ressursgrenser og tålegrenser og politikerne kan ikke dele ut like rundhåndet som før (olje på stormfullt hav), så nå blir vi urolige, vil sette opp barrierer, blir mer intolerante og det hele fyres opp av at vi forstår at de som kommer etter oss vil ikke få det like godt økonomisk og jobbmessig som tidligere generasjoner under det som ble kalt The Great Acceleration.


    Den var et blaff. Politikerne ble som pojken med guldbyxorna mens det stod på, og det var lett for dem å bli likt og verdsatt. Nå syns vi ikke at de er harde og tydelige nok, i kampen om det som bekymrer oss.

    Noe av det beste og tydeligste jeg har kommet over er de ubehagelige sannhetene som Anatol Lieven leverte i denne boken, når det gjelder utfordringene politikerne står overfor, og som gjør at vi er så misfornøyde med dem. Hans tese: vi nå holde igjen innenfor nasjonsstater, mot globale planer som ikke lenger er relevante, for på den måten å skape ny forståelse for det nasjonale prosjektet, dersom vi ønsker å stå beredt mot klimautfordringer og ressursknapphet. Om ikke, vil irrelevant sekterisk krangling bygd på utdaterte forutsetninger ødelegge fundamentet for det fellesskapet vi trenger om vi skal takle utfordringene.


    The Realist Case, kaller han det, og realisme trengs. Boken kan leses som en kritikk av rådende klimapolitikk, men er like mye en kritikk av rådende globaliseringspolitikk, bedriftsflukt til gunstige skatteregimer (Dubai har en reklamekampanje gående der de skryter av at virksomheter kan få "spesialtilpasset regulering"), og urealistiske tanker om globalt samarbeid på en klode med økende ressursknapphet.

    Jeg har delt ut mange eksemplarer til kontakter, Lieven burde sende meg et signert eksemplar.
    Og jeg får sure tilbakemeldinger fra urealistiske drømmere som innbiller seg at vi kan Kumbaya det vi står overfor nå og som ikke forstår hvordan jeg kan sende dem en bok som er så "på viddene".

    Løsningen er ikke "en sterk mann", men et sterkt tverrpolitisk samarbeid, men vi er langt fra å komme dit, fordi våre politiske partier er fastlåst i en politisk strid som var berettiget under den store akselerasjonen, men som er irrelevant under den store nedbremsingen vi befinner oss i.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.773
    Antall liker
    39.913
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Løsningen er ikke "en sterk mann", men et sterkt tverrpolitisk samarbeid, men vi er langt fra å komme dit, fordi våre politiske partier er fastlåst i en politisk strid som var berettiget under den store akselerasjonen, men som er irrelevant under den store nedbremsingen vi befinner oss i.
    Du utelot punktet om forpliktende internasjonalt samarbeid. Norsk miljøbevegelse ser ut til å ignorere det helt opplagte, like utenfor egen dørstokk.
    Allt gick igenom med stor marginal.

    – Det här är bra för klimatet, det är bra för folk, det är bra för arbetstillfällen i industrin, säger tyske kristdemokraten Peter Liese i en omedelbar kommentar i plenisalen i Strasbourg.
    Alla lagförslagen ingår i EU-kommissionens stora "Fit for 55"-paket, som lades fram sommaren 2021 för att garantera en utsläppsminskning till 2030 med minst 55 procent jämfört med nivåerna år 1990.
    Anti-EU-argumentene fra 1994 om «rikmannsklubb» etc låter hulere og hulere for hvert år som går, men berøringsangsten i norsk opinion er påfallende stor. Og da følger vi vel utviklingen nøye noen år til og forsøker finne på nye argumenter for hvorfor nordmenn ikke bør ha stemmerett i Europa, bare ved lokale valg.
     
    Sist redigert:

    Elmer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.08.2009
    Innlegg
    2.363
    Antall liker
    2.741
    Da har de byttet redaktør siden jeg sjekket. De hadde jo ei bærte som kom fra KUL Kommunistisk Universiteslag. Det var de som så på
    AKP m/l som "Borgerskapets skjødehunder".
    Gerd Liv Valla var i ledelsen i KUL. Noe hun ikke vil ha noen mening om i dag......
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.146
    Antall liker
    18.434
    Torget vurderinger
    2
    Du utelot punktet om forpliktende internasjonalt samarbeid. Norsk miljøbevegelse ser ut til å ignorere det helt opplagte, like utenfor egen dørstokk.


    Anti-EU-argumentene fra 1994 om «rikmannsklubb» etc låter hulere og hulere for hvert år som går, men berøringsangsten i norsk opinion er påfallende stor. Og da følger vi vel utviklingen nøye noen år til og forsøker finne på nye argumenter for hvorfor nordmenn ikke bør ha stemmerett i Europa, bare ved lokale valg.
    Nja, jeg er i gang med å organisere et møte for ledere i norske miljøorganisasjoner der de skal få orienteringer fra likesinnede i EU-land om verdien av EUs miljøinitiativ, så det er ikke noe jeg ignorerer.
    På den annen side, er det enorme motsetninger mellom EU-land om betydningen av miljøtiltak og om hvem som skal ta kostnadene for at de gjennomføres. Og det mobiliseres tungt i EU-land mot samme (7 cent påslag i dieselprisen utløste gule vester i Frankrike). Populismens fremvekst i EU-land er en funksjon av mobilisering mot klimainnsatsen som EU overnasjonalt ser et behov for. I nabolandet Sverige peker SD på motstand mot klimainnsats som et sentralt fundament for partiet, og dette er en gjennomgangsmelodi i mange EU-land -- og gjorde SD til største koalisjonsparti i Sveriges nye regjering, selv om det står utenfor. Jimmy Åkesson peker på klimamotstand som viktigere enn innvandringsmotstand, som partiet mener det har vunnet. Og dette dikterer klimapolitikken. Regjeringens klima- og miljøminister er underlagt næringsministeren og kalles "utsläppsminister" av kritikere.

    Og det er nettopp dette Anatol Lieven går gjennom i sin bok. Det mobiliseres tungt og populistisk i land etter land, fordi befolkningen ikke er villig til å ta klimastøyten og fordi populister kan utnytte dette for å bygge støtte for nye politiske bevegelser og partier (sjekk ny partidannelse i EU-land, som et eksempel).

    Så det er altså ikke noe som er glemt, men noe som er fortrengt, i slike gjennomganger som den du leverer, Asbjørn. EU kan diktere så mye det vil, men konsekvensen er at politiske bevegelser i EU-land får vann på mølla på opplagt vis, som burde vært forutsett, fordi det ikke er noen nasjonal forankring for det som skal gjennomføres, det oppleves som eksterne diktat.

    Og Anatol Lieven er hvass som en skarpretterøks på hva dette fører til og hva som kreves.

    Politikbyrån tar opp at regjeringspartiet Liberalernas yndlingstiltak, plastposeskatten de foreslo i opposisjon og fikk gjennomslag for, nå skal skrotes, etter påtrykk fra Sverigedemokraterna, som får lov til å ta æren for at Liberalerne (som har klima- og miljøministeren) må sluke kamelen. Dette som inngang til en større diskusjon om hvordan Sverige nå bråvender i klimainnsatsen.

    I Norge ligger INP nå til et mandat ved stortingsvalg og vil nok vokse ytterligere frem til det valget, som en illustrasjon. Og i Sverige er det jubel på SDs møter når lederne melder at "Nu skall vi skrota reduktionsplikten!"

     
    Sist redigert:

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.454
    Antall liker
    6.873
    Jeg er ikke så glad i harpemusikk, så jeg har gjort det jeg kan for å komme meg ned i kjelleren.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.653
    Antall liker
    11.660
    Like greit om en som tidligere var med i Boot Boys/Vigrid ikke ønsker å ta stilling til det han gjorde den gangen?
    Det kommer helt an på kontekst.
    Ref. Lars Gule. Han bar rundt på sprengstoff i Midt-Østen, i dag er han anerkjent forsker. Hvorfor skulle han behøve å stå til rette for "hundre år" gammel uforstand om og om igjen??
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.695
    Antall liker
    8.089
    Torget vurderinger
    0
    Jeg reagerer mest på at det synes som om de med ungdomssynder som kommer fra ventresiden skal tilgis mens de
    med synder som kommer fra Høyresiden aldri kan tilgis! Men unntak for Giske da!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn