I tiden fremover vil våre medier være fylt med nyheter fra USA, og fra valgkampen. Som alle vil ha fått med seg ble første utvelgelsesavstemming (kalles primary eller caucus av delstatene) gjennomført i går, i Iowa. Etter en lang runde med debatter der republikanske velgere én for én veide og forkastet alternativene, presterte Santorum å være den siste til å bli vurdert, og velgerne rakk ikke å forkaste ham.
Valget har handlet om å finne en non-Mitt Romney, og man har gått gjennom kortstokken et par ganger. I en artikkel i Aftenposten så jeg merkelig nok at mange mente Michelle Bachmann ville vært et godt valg (man hadde spurt politikere i H og FrP). Riktignok er det vanskelig å vite hvem man skulle vært for, i dette utvalget. Newt Gingrich var Clintons fiende da Gingrich satt sentralt i Kongressen - Gingrich begikk de etiske overtrampene han beskyldte Clinton for, en avledningsmanøver som holdt til han måtte gå av. Han har også skilt seg fra en kone som lå kreftsyk på sykehuset, ved å troppe opp på sykehuset og fortelle at han ville skille seg, og gifte seg med sin personlige assistent. Dette forhindrer ikke at Gingrich er meget opptatt av "family values".
Jeg syns republikanerne har malt seg selv inn i et hjørne, pga sin vilje til å lyve og fordreie virkeligheten. Resultatet er at man ender opp med kandidater som kjemper for "alternativ Amerika" som kun kan eksistere i fantasien, og som aldri har eksistert i fortiden.
Disse kandidatene er alle, med unntak av Ron Paul, fullkomment uvillige til å akseptere rettighetene som gis av landets grunnlov. Paul er på den annen side meget godt orientert i den, men foretrekker lovverket slik det ble definert frem til ca. midten av 1800-tallet. Han har usedvanlig lite til overs for hele Civil Rights Movement (Borgerrettighetsbevegelsen), og mener at Civil Rights Act er grunnlovsstridig, så da kan man forestille seg hva annet han er i stand til.
Fortiden var bedre før - eller nostalgien er ikke lenger hva den var.
I går gjennomførte en del av USAs progressive et "drinking game" under talene til de ulike kandidatene etter at resultatene ble kjent. Oppgaven var å ta en drink hver gang man så noen som ikke var hvit rundt kandidatene under talen.
"Hell, I'm going to be sober tonight," kom det fra en av dem jeg fulgte sendingene sammen med. Og riktignok ble det få anledninger til å ta seg en oppstiver.
Årets valg i USA vil handle om hvorvidt landet skal deles likt med folk fra mange ulike bakgrunner, eller om det tilhører den rasen som befant seg på Mayflower da skipet kastet anker ved Cape Cod 11. november 1620.
Det å ha aner til en av familiene som var ombord er viktig i USA, og det er trengsel blant dem som mener de har slike - tilsvarende veksten i antallet som mener de var på Sex Pistols konsert på Pingvin Club i Oslo i 1977.
Det vil nå bli en usedvanlig skitten valgkamp, og i løpet av dagene som kommer vil dere ikke tro hva dere kommer til å lære om Rick Santorums holdning til samfunnsstyring. Det trodde heller ikke velgerne i hans hjemstat. De sendte ham som senator til Kongressen med et stort flertall, og lot være å gjenvelge ham med den største marginen i delstatens historie. Noen ganger våkner man vel sent fra en vond drøm, tenkte Pennsylvanerne, men det var godt vi våknet.
Nå er det USAs tur.
Jakten på en non-Mitt vil fortsette. "He looks just like the guy who fired you and closed down the plant." Romneys personlige ambisjoner har gitt ham et moralsk kompass med en nål som roterer, og det finnes en del fornøyelige YouTube-videoer der han inntar et større utvalg ulike standpunkt innenfor samme emne, alt etter publikum. Obama drømmer om å få Romney som motstander under kommende valg.
Den eneste som vil kunne argumentere på intellektuell likefot med Obama er Ron Paul - men det blir en debatt vi vanskelig kommer til å tro, om den kommer. Og den vil ha metadimensjoner som vil resonnere langt utenfor USAs grenser.
Republikanernes største problem er deres virkelighetsfornekting, som kan strekke seg langt. Eric Cantor, majoritetsleder i Representantenes hus, er førende virkelighetsmotstander. I likhet med de fleste i dagens GOP er han ute etter å redusere landets styrende organer mest mulig, og å redusere skattlegging maksimalt. I slik grad at man lukker øynene for at Ronald Reagan (disse republikanernes gud) selv økte skattene ved flere anledninger, for å sikre at statsfinansene skulle gå rundt.
Nylig i 60 Minutes sendingen der Eric Cantor skulle dybdeintervjues, og hans pressesjef ropte til intervjueren at Reagan aldri hadde økt skattene, da intervjuer påstod dette. Eric Cantor fastholder samme overbevisning, til tross for at USAs offisielle arkiver, historiske arkiver, nyhetsmedier, Ronald Reagan Library o.a. mener noe annet.
Det blir litt av et valgår!
http://www.cbsnews.com/8301-18560_1...-rep-eric-cantor/?tag=contentMain;cbsCarousel
Det er verdt å lese intervjuet, eller se segmentet via linken, men her er den relevante delen. 60 Minutes gikk til klipp der Reagan sa det motsatte. Fornøyelig Monty Python aktig.