RODA, tror ikke man kom med konkrete råd om hvor mye karbo,fett etc i de nye rådene.
Ja, tror at de flest er enige om at man bør unngå raffinerte karbohydrater som sukker og fint mel, samt dårlig fett som transfett. Tror det er vel så viktig å tenke på hva man ikke spiser. Der mener jeg lavkarbo/lchf er en utmerket teknikk for å få redusert søtsug og kraving.
Det er vel det mettede fettets rolle i kostholdet som det er mest uenighet om her. Siden man siden 60 tallet skal redusere fett i kosten for å redusere forekomst av hjertesykdom, så må de jo hovedsaklig erstattes med karbohydrater, i praksis ofte av dårlig kvalitet. Nå er det veldig mye som taler for at man har tatt feil angående hjerte kar/sykdommer og mettet fett, og jeg tror derfor det anbefalte balanserte kosthold i fremtiden ikke er det samme som i dag. På tide å hoste frem andre hypoteser? Sammenheng mellom sukkerforbruk og sykdom?
Rune Blomhof leder av den siste kostholdsrapporten:
Men i store kontrollerte studier har man sett at effekten av å redusere totalt inntak av fett og matvarer med mettet fett har blitt mindre enn forventet. Dette er utrolig interessante funn, selv om vi ikke helt skjønner hvorfor, så vi får bare forske videre, sier han.
og
"Det er fremdeles grunn til å begrense mettet fett selv om forskningen tyder på at det i seg selv ikke gir hjerte- og karsykdommer, mener Blomhoff. Han begrunner dette blant annet med at matvarer med mye fett ofte inneholder mye energi."
Så resultatet ble ikke som forventet, kanskje hele hypotesen om mettet fett og hjertesykdom rett og slett er feil, og det franske paradokset ikke er ett paradoks. Men vi holder fast på de opprinnelige rådet om å unngå fett fordi det er mye energi i det?