Lite aktivitet på denne tråden, men den som venter på noe godt skal ikke vente forgjeves. ;D
Jeg fikk denne artikkelen fra en oppegående kamerat, og den peker på noen interessante sammenhenger.
Drivhuseffekten - skritt for skritt.
Den etterhvert svært så berømte drivhuseffekten kan kort oppsummeres på følgende måte. Solstråling inneholder hele spekteret av elektromagnetisk stråling; fra lange radiobølger til kort høyenergetisk UV-lys. En stor del av denne strålingen reflekteres tilbake til verdensrommet, særlig på grunn av skylagene. En del av strålingen når imidlertid ned til atmosfæren under skylagene (eller ved klart vær) - en del helt til jordskorpen. På vei ned dit passerer solstrålingen de ulike atmosfæriske komponenter. Flere av disse, i særdeleshet CO2 og H20 har evnen til å absorbere stråling med høy frekvens og energi. Når CO2 og H2O molekylene opptar denne energien omdannes den til svingninger i molekylene. Slik svingning kjenner vi som varme. Jo mer CO2 og H2O solstrålingen passerer, jo større del blir tatt opp og omdannet til varme. Også stråling som normalt ville blitt reflektert vil bli absorbert på denne måten på veien ut. Resultatet av økt konsentrasjon av CO2 i atmosfæren blir dermed global oppvarming. Jorda er med andre ord et ustabilt system som ved utslipp av såkalte klimagasser - gasser med den egenskapen at de kan absorbere varme (det kan i prinsippet alle gasser) og dermed påvirke det globale klima - kan gjennomgå store varige endringer som følge av dette utslipp. En del hevder endog at en slik oppvarming vil få en selvforsterkende effekt fordi økt temperatur som følge av økt konsentrasjon av CO2 i atmosfæren gir mer vanndamp, og vanndamp vil bidra ytterligere til nevnte drivhuseffekt. Men er det virkelig slik?
Kjemikerens svar - massevirkningsloven & Le Châtelier's prinsipp
CO2 sluppet ut i atmosfæren forblir ikke der til evig tid. De to norske kjemikere Guldberg og Waage oppdaget og formulerte i 1864 et fenomen som har blitt kalt "massevirkningsloven" - eller Guldberg og Waages lov. Le Châtelier utdypet dette i 1884. Hvis man gjennomgår beregningene til dem som hevder at global oppvarming er menneskeskapt og et resultat av CO2-utslipp vil en oppdage at massevirkningsloven og Le Châteliers prinsipp er utelatt fra alle beregninger. Vi tar ikke stilling til om dette er med overlegg, et resultat av at de forskere som hevder dette standpunkt kan bli arbeidsløse dersom resultatet ikke er riktig, eller rett og slett dårlig fagkunnskap. Vi nøyer oss imidlertid med å anvende Guldberg og Waages lov på CO2 slik den faktisk er i funksjon som en integrert del av klima på kloden.
CO2 (g) <=> CO2 (aq) <=> CaCO3(aq) <=> CaCO3(s)
For dem som ikke har lest kjemi i grunnskolen ser dette kanskje lite relevant ut. Dog;
CO2(g) representerer CO2 i gassform.
CO2(aq) representerer CO2 oppløst i verdenshavene (AQua),
CaCO3(aq) er kalsiumkarbonat løst i vann, mens
CaCO3(s) er kalsiumkarbonat i fast form - bedre kjent som kalkstein.
Tegnet mellom de ulike formene er et likevektstegn.
Det er nettopp her massevirkningsloven kommer inn; tilfører vi mer til en av de fire komponentene, vil det innstille seg en ny likevekt der det vi har tilført blir fordelt på de tre andre formene. Dette kan sammenliknes med fire husstander med hvert sitt toalett. Dersom deres felles avløp går tett og en av beboerne heller 100 liter vann i sin do, vil vannet bli fordelt jevnt i kjelleren til alle de fire uheldige beboere.
Altså, tilføres mer CO2 til atmosfæren vil det, i henhold til Guldberg og Waages massevirkningslov, føre til at det dannes mer CaCO3(aq) og denne vil felles ut i verdenshavene som kalkstein. Det er god plass til kalkstein i verdenshavene. Det er også praktisk talt ubegrenset med kalsium der til å inngå i bindinger med karbondioksyd. Men det er enda en god nyhet; jo varmere havene er jo fortere vil reaksjonene gå og jo raskere vil CO2 bli tatt ut av atmosfæren og omdannet til kalsiumkarbonat CaCO3 til glede for alle sportsdykkere og andre havlevende dyr som liker korallrev.
For de spesielt interesserte og for at ingen skal kunne si at vi jukser, inkluderes hele settet av reaksjonene mellom kalsium, slik det foreligger i ioneform løst i havet, og CO2;
CO2(g) + H2O(l) -> H2CO3(aq)
H2CO3-(aq) + 2OH(aq) -> CO3²-(aq) + 4H2O(l)
Ca2+(aq) + CO3²- -> CaCO3(s)
Det kan være verdt å nevne at også andre metallioner inngår i liknende likevekter. Tilgangen til CO2 er det heller ikke noe galt med siden CO2 ikke vil stige opp og danne et lag øverst i atmosfæren (slik det gjerne fremstilles) som glasset i et ekte drivhus, men tvert imot er tyngre enn luft og etterhvert som det blir avkjølt vil falle ned til havoverflaten.
Undersøkelser (Houghton et al. (1990)) viser også at det ved forbrenning av fossilt brensel dannes høyere konsentrasjoner (-26 permil) av en tyngre karbonisotop (C13) enn det man finner i CO2 som representerer økningen i atmosfærekonsentrasjon. Det er altså ikke CO2-utslippet fra bruk av fossilt brensel som representerer økningen, men annet "naturlig" CO2 (-7 permil), slik en ville forvente av Guldberg og Waages lov.
Link
Jeg vil ellers minne om fredagspilsen som går av stabelen i dag. ;D