Apropos:
http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/12/19/521710.html
http://www.dsri.dk/~hsv/html_Carls_solartikel.htm
Bra og interessant artikkel du la inn Honkey, for de som ikke gidder å lese hele vil jeg jo fremheve bla. dette:
Målinger av temperaturen på bakken og fra satellitt- og ballongmålinger synes å oppvise vidt forskjellige trender i løpet av denne perioden. Bakkemålinger som IPCC baserer seg på, viser en global oppvarming på ca. 0.13 grader per tiår. Det bør bemerkes at temperaturmålinger fra bakken, som vanligvis benyttes i IPCCs beregninger av global oppvarming, er blitt sterkt kritisert. Kritikken rettes blant annet mot utvelgelsen av målestasjoner, som viser seg å ligge nær tett befolkede områder. Målingene forventes her å være påvirket av den lokale temperaturstigningen som normalt følger av urbanisering. I områder med lav befolkningstetthet finner en lite eller ingen økning i temperaturen. Effektene av urbaniseringen underbygges av satellittmålinger som også har en global dekning i motsetning til bakkestasjonene.
Stikk i strid med målingene fra bakken viser satellitt- og ballongmålinger av temperaturen i nedre troposfære en svak nedadgående trend de siste 18 årene (henholdsvis -0.01 til -0.07 grad per tiår
En kan ved ulike metoder anslå at den globale temperaturen har variert med omkring 0.5 grad i løpet av de siste 100 år, som vist i Figur 1. En ser her at den sterkeste økningen fant sted før omkring 1940. Med utgangspunkt i estimerte menneskeskapte utslipp av CO2 tilsier klimamodellene at en skulle ha en global temperaturøkning på 0.5 - 1.5 grader i samme periode. Problemet i denne forbindelse er at de globale temperaturøkningen fant sted før de antatt sterke CO2-utslippene, mens det de seneste 50 år ikke har vært en påviselig temperaturøkning.
I den omfattende litteraturen om drivhuseffekten tas det lite hensyn til solare variasjoner. Dette er urovekkende når en vet at borekjerner i isbreer, radioaktivt karbon, vekstringer i trær og paleontologiske undersøkelser har avdekket tidligere variasjoner i klima på tidsskalaer som er korrelert med solaktivitet. For eksempel falt den såkalte «lille istid» (1450-1850) sammen med svært lav solaktivitet. Solens variasjon kan også henge sammen med at det rundt 1000 - 1200-tallet fant sted en økning i temperaturen. Varmen førte blant annet til at isen på Grønland trakk seg tilbake, noe som gjorde vikingenes bosetning mulig. Senere falt middeltemperaturen igjen, isen trakk ned mot havet, og de nye beboerne ble fordrevet. En varmere periode under romertiden falt også sammen med stor aktivitet på solen. På denne tiden blomstret rødvinsindustrien i Sør-England.
I følge Henrikk Svensmark ( den danske forskeren i filmen) så oppfatter jeg det som om han mener at solen og andre effekter i verdensrommet står for den oppvarmingen(?) vi bekymrer oss for i dag.
Jeg skjønner heller ikke hvorfor alt skal svartmales så til de grader. Om noen områder på jorden blir ubeboelige, vil andre områder tvert i mot bli beboelige. Dette skjer ikke over natten, mennesker flytter mye på seg allerede i dag, det er liten grunn til å tro at dette vil avta. Mulig det er naivt å tro at man ville hjelpe de som sulter om man ikke brukte pengene på klimatiltak, men det må da være lov å peke på det absurde i denne pengebruken og de uforståelige prioriteringene. Grunnen til at folk sulter og lider i dag er stort sett forårsaket av andre menneskers undertrykkelse, krig og økonomi, om viljen hadde vært til stede kunne man ha ordnet opp, men når en diktator ønsker å la sine landsmenn lide, eller når grupper kriger om et landområde, vil menneskene som bor der lide, dette har ikke noe med klima å gjøre, dette står menneskelig ondskap for.
Og sånn vil det nok fortsette uansett om temperaturen går opp eller ned.