OMF skrev:
Supertramp skrev:
OMF skrev:
Skal man uttale seg om matematikk er det greit å kunne regne, skal man si noe om fysikk så er det ofte greit å ha lest litt fysikk og skal man si noe om finans/økonomi så er det greit å vite litt hvordan helt grunnleggende mekanismer fungerer. Selv om økonomi på mange måter omhandler alle - i form av skatter, lønninger, markeder, fordeling osv - så er det ikke dermed sagt at alle kan noe om det. Det blir litt som medisin - vi har alle hatt vondt i en fot, vi skjønner alle at det er dumt med røyking, overvekt, influensaempedemi og gonoré - men det er nok best at det er doktorene som foreskriver medisin.
Mvh
OMF
Så du mener helt fast og bestemt at høyt utdannede økonomer er de som alltid vet best om økonomi? Å, nei du.......
Vel - hvis man skal uttale seg om ting som er litt mer komplisert enn å låne penger til hus og fordele månedslønnen over 30 dager - feks om nasjonal/global likviditetesstyring, grunnlag for økonomiske vekst, effektivitetstap ved beskatning, valutaprising, derivathandel og feks strukturerte spareprodukter så vil jeg nok hevde at du har fint lite å komme med hvis man ikke har økonomisk utdannelse ja!
Mvh
OMF
Det er ingen grunn til å undervurdere økonomifaget, men det som har skjedd de siste 30 årene er en stor overvurdering av økonomer og deres fag. Den politisk/økonomiske styringen vi hadde i etterkrigstiden ble svekket på 80-tallet og usikkerheten om fremtiden har økt siden.
LEvestandarden, forventet levealder, antall kriger osv har utelukkende blitt bedre Dette har ført til at økonomene er de som blir hentet fram i media (i stedet for politikerene) for å mene mye om utviklingen da økonomien påvirker utviklingen mer enn før og fordi politikerene til dels har abdisert som følge av dette.
Helt uenig - i mine øyne er det alt for lite fagpersoner i medie - i dag er alt blitt politisert, og faktisk kunnskap verdsettes ikke lengreDesverre. Økonomifaget er like ufullkommente som psykologi,
KJenner ikke til psykologifaget, men har vel inntrykk at de har kommet langt - så det er sikkert ikke så feil det du skriver - uten at jeg helt skjønner meningen og kompetente økonomer er uenige om grunnleggende faglige retninger
De er nok ikke så uenig som du vil ha det til. Og selv om du i følge deg selv har lest mange hyllemeter med økonomisk pensumlitteratur - så tviler jeg på at du og Espen har spesiellt god kunnskap om hva som undervises på feks sivøk studiet og spørsmål og danner skoler/menigheter. I USA har vi "Chicago skolen" med Milton Friedman som yppersteprest. Denne menigheten har hatt stor påvirkning på det som skjedde på 80-tallet, og siden den tid har verdensøkonomien "gått på fylla" for å sitere en kjent amerikansk skuespiller (spiller "Gordon Gekko" i "Wall Street").
Det er vel faglige uenigheter inne så godt som alle fagfelt - hvorfor er dette et problem med finans..?
Så har vi de som ikke er med på at finanskrisen har med dereguleringer og liberalisme å gjøre. De kan jo lese Alan Greenspans (ekstremliberaler Bush sin finansminister) innrømmelser om egne dereguleringsfeil her:
Tja - de fleste er vel enig om at vi trenger mer reguleringer og feks mer soliditet til bankene, men det betyr jo ikke markedsøkonomi pog finans som fagfelt har feilet!
http://www.telegraph.co.uk/finance/...akes-in-once-in-a-century-credit-tsunami.html
Den politisk/økonomiske styringen vi hadde i etterkrigstiden ble svekket på 80-tallet og usikkerheten om fremtiden har økt siden.
http://www.dagbladet.no/kultur/2008/04/25/533608.html
Dagens siviløkonomer er gjennomgående preget av høyrebølgen og dens liberalforherligende "pastorer". Det er nesten på nivå med T4PC, for de som husker den "menigheten".