G
Gjestemedlem
Gjest
Det anbefales å bla igjennom Venstres prinsipprogram hvis man ikke kjenner helt til hva liberale verdier betyr.
http://www.venstre.no/files/organisasjon/organisasjon/prinsipprogram_2007_skjerm.pdf
På den økonomiske siden ønsker Venstre en ordning der alle borgere er sikret et minimum av inntekt, uanvhengig av arbeidsførhet eller livssituasjon. Et system som på en verdig måte sikrer borgere et minimum av økonomisk selvstendighet og verdighet uten å gjøre dem til sosialklienter og trygdede. Borgerlønn er god modell for dette.
Jeg er også en motstander mot at store deler av den oppvoksende generasjon skal gjøres til kriminelle bare fordi de lytter til musikk fra internett og ikke fra Platecompaniet, eller ser en TVepisode som kanskje aldri ellers når norske skjermer. Det er også svært unødvendig å lage kriminelle ut av mennesker med rusproblemer. Det bør løses medisinsk og ikke som et kriminalproblem. Det vil også fjerne svært mye av vinningskriminaliteten rundt rusmiddelproblematikken.
Det er også ønskelig å videreføre et samfunn som ikke er har som sitt mål å overvåke borgere bare i tilfelle de skulle finne på noe galt en gang. En styrking av datatilsynet og borgeres rettighet til å være beskyttet mot overivrige velmenende politikere og overvåkningspoliti. CC-kameraer i det offentlige rom, kameraer langs veiene som registrerer alle bilnumre selv om man ikke kjører for fort, overvåking av telefoner, rom, ransakinger på gaten etc. etc. Alle ting som politistatstilhengere i frp ikke ser det minste problem med å innføre. HVis noe kan gi mer makt til en politimann så driter de i konsekvendene for samfunnet og den frie borger ellers.
Fra progammet deres om dette:
"Må vike
Offentlige dokumenter er fulle av gode analyser om behovet for et bedre personvern. Sjelden har vi hatt flere alvorlige saker der personvernet burde hatt forrang. Likevel må personvernet vike hver gang. Listen over saker der personvernet er i fare er lang: Datalagringsdirektivet, den mulige overvåkingen fra Forsvarets sikkerhetstjeneste, svensk overvåkingslov og innsyn i helsejournaler er noen eksempler.
Venstre mener det ikke er mulig å være liberal uten å bry seg om frihet fra registrering, overvåking og inngripen i privatlivet. Vi har tatt flere initiativ i Stortinget på personvernområdet.
Personvern et fundament
Ytringsfrihet og personvern er en del av fundamentet i et liberalt demokrati, og denne regjeringen angriper grunnmuren. Veien til helvete er brulagt med gode hensikter."
Saken der den rødgrønne regjeringen fremmet lovforslag som skulle beskytte "religiøse følelser" og forby krasse ytringer mot kristensommen og islam bør også stå friskt i minne når man skal se på forskjellene mellom SV/SP og Venstre når det gjelder enkeltmennesket rettigheter når de komme i konflikt med gruppeinteresser.
Avvikling av statskirken er og viktig i denne sammenhengen. Staten har da ingen verdens ting med å befatte seg med relgiøse anliggender. Det er da opp til spesielt interesserte og frivillige organisasjoner.
----
Lite utdrag fra Venstres prinsipprogram:
Grunnlaget for Venstres politikk:
Det kan jo virke som litt svada, og dette er jo også fra prisipprogrammet og ikke stortingsprogrammet. Men selv om sakene virker som en barnehagetale så er det likevel grunnleggende forskjeller i at disse vektlegges i motsetning til frps eller Røds tanker om hvordan landet skal være å leve i for borgerne.
10 liberale prinsipper
1. Friheten skal gjelde overalt, for alle
Liberalismens mål er enkeltmenneskets frihet. Venstre vil utvide den enkeltes mulighet til å ha makten i eget liv uavhengig av kjønn, livssituasjon og bakgrunn. Vi hviler først når friheten gjelder overalt, for alle.
2. Det personlige ansvaret er ufravikelig
Alle har ansvar for egne valg. For Venstre er dette like grunnleggende som retten til frihet. Vi er overbevist om at den som gis anledning til å ta ansvar, griper muligheten og gjennom det vinner økt verdighet og frihet. De som trenger samfunnets hjelp til å leve et verdig liv, skal få det.
3. Alle har ansvar for hverandre, for miljøet og for kommende generasjoner
Alle har ansvar for hverandre og for å sikre at kommende generasjoner har samme muligheter til frihetsutfoldelse som oss. Vi plikter å hjelpe andre med å sikre forutsetningene for frie liv, blant annet gjennom å bygge sterke felles institusjoner, ved å bekjempe fattigdom og ved å respektere naturens egenverdi og bærekraft.
4. Virkelig frihet forutsetter felleskap og rettferdighet
En fri verden kjennetegnes av rettferdighet, verdighet og muligheter for alle. Frie samfunn har lokale, nasjonale og globale felleskapsinstitusjoner og et godt sikkerhetsnett for alle. Frie samfunn er rettferdige og åpne der enhver person med de nødvendige evner og innsatsvilje, skal kunne nå enhver posisjon i samfunnet.
5. Alle er likeverdige, men ingen er like
Liberalismen er raus. For Venstre er det en verdi i seg selv at mennesker er ulike og tar ulike valg. Respekten for ulikhet inkluderer fordi den innebærer nysgjerrighet i møte med det ukjente, og toleranse for at det gode liv ikke er likt for alle. Toleranse betyr respekt, ikke likegyldighet eller feighet.
6. Politikk skal fremme livskvalitet og menneskelig vekst
Det liberale engasjementet for frihet går lengre enn å sikre alle materiell trygghet og velstand. Overalt i verden kjennetegnes det gode liv av mer enn det materielle av kultur og åndsliv, frivillig arbeid og læring. Liberal politikk skal sikre dette som reelle muligheter for alle i et samfunn.
7. Politisk makt skal komme nedenfra
Politisk makt og styring skal forankres i demokratiske institusjoner med stemmerett for alle. Demokrati, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, og trosfrihet er grunnleggende liberale rettigheter. De viktigste avgjørelsene som gjelder fellesskapet, skal tas av folkevalgte organer.
8. Makt skal spres og balanseres
Et liberalt samfunnssystem består av fire bærebjelker: Demokratiet, rettsstaten, det sivile samfunn og markedsøkonomien. Venstre er opptatt av å sikre disse institusjonenes åpenhet, uavhengighet og samspill. Spredning av makt og åpenhet om maktutøvelse er nødvendig for å hindre autoritær politikk, maktmisbruk og korrupsjon.
9. Den liberale staten er upartisk, sterk og begrenset
Den liberale staten må bygge sterke fellesskapsinstitusjoner for å sikre frihet og muligheter for alle, uten å frata den enkelte ansvar. Staten må være nøytral overfor livssyn. Den liberale statsmakten må respektere begrensninger i egen makt, og dens systemer skal være enkle og tilgjengelige for borgeren. Staten har et spesielt ansvar for å verne om mindretallets rettigheter. For liberale er det forskjell på det vi ikke liker og det vi vil forby.
10. Liberalismen er optimistisk og alltid underveis
Det liberale samfunnet er alltid underveis og åpent for bedre løsninger, skapt gjennom kraften i de bedre argumenter og gjennom mennesker som får brukt evnene sine. Venstres optimisme er grunnlagt på en sterk tillit til menneskenes skaperkraft og en tro på at det i fellesskap er mulig å legge grunnlag for frie liv, overalt - for alle.
http://www.venstre.no/files/organisasjon/organisasjon/prinsipprogram_2007_skjerm.pdf
Jeg er overhodet ingen mostander av staten som sådan. Det er en god organisator for å få gjort oppgaver som er til vårt felles beste, men det er unødvendig at de legger reguleringer på enkeltmennesker som er hemmende og kuende for deres livsførsel. I allefall så lenge det ikke kommer i utilbørlig konflikt med andre mennesker i praksis. Det viktigste er at staten "respekterer begrensningene i egen makt, og ikke søker å utvide den mest mulig".Stenna skrev:Høres ut som du beskriver et anarki, hvor kommer staten inn i dine liberale drømmer, for vi skal vel fortsatt ha en statsmakt?
Nå har jeg forsåvidt ikke nevnt bigami, men et eksempel på en libralisering her er jo støtten til den nye ekteskapsloven som sidestiller lesbiske og homofile med hetrofile parforhold. Her kjemper de mot stokk konservative og dypt religiøse mennesker som mener at deres egne religiøse lover og dogmer har en slags overstyringsrett på andre mennesker. Det er vel ikke noe i veien med bigami heller hvis folk ønsker denne formen for samliv, men det vil nok være endel store praktiske problemer med å omskrive alt regelverk til å tilpasses flere enn to mennesker i folhold. Jeg er også en motstander mot f.eks. at politiet skal bruke ressurser på å overvåke hvem som har seg med hvem, og om det eventuelt er kompensasjonsformer med i bildet. Her er de i sterk kontrast til både de mørkerøde feministene og de tungt religiøse. Samlivsformer og sexliv mellom voksne mennesker skal ikke reguleres av hverken ottarfeminister, indremisjonskristne, konservative krefter eller maktmisbrukende statspolitikere.Jeg er fullt klar over at deler av unge venstre ikke ønsker at staten eller religion skal bestemme hvor mange koner/menn en har, men når legalisering av bigami ikke står i Venstres partiprom, kan du peke på konkrete liberale saker i programmet som du mener vil medvirke til din liberale drøm?
På den økonomiske siden ønsker Venstre en ordning der alle borgere er sikret et minimum av inntekt, uanvhengig av arbeidsførhet eller livssituasjon. Et system som på en verdig måte sikrer borgere et minimum av økonomisk selvstendighet og verdighet uten å gjøre dem til sosialklienter og trygdede. Borgerlønn er god modell for dette.
Jeg er også en motstander mot at store deler av den oppvoksende generasjon skal gjøres til kriminelle bare fordi de lytter til musikk fra internett og ikke fra Platecompaniet, eller ser en TVepisode som kanskje aldri ellers når norske skjermer. Det er også svært unødvendig å lage kriminelle ut av mennesker med rusproblemer. Det bør løses medisinsk og ikke som et kriminalproblem. Det vil også fjerne svært mye av vinningskriminaliteten rundt rusmiddelproblematikken.
Det er også ønskelig å videreføre et samfunn som ikke er har som sitt mål å overvåke borgere bare i tilfelle de skulle finne på noe galt en gang. En styrking av datatilsynet og borgeres rettighet til å være beskyttet mot overivrige velmenende politikere og overvåkningspoliti. CC-kameraer i det offentlige rom, kameraer langs veiene som registrerer alle bilnumre selv om man ikke kjører for fort, overvåking av telefoner, rom, ransakinger på gaten etc. etc. Alle ting som politistatstilhengere i frp ikke ser det minste problem med å innføre. HVis noe kan gi mer makt til en politimann så driter de i konsekvendene for samfunnet og den frie borger ellers.
Fra progammet deres om dette:
"Må vike
Offentlige dokumenter er fulle av gode analyser om behovet for et bedre personvern. Sjelden har vi hatt flere alvorlige saker der personvernet burde hatt forrang. Likevel må personvernet vike hver gang. Listen over saker der personvernet er i fare er lang: Datalagringsdirektivet, den mulige overvåkingen fra Forsvarets sikkerhetstjeneste, svensk overvåkingslov og innsyn i helsejournaler er noen eksempler.
Venstre mener det ikke er mulig å være liberal uten å bry seg om frihet fra registrering, overvåking og inngripen i privatlivet. Vi har tatt flere initiativ i Stortinget på personvernområdet.
Personvern et fundament
Ytringsfrihet og personvern er en del av fundamentet i et liberalt demokrati, og denne regjeringen angriper grunnmuren. Veien til helvete er brulagt med gode hensikter."
Saken der den rødgrønne regjeringen fremmet lovforslag som skulle beskytte "religiøse følelser" og forby krasse ytringer mot kristensommen og islam bør også stå friskt i minne når man skal se på forskjellene mellom SV/SP og Venstre når det gjelder enkeltmennesket rettigheter når de komme i konflikt med gruppeinteresser.
Avvikling av statskirken er og viktig i denne sammenhengen. Staten har da ingen verdens ting med å befatte seg med relgiøse anliggender. Det er da opp til spesielt interesserte og frivillige organisasjoner.
----
Lite utdrag fra Venstres prinsipprogram:
Grunnlaget for Venstres politikk:
Det kan jo virke som litt svada, og dette er jo også fra prisipprogrammet og ikke stortingsprogrammet. Men selv om sakene virker som en barnehagetale så er det likevel grunnleggende forskjeller i at disse vektlegges i motsetning til frps eller Røds tanker om hvordan landet skal være å leve i for borgerne.
10 liberale prinsipper
1. Friheten skal gjelde overalt, for alle
Liberalismens mål er enkeltmenneskets frihet. Venstre vil utvide den enkeltes mulighet til å ha makten i eget liv uavhengig av kjønn, livssituasjon og bakgrunn. Vi hviler først når friheten gjelder overalt, for alle.
2. Det personlige ansvaret er ufravikelig
Alle har ansvar for egne valg. For Venstre er dette like grunnleggende som retten til frihet. Vi er overbevist om at den som gis anledning til å ta ansvar, griper muligheten og gjennom det vinner økt verdighet og frihet. De som trenger samfunnets hjelp til å leve et verdig liv, skal få det.
3. Alle har ansvar for hverandre, for miljøet og for kommende generasjoner
Alle har ansvar for hverandre og for å sikre at kommende generasjoner har samme muligheter til frihetsutfoldelse som oss. Vi plikter å hjelpe andre med å sikre forutsetningene for frie liv, blant annet gjennom å bygge sterke felles institusjoner, ved å bekjempe fattigdom og ved å respektere naturens egenverdi og bærekraft.
4. Virkelig frihet forutsetter felleskap og rettferdighet
En fri verden kjennetegnes av rettferdighet, verdighet og muligheter for alle. Frie samfunn har lokale, nasjonale og globale felleskapsinstitusjoner og et godt sikkerhetsnett for alle. Frie samfunn er rettferdige og åpne der enhver person med de nødvendige evner og innsatsvilje, skal kunne nå enhver posisjon i samfunnet.
5. Alle er likeverdige, men ingen er like
Liberalismen er raus. For Venstre er det en verdi i seg selv at mennesker er ulike og tar ulike valg. Respekten for ulikhet inkluderer fordi den innebærer nysgjerrighet i møte med det ukjente, og toleranse for at det gode liv ikke er likt for alle. Toleranse betyr respekt, ikke likegyldighet eller feighet.
6. Politikk skal fremme livskvalitet og menneskelig vekst
Det liberale engasjementet for frihet går lengre enn å sikre alle materiell trygghet og velstand. Overalt i verden kjennetegnes det gode liv av mer enn det materielle av kultur og åndsliv, frivillig arbeid og læring. Liberal politikk skal sikre dette som reelle muligheter for alle i et samfunn.
7. Politisk makt skal komme nedenfra
Politisk makt og styring skal forankres i demokratiske institusjoner med stemmerett for alle. Demokrati, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, og trosfrihet er grunnleggende liberale rettigheter. De viktigste avgjørelsene som gjelder fellesskapet, skal tas av folkevalgte organer.
8. Makt skal spres og balanseres
Et liberalt samfunnssystem består av fire bærebjelker: Demokratiet, rettsstaten, det sivile samfunn og markedsøkonomien. Venstre er opptatt av å sikre disse institusjonenes åpenhet, uavhengighet og samspill. Spredning av makt og åpenhet om maktutøvelse er nødvendig for å hindre autoritær politikk, maktmisbruk og korrupsjon.
9. Den liberale staten er upartisk, sterk og begrenset
Den liberale staten må bygge sterke fellesskapsinstitusjoner for å sikre frihet og muligheter for alle, uten å frata den enkelte ansvar. Staten må være nøytral overfor livssyn. Den liberale statsmakten må respektere begrensninger i egen makt, og dens systemer skal være enkle og tilgjengelige for borgeren. Staten har et spesielt ansvar for å verne om mindretallets rettigheter. For liberale er det forskjell på det vi ikke liker og det vi vil forby.
10. Liberalismen er optimistisk og alltid underveis
Det liberale samfunnet er alltid underveis og åpent for bedre løsninger, skapt gjennom kraften i de bedre argumenter og gjennom mennesker som får brukt evnene sine. Venstres optimisme er grunnlagt på en sterk tillit til menneskenes skaperkraft og en tro på at det i fellesskap er mulig å legge grunnlag for frie liv, overalt - for alle.