Joda, jeg var aktiv på AVforum, men det begynner jo å bli veldig mange år siden, så det ringer ingen bjelle.
Uansett, det er ikke noe i vitenskapen som dikterer hva man skal høre, hvor lenge, hvor man skal befinne seg, hva slags utstyr man skal bruke osv. Når det snakkes om blindtester med statistisk verdi sier vitenskapen noe om hva man ikke får lov til å vite, hvordan den hemmeligholdte informasjonen skal håndteres, hvordan man skal generere tabellen for hvilket testobjekt som er X i hvert sample osv, men alt dette handler jo om å fjerne muligheten til å manipulere testen.
Når det gjelder anbefalinger basert på vitenskaplig konsensus derimot, og det skal man ikke ta så lett på, så er det ingen tvil om at for å identifisere forskjeller så er sannsynligheten høyere jo kortere skifter man har, ned til en viss lengde så klart, men da snakker vi ikke om en verdi på mange sekunder. Det betyr jo bare at jo lengre skifter, jo høyere er sannsynligheten for et nullresultat. Det skader selvsagt ingen, men gjør potensielt testen noe mindre verdt.
Det vil også være hevet over en hver tvil at om et oppsett som er av svært god kvalitet, i et rom med veldig lavt støygulv, god og jevn akustikk osv, vil ha mindre som står i veien for at lytterne skal kunne identifisere forskjellene.
Med tanke på valg av utstyr så vil ekstrem mismatch mht impedans bidra til langt større forskjeller på kabler. Jeg vil si at selv om det med langt større sannsynlighet gir et positivt resultat, så vil verdien av det være av mindre verdi siden man allerede har introdusert en feil, og det er ikke sikkert det vil være noen forskjell uten denne feilen.
Men disse siste poengene er altså bare for anbefalinger å regne. Vitenskapen dikterer egentlig bare hvordan testen skal dokumenteres, og hva slags konklusjon man kan trekke ut fra et visst resultat. I de aller fleste tilfeller handler det om at vitenskapen ikke åpner for konklusjoner som mange ville ønske å trekke etter en test. Det betyr eksempelvis at om man har en mismatch, så er det relevant for testen, og bør være nevnt i dokumentasjonen. Man bør også nevne musikken som ble benyttet, hvor lange hvert skift var, om man fikk anledning til å skifte frem og tilbake osv osv.
Så om noen ønsker seg en test i sitt eget oppsett, med sin egen musikk, med lange skifter osv, så er det jo ingen ting i veien for det.
Jeg skulle gjerne hatt en boks der man kunne koble på 2 kabler (gjerne en boks ved pre og en ved kilde for eksempel for signalkabler). Så kunne man hatt en fjernkontroll med knappene A B og X, samt "nytt sample". Man kunne hatt et display som viste A, B, X og samplenummer. Så kunne fjernkontrollen hatt en "Svar A" og en "Svar B"-knapp. Boksene kunne da generere hele prosessen, logge hva testeren svarer, og levere resultatet som en datafil som kun kan hentes ut ved hjelp av et passord. Man kunne sendt boksen rundt til folk som ønsket å teste kabler. Da ville man kunne koble opp boksen, sette i gang prosessen og man kunne velge å lytte frem og tilbake mellom A og B, og også X, og tilbake til hhv A og B, inntil man hadde bestemt seg. Da kunne man trykke på svarknapp A eller B, og boksen ville da lagret svaret og initiert neste runde.
En slik boks ville ivaretatt statistisk holdbarhet, og gikk folk den fleksibiliteten de ønsket. Jeg kan ikke helt se at dette ville stå i veien for muligheten til å høre forskjeller?