Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.631
    Antall liker
    7.248
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Jeg og Madammen var i helga og handla inn saltkjøtt fra Kuraas (lokal produsent her i Narvik). Vesentlig dyrere enn billig-merkene, men det var utrolig lite skrot igjen på skrell-fatet etter at vi hadde spist middag.

    Normalt sett, så ser norsk kylling, saltkjøtt, billig fårikålkjøtt og billig pinnekjøtt ut som det er skjært av en full mann med sløv motorsag.

    Etter en saltkjøttmiddag, så er det vanligvis slik at halvparten av det man laget til ligger igjen på skrellfatet...

    Johan-Kr
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.549
    Antall liker
    110.734
    Torget vurderinger
    23
    Siden folk faktisk flokker til disse sentrene så dekker de et behov. Når man har et par småbarn og litt på kalenderen så har man inne tid til å dra inn til sentrum for å lange rundt i en rekke småbutikker for å handle. Landsbymarkedene er visstnok også på retrett i Frankrike.

    Jeg vet ikke hvor mye besøk mathallen i Oslo har, men for min del blir en tur dit er ganske omfattende prosjekt, så da blir det til at je sjelden drar dit. Jeg handler basisvarer på rema, supplerer med litt fjongere ting på Jacobs og bruker den trivelige tyrkeren noen få minutter unna for friske grønnsaker gjennom uka og ring jeg har glemt på en søndag. Nesten uansett hvor mange spesialbutikker det hadde vært i sentrum hadde jeg knapt brukt de, med mindre de lå slik til at det var noenlunde på veien hjem fra jobb uansett. Det er ikke prisen som et problemet, det er logistikken.
    Forbausende likt handlemønster her - vi bruker vår lokale Joker butikk til vårt daglige brød, lørdag er så forbeholdt Jacob's og Mathallen samt et par asiatiske spesialbutukker ved behov. Mathallen entres relativt tidlig, og kombineres gjerne med lett lunsj før turen går via Jacob's på returen. Ved å gjøre det på denne måten så blir det litt "event" og rituale ut av det og det gjør at logistikken blir overkommelig (selv om vi bor i andre enden av byen) og en ellers kjedelig handleøkt triveliggjøres.

    Dette fungerer utmerket også som en del av vår "spis mindre og bedre" selvpålagte hverdag...
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Ser ut som om grønnsakene vaskes med kloakk, innen ankomst til Norge.

    Mattilsynet gjorde skrekkfunn hos norske grønnsaksimportører - VG Nett om Mat
    Ikke mulig!!! Det er bare de norske monopolmafiabedriftene Tine, Bama og Nortura som driver med slikt!

    ALL importert mat er av ypperste klasse!! Det burde man vel ha lært hvis man hadde fulgt med på denne tråden!

    Selv kjøper jeg mye i Finland, og de har seinhard matkontroll! Frukt og grønt som ikke slipper inn til Finland blir ofte forsøkt reeksportert til Norge. Det er dessverre et faktum!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ser ut som om grønnsakene vaskes med kloakk, innen ankomst til Norge.

    Mattilsynet gjorde skrekkfunn hos norske grønnsaksimportører - VG Nett om Mat
    Ikke mulig!!! Det er bare de norske monopolmafiabedriftene Tine, Bama og Nortura som driver med slikt!

    ALL importert mat er av ypperste klasse!! Det burde man vel ha lært hvis man hadde fulgt med på denne tråden!
    Jeg regner med at du ser for deg at Bama får leveranser av bananer, kiwi, og clementiner etc. fra Tines tropiske avdeling i Værdalen?
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Ser ut som om grønnsakene vaskes med kloakk, innen ankomst til Norge.

    Mattilsynet gjorde skrekkfunn hos norske grønnsaksimportører - VG Nett om Mat
    Ikke mulig!!! Det er bare de norske monopolmafiabedriftene Tine, Bama og Nortura som driver med slikt!

    ALL importert mat er av ypperste klasse!! Det burde man vel ha lært hvis man hadde fulgt med på denne tråden!
    Jeg regner med at du ser for deg at Bama får leveranser av bananer, kiwi, og clementiner etc. fra Tines tropiske avdeling i Værdalen?
    Men selvsagt !;)



    Håper du ikke tok det ille opp, men det var bare alt for fristende!! :rolleyes:
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.949
    Antall liker
    10.384
    Torget vurderinger
    2
    24 kr for en ørliten boks torskerogn (King Oscar), som knapt er nok til en person. I gamledager var torskerogn billig hverdagsmat, er det plutselig blitt eksklusivt??
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    24 kr for en ørliten boks torskerogn (King Oscar), som knapt er nok til en person. I gamledager var torskerogn billig hverdagsmat, er det plutselig blitt eksklusivt??
    Mange fiskehandlere har torskerogn, både rå og kokt, til gode priser.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Fint innlegg hvis man vil at alt skal fortsette som før og/eller at samvirkemodellen er perfekt og ikke trenger endringer. Eller at vi fortsatt er et land som neste ikke har tilgang på mat eller bryr oss noe om hva vi stapper i oss, eller er kollektivt umyndiggjort slik at andre skal bestemme hva vi spiser og hvor vi skal kjøpe det osv.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Fint innlegg hvis man vil at alt skal fortsette som før og/eller at samvirkemodellen er perfekt og ikke trenger endringer. Eller at vi fortsatt er et land som neste ikke har tilgang på mat eller bryr oss noe om hva vi stapper i oss, eller er kollektivt umyndiggjort slik at andre skal bestemme hva vi spiser og hvor vi skal kjøpe det osv.
    Ja, man kan undre.

    Norsk landbruk er avhengig av utenlandsk fôr, det går med milliardunderskudd, det legges ned et stort antall bruk hvert år, nyrekrutteringen er katastrofal - snittalder på en norsk bonde er 52 år, 1/4 har passert 60. Vi bys midt på treet landbruksvarer som er overpriset -- og det gnåles om at vi skal beholde alt som det er, om vi vil være "realister."

    Norsk landbrukspolitikk under Sp har vært en 50 år lang vandring i asylet.
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Da skal Hurtigruta gjøre et forsøk på å servere ordentlig mat til de reisende
    Kaster biffsnadderet over bord - Aftenposten reise

    Generelt er det fascinerende hvor mye dritt det er mulig å få kjøpt langs veien og på hoteller i Norge. For noen år siden kjørte jeg og samboeren fra Sunnmøre og sørover til Hardangerfjorden. Eneste stedet vi var innom der det var mulig å få kjøpt noe ordentlig, lokal mat til en passe penge var i Ulvik, der var det en skotte(!) som serverte fisk fra fjellvannene på puben/restauranten sin. Jeg har også store problemer med å skjønne forretningskonseptet til mange, det burde eksempelvis være mulig å ha en stor, stor gryte med en eller annen velsmakende rett som stort sett passer seg selv og er klar til servering umiddelbart om noen stikker hodet inn døra for en matbit.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Da skal Hurtigruta gjøre et forsøk på å servere ordentlig mat til de reisende
    Kaster biffsnadderet over bord - Aftenposten reise

    Generelt er det fascinerende hvor mye dritt det er mulig å få kjøpt langs veien og på hoteller i Norge. For noen år siden kjørte jeg og samboeren fra Sunnmøre og sørover til Hardangerfjorden. Eneste stedet vi var innom der det var mulig å få kjøpt noe ordentlig, lokal mat til en passe penge var i Ulvik, der var det en skotte(!) som serverte fisk fra fjellvannene på puben/restauranten sin. Jeg har også store problemer med å skjønne forretningskonseptet til mange, det burde eksempelvis være mulig å ha en stor, stor gryte med en eller annen velsmakende rett som stort sett passer seg selv og er klar til servering umiddelbart om noen stikker hodet inn døra for en matbit.
    Det går i storkjøkkenmat, levert fryst, frysetørret eller vakuumpakket - lett å "tilberede."

    I overgangen Buskerud/Oppland står noe som kaller seg Valdresporten. Alt de serverer er storkjøkkendrit - men man kan kjøpe litt lokalprodusert som står i et kjøleskap.

    Knut Olav Aamås, nå i KultDept, fortalte om et restaurantbesøk i Oppland der de til sin forbauselse hadde funnet lokalt fanget ørret på menyen. Men da denne kom på bordet, stusset et par i følget, for slik tegning skulle da ikke lokal ørret ha? Så de spurte om hvor ørreten kom fra - vakuumpakket frossen-ørret fra Peru.
    "Kanskje en idé å skrive det i menyen, da?"

    Når det er sagt - skal dere til Beitostølen eller mot/fra Bergen langs E16, og må gjennom Fagernes, så er det utrolig viktig å unngå absolutt alt som er av serveringssteder i området, med tre unntak:

    1. Noraker gård - som har gårdsutsalg og serverer mat laget av lokale ingredienser.
    Åpning av kafe og gardsbutikk | Noraker Rakfisk AS

    2. Herangtunet hotell - dersom man har det som stoppested. De serverer treretters middag laget av lokale ingredienser, men serverer ikke lunsj. Boutique Design Hotel Herang Tunet in Noorwegen - stijlvol gastenverblijf op sprookjesachtige locatie

    3. MUNKEKROEN - drevet av baptister som har viet seg til matens gleder, og som produserer en god del av den selv. Den danske kokken er genial - og serveringen skjer i underetasjen på folkemuseet i Valdres (som i seg selv er verdt et besøk.) Munkekroen | Portal
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.549
    Antall liker
    110.734
    Torget vurderinger
    23
    Det går også an å raste utenfor "Villfisken" og bunkre litt, spise i veikanten....:rolleyes:
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det går også an å raste utenfor "Villfisken" og bunkre litt, spise i veikanten....:rolleyes:
    Det gjør det - rømme med løyrom eller sikrogn på kjeks eller tynnskåret rugbrød, med en øl til, er grei ferdaniste - og de har veldig frisk sik-, gjedderogn og løyrom der. De har jo også en del røkt fisk -- men nå snakker vi strengt tatt ikke om Fagernes.

    Veikroen på Bagn har vunnet en del veikrokåringer, så om magen rumler før Bagnskleiva, går det an å ta nødstopp der. Men vink til Valdresporten idet bilen farer forbi.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    god høyrepolitikk dette her, realist. Private selskaper tar over ansvar som staten burde stå for.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    vredensgnag

    Sitat fra MaKi
    Fint innlegg hvis man vil at alt skal fortsette som før og/eller at samvirkemodellen er perfekt og ikke trenger endringer. Eller at vi fortsatt er et land som neste ikke har tilgang på mat eller bryr oss noe om hva vi stapper i oss, eller er kollektivt umyndiggjort slik at andre skal bestemme hva vi spiser og hvor vi skal kjøpe det osv.



    Ja, man kan undre.

    Norsk landbruk er avhengig av utenlandsk fôr, det går med milliardunderskudd, det legges ned et stort antall bruk hvert år, nyrekrutteringen er katastrofal - snittalder på en norsk bonde er 52 år, 1/4 har passert 60. Vi bys midt på treet landbruksvarer som er overpriset -- og det gnåles om at vi skal beholde alt som det er, om vi vil være "realister."

    Norsk landbrukspolitikk under Sp har vært en 50 år lang vandring i asylet.​


    -------------

    50 år med SP i rent flertall, mener du?? Du kan bedre enn dette! Her er en FN-rapport som sier det meste. Familiebruk fremfor industri. Jo billigere maten blir, jo mindre bærekraftig landbruk! Og en annen ting. Når verdens phosphor om noen 10-år er oppbrukt, hva da?? Når biene på det nermeste er utryddet pga et offensivt industrielt landbruk (monsanto) Tipper at vi får bruk for alt som kan krype og gå av utmarksbeite i dette landet. Lierne kommer nok helt sikkert til å tømmes for bjørn og fylles med beitedyr igjen!
    Fasiten blir nok Industrielt landbruk= Mafialandbruk, siden dette ladete ordet er en gjenganger i denne tråden så har jeg plassert det i en sammenheng hvor det mer naturlig hører hjemme, etter min mening da.


    Nasjonal matproduksjon og landbrukssamvir... - Norsk Landbrukssamvirke

     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Så den landbrukspolitiske debatten på NRK 1 i kveld.

    Umulig for meg å legge inn bilder. Uansett, Hegnar har fått seg en lojal nikkedukke, Sylvi Listhaug.
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ja, dette er en ordning som den borgerlige Bondevik II regjeringen innførte. Da de rødgrønne ønsket å fjerne den i 2007, ble det protestert heftig fra bl.a. Frp, og ordningen ble moderert, men beholdt.
    Nå er det mulig at Listhaug ikke har tatt snakken på kammerset før hun fyrte av sin motstand - men det blir flott å se denne ordningen forsvinne, selv om jeg nok vil vedde på at den beholdes. Partiet til Listhaug har selvsagt ikke "snudd trill rundt i saken," slik det skrives i kommentaren - det er bare Listhaug som har reagert kjapt på et Dagsrevy-innslag uten å kjenne sitt partis forhistorie i saken.
     

    realist

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    3.245
    Antall liker
    294
    Denne ordningen er vel for en pølse i slaktetia å regne i virkeligheten. Hvor er den kortreiste tankegangen når gode nordmenn skal på ferie, forresten? Der kunne co2-diskusjonen (eksosferie) virkelig bli interessant.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Denne ordningen er vel for en pølse i slaktetia å regne i virkeligheten. Hvor er den kortreiste tankegangen når gode nordmenn skal på ferie, forresten? Der kunne co2-diskusjonen (eksosferie) virkelig bli interessant.
    "Kortreist" er vel nok bare en eufemisme for Norsk, og brukes ivrig av importforbudsentusiastene for at folk skal få et feilaktig inntrykk av at de er opptatt av 'miljø og sånn'. De enorme avstander vi snakker om i Norge gjør at det aller meste av produkter som sendes på langs av landet burde begrenses sterkt og erstattes av produkter fra nærprodukter fra nabolagsprodusenter i Sverige, Finnland og Danmark... dvs. hvis man mente noe med kortreist da, og ikke bare brukte det hele som et vikarierende argument for å støtte isolasjonismen og proteksjonismen og monoplotilstandene.

    Beste måten å unngå den absurde frem-og-tilbaketransporten som artikkelen viser til er jo selvsagt å fjerne tollmurene.

    Å fjerne tollmurene er det viktigste en norsk regjering man gjøre for det norske folk og norske forbrukere.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.964
    Antall liker
    8.382
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    No vil vel fjerning av tollmurane føre til automatisk nedlegging av all norsk svineproduksjon i laupet av veldig få år, og då vil det verte lite miljøgevinst når industriversjonane av Jamon Serrano (Spania er nærare oss enn Italia) skal køyrast hit. Dessutan vil dei 3 kjedene våre sikkert få prisen stabilisert på eit "passeleg" nivå når dei får fri-konkurrert ein månad eller to.

    Men det må då gå an å få vekk idiot-ordninga med bereist mat utan å gå så langt? Men la gå; norsk svineproduksjon er ikkje spesielt berekraftig, og kan vel leggjast ned, i motsetnad til norsk landbruk som urban-Deffe køyrer korstog mot.

    Svineproduksjon her i landet ikkje verte berekraftig utan at vi går attende til villagris-ordninga mange hadde tidlegare (eg veit framleis om eit 20-tals grisehus i dei gamle villastroka her i bygda. Men det let seg nok ikkje gjere der folk bur tettare.

    Villagris var ei veldig fornuftig ordning, der folk hadde ein gris eller to, som dei fora med matrestar og avfall som grisen likte. Slik slapp dei å tenkje noko særleg på renovasjon. Deretter slakta dei grisen i god tid før jul. Utakk er verdas løn. Eg kan så vidt hugse spekeskinker laga på denne måten - bestefaren min var i "the inner circle" av folk som laga sin eigen spekemat - sjølv om det ikkje er grisehus i min barndomsheim.
    Bestefar fekk eit par skinker på mystisk vis likevel, og speka dei etter stenge reglar som han stadig reviderte (på strak arm, har eg eit bestemt inntrykk av), ei syntese av urgamle tradisjonar og eigne impulsar. Han laga også spekemat av sau og geit, tørka fisk av ymse slag, og dreiv i det store og heile med mykje morosamt... Av og til var resultatet vanvittig godt, og sjølv om eg den gongen ikkje hadde tilgong på Pata Negra Bellota Reserve til samanlikning, var det iallfall totalt annleis enn det vakumpakka svineriet vi får kjøpe på Rema & co i dag. Ikkje mykje bellota der, nei.....
    Eg prøver å fylgje opp tradisjonen, lett tilpassa min kvardag.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Svinekjøtt koster jo svært lite i Norge i dag. Enkelt kjøtt som skinkestek, koteletter og svineribbe koster jo så og si ingenting. Selv gode stykker som nakke fra løperundtgris koster ikke stort mer enn gode pølser.

    Jeg har vanskeligheter for å se at prisen skal vært vanskelig å svelge slikt at folk ikke skal kjøpe dette selv om det kommer andre produkter til i hyllene. Hvis kortreist, Norsk, lokalt produsert, (eller putt inn favorittversjonen) betyr noe som helst har man jo enda mindre å frykte.

    Det går jo ikke an å importere lokalprodusert mat...

    Dreier man fokus litt mer over på kvalitet og gjerne økologisk produksjon har man enda mindre å frykte. Og her er jo også de store miljøgevinster å hente. Hvis det blir slik at noen av kjøttfabrikkene må legge over til kavlitetsproduksjon for å kunne tilby markedet noe attraktivt så er jo det bare en ren gevinst.

    Danskene er kommet et godt stykke lenger enn oss:

    Danmark: Økologisk verdensmester. | Aftenposten Innsikt

    Vi med våre ressurser og natur har jo muligheter for å overgå dem på alle områder. Men da må det en omlegging til og ikke en fortsettelse av i dag der middelmådighetsproduksjon i fabrikkstil og importforbud på svinekjøtt skjermer status quo.

    ---

    Speking av egen mat ser forøvrig svært interessant ut, og jeg har gjort noe spede forsøk uten stort hell så langt. Men jeg skal nok finne ut av det. Tørkingen er problemet, loftet har for lite sirkulasjon. Det er jo nemlig mange gode produkter av svin som slett ikke produseres i Norge i det hele tatt. Guanciale og pancetta f.eks. Og selv ingrediensene til dette kan være en hard jobb å få tak i om man ikke kjøper større deler av skrotten, hele hoder etc og går løs med kniven selv. Til pancetta kan man jo bruke juleribbe, så det skal prøves når jeg finner ut av tørkeproblematikken.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.964
    Antall liker
    8.382
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Dersom svinekjøt av typen ribbe, bacon m.m. kan omsetjast for om lag same prisar som okse, burde det teoretisk vere greitt. Men svin baserast så å seie 100% på importert for. Då er det minst like lite berekraftig som turneskinke. Hugs det trengs 10 kg for om du skal produsere 1 kg kjøt...

    Kanskje vi kunne organisert grisehotell på same måte som kolonihagar, der urbanistar som deg kunne ha hyblar der griseriet kunne utarte seg, og kanskje ha ein vaktmeister til å fore svina når de skulle sjå TV, sitje på kafe, gå i teateret, eller i parken, og sånt anna som de urbant orienterte brukar tida på? så kunne de ta søndagtur til grisen og vege han, kalkulere med kor mykje surkål som måtte kjøpast inn, og sånn.
    Det kunne til og med verte arbeidsplass for ein by-slaktar, dersom det var grisegrunnlag for det. Iallfall i oktober-november, og kanskje ei av Bryggen-husa kunne ombyggjast til tørkeloft?

    Panchetta-versjonen av juleribba er veldig grei her i huset, (det heiter "spekeflesk" for oss bygdetullingar som ikkje har vore i italia) om enn litt dårlegare enn det aller beste av orignalvare (eg har samanlikna med spansk, portugisisk, tysk, og kroatisk. Den kroatiske er best, medan du må vere forsiktig med iberiske variantar - desse er gjerne for salte til vårt bruk).
    Reknar med at det er svinekjøtet eg har tilgong på som ikkje har så god kvalitet som ynskjeleg, og det difor vert litt daft i ettersmaken, men å bruke det som panchetta i suppe og til egg m.m. går veldig fint. Min barndomslivrett var pannekaker med slikt pan spekeflesk...
    Har du tilgong på fornuftig tørkeloft, Deffe?
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.141
    Antall liker
    10.808
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Dessutan vil dei 3 kjedene våre sikkert få prisen stabilisert på eit "passeleg" nivå når dei får fri-konkurrert ein månad eller to.
    Dette er jeg helt enig i. Ingen andre enn meg som undres i hvorfor "fri konkurranse" så ofte resulterer i at de som konkurrerer, og som i følge teorien skulle få en avkastning lik markedsrente på investeringene i det lange løp, tjener seg skamrike?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Dessutan vil dei 3 kjedene våre sikkert få prisen stabilisert på eit "passeleg" nivå når dei får fri-konkurrert ein månad eller to.
    Dette er jeg helt enig i. Ingen andre enn meg som undres i hvorfor "fri konkurranse" så ofte resulterer i at de som konkurrerer, og som i følge teorien skulle få en avkastning lik markedsrente på investeringene i det lange løp, tjener seg skamrike?
    Det er vel snarere et tegn på et dysfunksjonelt marked. Når konkurransen blir hemmet eller er fraværende grunnet proteksjonisme, monopolisme, kartellvirksomhet, enerettsavtaler og annet lignende så vil alltid forbrukeren lide og noen få sentrale aktører kan tjene seg skamrike.

    Vi har bortimot konkurranseforbud i Norge. Det er en håndfull grossister og detaljister som har delt markedet mellom seg, og med politikernes velsignelse forbyr reell konkurranse til disse.

    Vi har egentlig bare én kjede i Norge. Det er bare å se på utvalget man finner i utsalgene som er så og si identisk samme hva navn som henger over døren. for skams skyld har man byttet emballage på en håndfull varer slik at forbrukeren skal tro at det er snakk om forskjellige butikker, og noen lar seg jo lure. Denne treenigheten kontrollerer vel 99% eller så av dagligvaremarkedet i Norge. Totalt monopol med andre ord.

    En og annen jallasjappe i de store byene er vel de eneste som selger andre varer enn Kjeden.
     
    N

    nb

    Gjest
    Jeg var på nippet til å snakke til en gammel dame på Jacobs på Holtet i dag. Vedkommende skulle ha skinke, og ville absolutt ha en norsk en, ikke en som var transportert helt fra Italia eller Spania, for det var så og så fælt. De hadde riktignok en norsk skinke, men den kostet 795 kroner kiloen, ca det samme som ganske fjonge varianter fra Spania og Italia ligger på, dyreste de har der koster 1690 kroner kiloen om jeg ikke husker helt feil. Nuvel.

    Jeg hadde tenkt å be henne reflektere over hva som egentlig er verst av at en container full av mat reiser fra Spania til Norge, eller at hun selv (estimat 70-80 kilo) + bil (la oss si 1.2 tonn) flytter seg 5 km tur/retur hjem-butikk for å kjøpe 100g skinke.

    Kortreist/norsk mat av miljøhensyn etc er primært for folk som ikke kan å regne (eller tenke) og ikke har særlig innsikt i norsk geografi.
     
    N

    nb

    Gjest
    Har forresten begynt å produsere mitt eget øl. Utover at jeg finner aktiviteten tilfredsstillende, så er økonomien i caset latterlig god. Jeg drikker stort sett poløl, og da er prisen for en halvliter fra Nøgne Ø eller lignende fort en 60-70-80 kroner. I råvarer koster en halvliter egenproduksjon 5-10 kroner. Om man lager en vellykket batch a 25 liter (ganske standard størrelse for hjemmebrygging på kjøkkenet) så er alt utstyret nedbetalt på første produksjonsrunde. Jeg har selvsagt invester i en del ytterligere utstyr for å effektivisere prossessen med å brygge/tappe på flasker, så jeg må kanskje opp i 2 batcher før alt er nedbetalt. Om man vil gå for det som er Rolls-Royce innen bryggemaskiner (Speidel Braumeister) så må man ut med den nette sum av 13.200 kroner for det stykket tysk ingeniørkunst.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Heidalsosten er ikke fra Heidal.
    Kviteseidsmøret er ikke fra Kviteseid.
    Den "spanske" skinken har vært Europa rundt noen ganger før vi spiser den.
    Melk sendes avsted til andre fjerntliggende land, for å bearbeides der, for så å komme tilbake som ymse osteprodukter med smakstilsetninger o.a.
    Det lages "pizza-ost" av potetmos og palmeolje.
    Andelen utenlandsk fôr for norske kjøttdyr er på ca 60%.
    Andelen utenlandsk fôr for lakseoppdrett er på ca 80%.
    Andelen vegetabilsk fôr i norsk laks er på godt over 50%, hvor langt over forsøker de å bevare hemmelig.
    Det ferskbakte brødet er blitt eltet i Belgia og Polen.
    Lasagnaen er laget i Belgia.

    Mattilsynet er på produsentenes side, og matkvalitet er et fremmedord blant produsentene, som hele tiden presser til minstekrav, og akkurat holder disse.

    Nå har folk oppdaget at palmeolje er noe skit - og selv om noen få produsenter prøver å kalle den noe annet, så har andre produsenter sagt at de vil bruke så lite av den som mulig.

    Jeg har det veldig greit, jeg kjøper ingen ting fra produsenter som bruker palmeolje (og en del andre ting), og da har jeg det helt fint.

    Var på Fiskeriet i Sandvika sist fredag. Innehaveren sverger til økologisk, til kjent opprinnelse og til sporbarhet. Kjæresten hadde ikke vært der før. Vi tok for oss av torskefileter, "lakseplommer" til sashimi, torsketunger, fantastiske laksefiskekaker (nei, jeg bruker ikke mel, sa han), og mye annet.
    Hun så på kiloprisen for laksen der - den har fått marin føde hele livet - og den var tyve kroner høyere enn hva hun betaler på Centra i byen, for noe helt annet.

    Bevisste forbrukere har godt av å være bevisste. Finnes også et Fiskeriet på Youngstorget.
     
    N

    nb

    Gjest
    50-litre Braumeister-45050

    Tysk kvalitet må da være et godt utgangspunkt. Hmmm - hvorfor ikke lage mitt eget øl her oppe på fjøddet?
    Problemet med den er at det er begrenset kapasitet i maltrøret, noe som betyr at den ikke egner seg veldig godt til å lage alkoholsterkt øl. Kan alltids bøtes på ved å dobbeltmeske eller bruke spraymalt/maltekstrakt som erstatning for noe av basismaltet. Jeg foretrekker å lage flere typer og mindre batcher - 50 liter øl tilsvarer tross alt 100 halvlitere og det tar en stund å drikke seg gjennom det, selv med hjelp fra venner og kjente, samt at det er greit å få prosessen og smaken på plass før man gir seg i kast med store batcher. Det sagt så er ekstraarbeidet (og ekstrakostanden) ved å brygge 50 kontra 25 liter minimalt. Speidel har også en versjon for 20 liter (og 200 og 500) for øvrig.

    I følge de som har skikkelig peil er uansett meskingen (trekkingen av maltet i vann som holder typisk 63-68 grader) det minst viktige i hele bryggeprosessen, det viktiste er gjæringen - nok gjær, sørge for stabil gjæringstemperatur e.l.

    For den som er interessert i å lese om ølbrygging så er forumet på Norbrygg - norsk hjemmebryggerforening. Alt om brygging av øl i hjemmet. svært aktivt.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg er fullkomment grønn på området - men det er blitt mer og mer populært å brygge eget, merker jeg. Mye snakk om det. Før lagde jo enhver med litt selvrespekt sitt eget øl, så man hadde noe skikkelig å by besøkende.
     
    N

    nb

    Gjest
    Ja, interessen for hjemmebrygging har tatt helt av. Bryggselv.no har startpakker som inneholder alt man trenger for å sette i gang, det koster typisk en femtusenlapp for alt man trenger - har man allerede store kjeler, en stor kjølebag eller annet egnet tilgjengelig kan man slippe betydelig billigere unna. Det fine med øl er at så lenge man er nøye med hygiene etter kokesteget skal det faktisk en del til for å ødelegge det, så det kommer som regel noe fullt drikkandes ut av øvelsen. Det er godt, det er morro og det er latterlig billig.

    Siden jeg bor i Oslo handler jeg på bryggselv.no da de har fysisk butikk i Oslo. Andre som selger utstyr og råvarer er petit-agentur.no, humleogmalt.no og et lass med andre. Oppskrifter finnes i bøtter og spann på nettet, og en investring på 22 dollar i beersmith er vel anvende penger (program for omregninger, ymse beregninger, ha oppskrifter i etc etc). Kjøper man boken "Ølbrygging - fra hånd til munn" får man oppskriftene på noen av norges mest populære og beste øl fra Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir osv osv samt mange nyttige tips.

    Skål!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn